Hovedinnhold

USA-pastoren: - Islam må holdes ansvarlig

BRANT KORANEN: Pastor Terry Jones truet i 2010 med å brenne Koranen. 20. mars var han tilstede da Wayne Sapp brant Koranen. Fredag fikk Koran-brenningen fatale følger i Afghanistan. Foto: Reuters
BRANT KORANEN: Pastor Terry Jones truet i 2010 med å brenne Koranen. 20. mars var han tilstede da Wayne Sapp brant Koranen. Fredag fikk Koran-brenningen fatale følger i Afghanistan. Foto: Reuters
(VG Nett) Rasende mobb angrep FN-kontor og drepte flere FN-ansatte. Pastoren som godkjente brenning av Koranen nekter ansvar og skylder på islam.

Denne saken handler om:

- Dagens angrep er høyst uakseptabelt for USA. Dette er handlinger som er veldig tragiske og kriminelle. Tiden har kommet for å holde islam ansvarlige, sier pastor Terry Jones i en pressemelding sendt til VG Nett.

Pastor Terry Jones mener amerikanske myndigheter og president Barack Obama må iverksette tiltak som følge av dagens hendelser.

- Vi må holde disse landene og folkene ansvarlige for hva de har gjort og for enhver unnskyldning de måtte bruke for å fremme sine terroraktiviteter, sier Terry Jones.

Jones sier ingenting om hvilket ansvar han selv vil ta etter dagens aksjon.

Søndag for to uker siden satte pastor Wayne Sapp fyr på islams hellige bok Koranen etter godkjennelse fra pastor Terry Jones.

Demonstrantene som fredag gikk til angrep på FN-kontoret i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Flere FN-ansatte har blitt drept, deriblant en norsk FN-offiser.

Uttalelsene til pastoren får forstander Basim Ghozlan i Det islamske trossamfunn til å reagerer kraftig.

- Pastoren som legger skylden på islam har åpenbart store komplekser inni seg selv, som forsøker å legge skylden over på en vennlig innstilt religion som har 1,3 milliarder mennesker bak seg, sier Ghozlan til VG Nett.

Han mener pastoren er oppmerksomhetssyk.

- Overfor oppmerksomhetssyke mennesker som ham, vil jeg ikke reagere. Bokbrenningen er så barnslig at den egentlig ikke er verdt å kommentere. Det sier bare noe om den som gjør det, ikke noe annet, sier Basim Ghozlan.

Ghozlan mener pastoren gjør feil når han skylder på islam.

- Hvis det er islam som er ansvarlig for det som skjedde, hvorfor har ikke det samme skjedd i tusen andre byer hvor det bor muslimer? Hvorfor skjer dette da i Afghanistan? spør Ghozlan.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks