Hovedinnhold

Minnestund i Mazar-e Sharif

TIL KABUL: Bårene til de drepte FN-ansatte ble lørdag brakt til Kabul som ledd i etterforskningen. Foto: SCANPIX
TIL KABUL: Bårene til de drepte FN-ansatte ble lørdag brakt til Kabul som ledd i etterforskningen. Foto: SCANPIX
Venner og kolleger holder søndag minnestund for oberstløytnant Siri Skare (52) i den norske ISAF-leiren i Mazar-e Sharif.

Denne saken handler om:


Hun og seks FN-kolleger, blant dem svenske Joakim Dungel, ble drept av rasende demonstranter som angrep FN-hovedkvarteret i den nordafghanske byen fredag. Demonstrasjonen var en reaksjon mot at de ytterliggående amerikanske pastorene Terry Jones og Wayne Sapp gjennomførte en seremoniell brenning av muslimenes hellige bok Koranen 20. mars.

BAKGRUNN: Siri Skare (52) drept i Afghanistan

- Det vil bli holdt en minnegudstjeneste for mannskapene i den norske leiren. Der vil de få anledning til å komme sammen til refleksjon, tenke igjennom situasjonen og minnes en god kollega, sier oberstløytnant John Espen Lien, seniortalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), til NTB.

Operasjoner som normalt

Alle FN-kontorer og alle ISAF-basene i Afghanistan har skjerpet beredskapen etter angrepet i Mazar-i-Sharif, men de militære operasjonene går som planlagt, ifølge Lien.

VGTV: Denne pastoren står bak koranbrenningen

- Vi har selvfølgelig økt årvåkenhet rundt sikkerhetssituasjonen. Men det har vært stille og rolig i området etter at dette skjedde. Det var blant annet kunngjort demonstrasjoner også lørdag, men det så vi ikke noe til. Våre militære operasjoner går som normalt. Lørdag hadde vi operasjoner ut fra Maimana som planlagt, sier Lien.

(Saken fortsetter under bildet)

DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52) ble drept under angrepet på FN-basen fredag. Foto: PRIVAT
DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52) ble drept under angrepet på FN-basen fredag. Foto: PRIVAT

Han kan ikke si noe om detaljer fra angrepet. Det er de afghanske myndighetene og FN som etterforsker saken, en etterforskning som fortsatt pågår.

Etterforskes

Bårene til Siri Skare og det øvrige drepte FN-personellet ble lørdag brakt til Kabul som ledd i etterforskningen.

Båren med Siri Skare vil trolig bli sendt hjem til Norge tirsdag eller onsdag.

Les også: - Ropte Allah - reddet livet

Siri Skare var den første kvinnelige piloten i Forsvaret, men jobbet nå for FN i Mazar-e Sharif. Hun ble også den første norske kvinnen som ble drept i tjeneste Afghanistan.

FN har evakuert sine ansatte fra Mazar-e Sharif, men kommer ikke til å trekke seg ut av Afghanistan som følge av angrepet, ifølge AFP.

Lørdag ble ti mennesker drept og over 80 såret i harde sammenstøt i Kandahar da en tilsvarende protestdemonstrasjon ble voldelig. Søndag fortsatte demonstrasjonene i Kandahar, der blant andre to politimenn skal være drept i nye sammenstøt med massene.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks