Hovedinnhold

*** - Bakmann pågrepet *** - Angrep med kniver

Slik skjedde blodbadet i Afghanistan

MAZAR-E SHARIF/OSLO (VG Nett) Flere demonstranter er pågrepet etter blodbadet og afghansk politi jakter nå på de ansvarlige.

Denne saken handler om:

Det var etter fredagsbønnen at demonstrantene begynte å gå fra den blå moskéen, et av de helligste stedene i Afghanistan, til FNs hovedkvarter. Den norske oberstløytnanten Siri Skare (53) ble drept i angrepet.

Demonstrasjonen begynte fredelig, men utviklet seg raskt til et blodbad.

SE VGTV: Her angriper mobben FN-hovedkvarteret

Talspersonen for afghansk politi kaller mobben «fiender av det afghanske folket». Fredag kveld meldte også nyhetsbyrået AP at en bakmann var pågrepet.

Dette skjer etter at 27 demonstranter ble pågrepet, ifølge Abdul Raouf Taj, visekommandant for politiet i Balkh-provinsen.

- Vi har startet etterforskningen. Snart vil vi finne ut hvem som sto bak og om det var Taliban eller al-Qaida.

Angrep med kniver

Angrepet på FNs hovedkvarter var svært dramatisk.

- De angrep vaktene med kniver og fikk fratatt dem våpen,
sier polititalsmann Lal Mohammad Ahmazei til VG Nett.

Deretter trengte de seg inn i selve bygningen, der de internasjonale FN-arbeiderne, blant dem den norske oberstløyntanten, befant seg.

- Da de tok seg inn i hovedkvarteret begynte de å skyte vilt rundt seg. Seks nepalske vakter ble også skutt, sier talspersonen.

- Ropte død over Amerika

Demonstrasjonen fredag ettermiddag startet ifølge med at mellom 200 og 300 personer demonstrerte fredelig mot en amerikansk pastors brenning av Koranen. Etter hvert skal demonstrasjonen ha vokst, og mellom 2000 og 3000 personer skal ha deltatt.

Studenten Mohammed Araf, (21) var tilstede under demonstrasjonen.

- Vi ropte død over Amerika, død over Obama, død over Karzai, lenge leve islam. Jeg vet ikke hva som skjedde, plutselig ble det voldelig og noen trengte seg inn i hovedkvarteret. De misbrukte demonstrasjonen vår.

Fordømmer

I en pressemelding bekrefter Utenriksdepartementet (UD) at en norsk offiser ble drept i angrepet mot FNs hovedkvarter i den nord-afghanske byen.

- Våre tanker og medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier forsvarsminister Grete Faremo i en pressemelding.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer i sterke ordelag angrepet på FN i Afghanistan.

- Dette er et fryktelig angrep på grunnleggende humanitære og medmenneskelige prinsipper, sier utenriksminister Støre i en pressemelding.

En frilanser i Mazar-e Sharif har bidratt til denne saken.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks