Hovedinnhold

ESC til oljediktatur

FAMILIEDYNASTI: President Ilham Aliejev overtok makten etter faren, og kritikere hevder at venner og familie av presidenten sitter på det meste av både penger og makt i den oljerike ex-sovjetstaten Aserbajdsjan. Foto: AP
FAMILIEDYNASTI: President Ilham Aliejev overtok makten etter faren, og kritikere hevder at venner og familie av presidenten sitter på det meste av både penger og makt i den oljerike ex-sovjetstaten Aserbajdsjan. Foto: AP
Aserbajdsjan er ett skritt nærmere det gode selskap i Europa med sin Grand Prix-seier.

Denne saken handler om:

Så viktig var seieren i Eurovision Song Contest at landet har søkt vidt og bredt for å finne de beste låtskriverne. I helgen lyktes de med sangen «Running Scared», det tredje bidraget på rad skrevet av innleide svensker.

- Nå skal Europa virkelig få lære om Aserbajdsjan. Dette er fantastisk reklame for et land som vårt, sier Sakina Akhmedova til nyhetsbyrået AFP. Hun var en av flere tusen som feiret i hovedstaden Bakus gater natt til søndag.

Les også: Fra husmor til MGP-stjerne

I selskap med Hviterussland

Hviterussland omtales ofte som Europas siste diktatur, men Aserbajdsjan kjemper om samme, lite ærefulle tittel. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa sier valget i 2008 ikke fulgte internasjonal standard og var preget av juks.

Den lille oljestaten som ligger i skvis mellom Iran og Russland hører egentlig til Asia, men var underlagt Sovjetunionen i mange tiår. I dag er Aserbajdsjan i stor grad orientert mot Europa på tross av at staten ligger bakpå med demokratiutviklingen.

Siden 1960-tallet har landet vært styrt av Alijev-familien. Heydar Alijev var partisjef i sovjettiden og tok etter hvert over som president etter at landet ble selvstendig da Sovjetunionen kollapset. Tolv år og en blodig krig senere overlot han roret til sønnen Ilham.

Krigen på begynnelsen av 1990-tallet gjaldt herredømmet over Nagorno-Karabakh, et område med armensk befolkning som Stalin innlemmet i Aserbajdsjan. En våpenhvile ble inngått i 1994, men formelt er landet fortsatt i krig med naboene i Armenia, og hvert år drepes soldater fra begge sider i skuddvekslinger. Nagorno-Karabakh er i realiteten en selvstendig republikk, men har ingen internasjonal anerkjennelse. Utenriksdepartementet fraråder reiser til området.

Les også: Clinton til Aserbajdsjan med håp om fredsavtale

Statoil store i Aserbajdsjan

Med sine 9,1 millioner innbyggere ligger landet i krysningspunktet mellom Europa, Asia og Russland. I Det kaspiske hav finnes svart gull i flere former. Det er her den fornemste russiske kaviaren kommer fra, og det er her Aserbajdsjan henter opp olje og gass som er en viktig inntektskilde.

Norske Statoil har vært i Aserbajdsjan siden 1992 og er den nest største utenlandske operatøren i landet etter BP. Selskapet har 43 ansatte i Aserbajdsjan og produserer 110.000 fat olje og gass per dag. Det gir over 9 milliarder kroner i årlige inntekter.

En rørledning via Georgia og Tyrkia sørger for at det moderne svarte gullet når Middelhavet og det europeiske markedet.

Like korrumpert som Kongo

Dessverre rir korrupsjonen landet som en mare, og på en liste utarbeidet av Transparency International i 1997, havnet Aserbajdsjan på 150. plass, i likhet med Zimbabwe og republikken Kongo. Menneskerettighetene har en utsatt posisjon i landet, og i løpet av våren er flere hundre arrestert under demonstrasjoner for mer demokrati.

- Regjeringen fokuserer på systematisk og påtakelig å redusere folks grunnleggende friheter og rettigheter, sa den nederlandske EU-parlamentarikeren Marietje Schaake om landet i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået TT.

Les også: Borgen fratatt materiale i Aserbajdsjan

Lover feiende flott fest i 2012

Landet har likevel lovet at neste års Eurosong skal bli en fest i tråd med konkurransens tradisjoner.

- Gleden over å vinne er stor. Aserbajdsjan vil sørge for en konkurranse av ypperste slag, sier Adil Kerimli, som ledet landets delegasjon til Düsseldorf.

Om ett år kan verden få vite hvordan et perfekt aserbajdsjansk glansbilde ser ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks