Hovedinnhold

Pastoren som brente Koranen i Florida:

- Vi visste det kom til å skje

GAINESVILLE (VG Nett) Med bildet av den drepte Siri Skare i hånden sier Terry Jones at koranbrenningen kan redde hundretusener av liv.

Denne saken handler om:

Da VG Nett besøkte pastoren i hans kirke i Gainesville i Florida var det ikke en angrende Terry Jones som ønsket velkommen.

VGTV: - Tilhengerne av Islam reagerer alltid som dette 

Tvert i mot fortalte han at dette var som de hadde planlagt. At en norsk, svensk og en rumensk FN-medarbeider hadde blitt drept som følge av demonstrasjonene mot hans koranbrenning, gjorde ikke tydelig inntrykk.

- Det er selvfølgelig trist, og vi blir selvfølgelig påvirket av det, men dette er et uttrykk for akkurat det jeg mener det må gjøres noe med, sier Jones.

- Myndighetene må ta ansvar

Sekunder før har han tatt imot et bilde av Siri Skare, den 52-årige oberstløytnanten fra Åndalsnes, som ble drept fredag.
Det som skulle være en fredelig demonstrasjon i Mazar-e Sharif, ble kjapt til en voldelig mobb, som jaget FN-ansatte til de ble tatt livet av.

(Saken fortsetter under bildet)

DREPT: Den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) ble drept da demonstrasjonen mot FN-basen i Mazar-e Sharif tok en voldelig vending fredag. Foto: PRIVAT
DREPT: Den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) ble drept da demonstrasjonen mot FN-basen i Mazar-e Sharif tok en voldelig vending fredag. Foto: PRIVAT

Pastoren mener det er myndighetene i Afghanistan som må ta ansvaret for at volden oppsto. Selv har han intet ansvar, mener han selv.

Les også: Studentene Ahmad og Mukhar ble skutt under FN-demonstrasjonen: Derfor var vi med 

- Jeg mener nettopp at dette er den type hendelser vår president, og andre lands myndigheter, burde gi beskjed om at vi ikke aksepterer. Jeg mener faktisk vi burde gjøre mer enn å si fra. Vi må legge press på disse landenes myndigheter, og få dem til å innføre religionsfrihet, sier Terry Jones.

Dømte Koranen til brenning

20. mars gjennomførte Jones, sammen med noen av sine få tilhengere, en liksom-rettssak mot Koranen. Aktor var en konvertert muslim fra California, mens forsvareren var en imam fra Texas. Etter at «rettssaken» var gjennomført, kjente juryen, bestående av 12 tilhørere, Koranen for skyldig. Straffen ble avgjort gjennom en avstemming på Terry Jones' Facebook-side.

Straffealternativene var makulering, skyting eller å kaste boken i vann. Resultatet av avstemmingen var at Koranen skulle brennes.

Les også: FN-sjef gir pastor Terry Jones skylden for massakren 

Pastor Terry Jones innrømmer at de fleste i juryen var tilhengere av stuntet, og at det ikke nødvendigvis var en rettferdig rettergang. Han innrømmer også at han forventet at det skulle bli bråk og opptøyer på grunn av bokbrenningen.

- Vi visste at det kom til å skje. Det er dette som skjer hver gang. Tilhengerne av Islam reagerer alltid som dette, sier Jones.

Lovet å aldri gjøre det

Rett før 11. september 2010 planla Jones å brenne koranen, men etter at han ble oppringt av den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates, og president Barack Obama selv ba pastoren om å la være gjennom et radioprogram, så lovet Jones at han aldri kom til å gjøre det.

- Teknisk sett har jeg brutt det løftet, sier Jones i dag.

Les også: - Ropte Allah - reddet livet 

Afghanistan-ekspert Helge Lurås ved NUPI mener pastoren fremstår som naiv i forhold til hva afghanske myndigheter kan gjøre for å stanse demonstrasjoner som den i Mazar-e Sharif.

Naivt av pastoren

- Myndighetenes makt i Afghanistan er særdeles begrenset. Både tilstedeværelsen og myndigheten er begrenset til Kabul og noen få andre byer. Det er jo derfor NATO og FN er i landet. Det er naivt å stille denne typen krav til befolkningen, sier Lurås.

Han sier videre at informasjon om koranbrenningen først og fremst blir spredt muntlig.

Les også: Støre: - Tar avstand fra koranbrenningen 

- På fredagene er moskeene en veldig viktig plattform. De religiøse nettverkene har relativt stor mulighet til å komme med sine versjoner av sannheten, som da blir presentert i tråd med deres egen agenda.

Mange konspirasjonsteorier

- I Afghanistan er det nå en stor andel vestlig påvirkning. Det er 40 land som deltar i ISAF-operasjonen, og en rekke NGO-er og andre vestlige grupperinger er på plass. For folket er dette en invasjon av vantro, sier Lurås.

Det finnes også en lang rekke konspirasjonsteorier i Afghanistan. En av dem er at USA betaler Taliban for å fortsette kampen.

- En slik brenning av en koran blir brukt som bevis på de onde hensiktene til de vestlige som er i Afghanistan, sier Lurås.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks