Hovedinnhold

Støre: - Tar avstand fra koranbrenningen

TAR AVSTAND: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han tar avstand fra brenningen av Koranen, som utløste de voldsomme demonstrasjonene fredag. Foto: Johannes Jansson
TAR AVSTAND: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han tar avstand fra brenningen av Koranen, som utløste de voldsomme demonstrasjonene fredag. Foto: Johannes Jansson
(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han tar avstand fra brenningen av Koranen, som utløste drapene i Mazar-e Sharif i går.

Denne saken handler om:

- Jeg tar avstand fra koranbrenning i Florida, en krenkelse av andres tro som kan formidles verden over med et tastetrykk. Men det kan aldri legitimere drap og voldsbruk som må fordømmes, sier Gahr Støre i en uttalelse på sin egen Facebook-side.

Fredag døde den norske offiseren Siri Skare (52) da en rasende mobb gikk til angrep på FNs hovedkvarter i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Der skal de ha tatt vaktenes våpen og brukt dem til å skyte på de ansatte.

Satte fyr på Koranen

Det som endte i et fatalt angrep, begynte som en rolig demonstrasjon mot en amerikansk pastors brenning av Koranen. I begynnelsen skal mellom 200 og 300 personer ha deltatt i demonstrasjonen, men etter hvert skal flere tusen ha protestert mot koranbrenningen.

20. mars satte Wayne Sapp fyr på en utgave av islams hellige bok. Han fikk godkjenning til å gjøre det av pastor Terry Jones, som mener det er islam som er ansvarlig, og ikke de som brente boken.

- Tiden har kommet for å holde islam ansvarlig, skrev han i en pressemelding som ble sendt til VG Nett i går.

Også lørdag har det vært store demonstrasjoner mot koranbrenningen og minst ni afghanere har mistet livet. Minst 73 andre personer skal ha blitt skadet.

Ifølge NTB sier Jonas Gahr Støre at han håper angrepet ikke får FN til å trekke seg ut.

- Vi må gjøre alt vi kan for å ta vare på dem, men vi kan ikke gi etter for voldsbruk, sier han.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks