Hovedinnhold

- Ropte Allah - reddet livet

MAZAR-E SHARIF/OSLO (VG Nett) «Det fins ingen annen Gud enn Allah», skal den russiske diplomaten ha sagt. Det kan ha reddet livet hans.

Denne saken handler om:


Av SHOIB NAJAFIZADA, OLE N. OLSEN, SIGRID HELENE SVENDSEN og MORTEN HOPPERSTAD

Da folkemengden stormet mot FNs hovedkvarter i Mazer-e Sharif, kastet steiner og angrep de væpnede politifolkene, skal den russiske diplomaten Pavel Ershov ha gått ut for å snakke med dem, ifølge The Telegraph.

VGTV: Her angriper de FN-kontoret i Mazar-e Sharif

Ifølge avisen hadde Ershov på forhånd bedt vaktene om å la være å åpne ild, i håp om at demonstrantene ikke ville ta seg inn på FN-kontoret. Da han kom ut skal de ha angrepet ham, før han stoppet dem ved å si ordene som ifølge en lokal politimann reddet livet hans:

- Det fins ingen annen Gud enn Allah.

Ifølge politimannen, som sto rett ved i de dramatiske minuttene, skal ordene ha ført til at den rasende folkemengden lot Ershov være i fred. Like etterpå ble han sendt til sykehus, mens demonstrantene tok seg inn på kontoret og drepte tre FN-ansatte, blant dem norske Siri Skare (52).

- Langt flere kunne blitt drept

Etter 12 måneder som liasonoffiser ved FNs hovedkvarter i millionbyen i Nord-Afghanistan, overlot Morten Høvik oppdraget til avdøde Siri Skare i fjor høst. Han er derfor godt kjent med både sikkerhetssituasjonen i byen og forholdene som de internasjonale FN-ansatte arbeider under.

- De døde for saken, sier Høvik til VG Nett.

Les alt om angrepet mot FN-basen her 

DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52). Foto: SCANPIX
DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52). Foto: SCANPIX


Brorparten av de FN-ansatte ved hovedkvarteret har fri på fredager og er ute av kontorene sine, men blant annet militære og politiske rådgivere har vanlig arbeidsdag og bruker dagen til å rapportere inn siste ukes arbeid til sin overordnede ved Military Adviser Unit (MAU) i Kabul.

- Det var nok grunnen til at hun var på kontoret, og det kan tyde på at den svenske bistandsarbeideren også var der av samme årsak, sier Høvik.

- Hvis angrepet hadde skjedd på en hverdag, så kunne langt flere blitt drept, sier han.

Rolig i Mazar-e Sharif

Det er stille i Mazar-e Sharif lørdag kveld. Livet er på vei tilbake til normalen etter dramaet som utspilte seg på FNs område i byen i går. Sikkerheten i millionbyen er økt, og det er tvilsomt at politiet vil gi tillatelse til ytterligere demonstrasjoner mot koranbrenningen i byen.

Da VG Nett snakket med talsmann Lal Mohammad Ahmadzai ved det regionale politiet nord i Afghanistan lørdag, fortalte han at 33 personer nå er pågrepet i forbindelse med angrepet på FN-basen.

Les også: - De kjempet det de kunne

- 17 av disse har tilstått å være med på angrepet, sier Lal Mohammad til VG Nett.

En anonym politikilde hevder overfor VG Nett at en av de arresterte skal ha vært med å organisere angrepet. Det er foreløpig uklart nøyaktig hva de 33 personene blir anklaget for, og om de blir anklaget for det samme.

11 drept

Totalt 11 personer skal ha mistet livet i angrepet.
Tre FN-medarbeidere, blant dem norske Siri Skare (52) og svenske Joakim Dungel (33). Også en rumensk FN-medarbeider, fire bevæpnede vakter og fire demonstranter mistet livet.

Signerer minneprotokoll for Siri Skare (52) 

Bakgrunnen for blodbadet var en demonstrasjon etter fredagsbønnen, som etter hvert økte i størrelse og aggressivitet. Menneskemassen skal ha gått fra å bestå av 200-300 mennesker, til om lag 3000 demonstranter.

Demonstrasjonene, som startet rolig ved den blå moskéen, fikk et dødelig utfall da den kulminerte ved FN-basen. Planen var i utgangspunktet å demonstrere fra moskéen til FN-basen, for å oppløses der.

Den rasende mobben demonstrerte mot brenningen av Koranen ved en menighet i Florida, tidligere i mars.

- Islam må ta skylden

Det var pastor Wayne Sapp som satt fyr på islams hellige bok etter godkjennelse fra pastor Terry Jones.

Jones uttalte i går via en pressemelding at islam må ta skylden for angrepet på FN-kontoret i Mazar-e Sharif.

- Dagens angrep er høyst uakseptabelt for USA. Dette er handlinger som er veldig tragiske og kriminelle. Tiden har kommet for å holde islam ansvarlige, sier pastor Terry Jones i pressemeldingen, som også ble sendt til VG Nett.

VGTV: Se pressekonferansen om angrepet i Mazar-e Sharif

Den norske oberstløytnanten Siri Skare blir karakterisert som en pioner i det norske Forsvaret. Hun var den første kvinnelige militærpiloten i Norge, og jobbet både med Orion-fly og det større lasteflyet Hercules.

- Hun var en høyt respektert offiser, sier Morten Haga Lunde, generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

- Hvilket tap

Det er første gang en norsk kvinnelig offiser er drept i tjeneste.

Les også: Slik skjedde blodbadet i Afghanistan

Svenske Joakim Dungel (33) reiste til Afghanistan i begynnelsen av februar for å tjenestegjøre som juridisk rådgiver for UNAMA-kontoret i Mazar-e Sharif.

DREPT: Den svenske FN-juristen Joakim Dungel (33). Foto: PRIVAT
DREPT: Den svenske FN-juristen Joakim Dungel (33). Foto: PRIVAT


Svenske medier har lørdag bred omtale av den drepte juristen. Han tok sin juridiske eksamen ved universitetet i Göteborg, og flere av studiekameratene uttaler seg om den drepte.

- Det er helt forferdelig. Hvilket tap, sier kameraten Jens Andreasson.

- Ekstra årvåkne

Også lørdag har det vært store demonstrasjoner mot koranbrenningen i Kandahar i Afghanistan. Minst ni afghanere er drept og minst 73 personer skal være skadet. I de nordlige områdene hvor nordmennene holder til har det vært relativt rolig.

- De siste meldingene jeg har fått er at det har vært stille og rolig og ikke noen store demonstrasjoner, sier John Espen Lien, seniortalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter til VG Nett lørdag ettermiddag.

(Saken fortsetter under bildet)

RØYK: Det veltet røyk ut fra FN-området etter det blodige angrepet lørdag. Foto: AFP
RØYK: Det veltet røyk ut fra FN-området etter det blodige angrepet lørdag. Foto: AFP

Han sier de i dag har holdt et ekstra godt øye med sikkerheten i Mazar-e Sharif og Meymaneh, hvor de norske styrkene holder til.

- Vi har alltid et fokus på sikkerheten, og etter den hendelsen i går har vi vært ekstra årvåkne, sier han.
Han sier de foreløpig ikke vet når båren med den norske kvinnen blir sendt til Norge.

- Vi tror det blir midt i neste uke, men vi jobber med flere alternativer. Det kommer an på når vi kan bruke et fly som passer og vi vil vite mer etter helgen, sier han.

NTB skriver lørdag kveld at opprørere utenfra Mazar-e Sharif skal ha infiltrert demonstrasjonen som resulterte i angrepet på FN-kontoret fredag.

Det sier spesialutsending Staffan de Mistura.
- Noen opprørere, trolig mellom 7 og 15, infiltrerte demonstrasjonen, sa de Mistura til pressen i Kabul.

- Det jeg har rekonstruert, er at de som faktisk drepte kollegene mine, var infiltratører, sier han.

Mistura understreker at FN ikke kommer til å trekke seg ut av Afghanistan som følge av angrepet, skriver NTB.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks