Hovedinnhold

Forsvaret forbereder seg på nye voldelige demonstrasjoner

FLERE DREPT: En demonstrasjon utartet seg i byen Mazar-e Sharif fredag kveld, og flere FN-ansatte mistet livet. Foto: Afp
FLERE DREPT: En demonstrasjon utartet seg i byen Mazar-e Sharif fredag kveld, og flere FN-ansatte mistet livet. Foto: Afp
(VG Nett) Beredskapen skjerpes rundt den norske kontingenten i Mazar-e Sharif, og man forbereder seg på mulige nye demonstrasjoner opplyser Forsvaret.

Denne saken handler om:

Tips oss

Forsvarets operative hovedkvarter har en direkte kommandolinje til kontingentledelsen i Mazar-e Sharif, opplyser oberst og pressetalsmann Petter Lindqvist til NTB.

Fredag ble den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) drept da en rasende mobb stormet FN-kontoret i Mazar-e Sharif i Afghanistan.

Flere andre FN-ansatte ble også drept i angrepet, blant dem en svenske.

BAKGRUNN: - Norsk FN-offiser drept i Afghanistan 

- Det er med dyp sorg Forsvaret i dag har mottatt melding at en av våre offiserer etter all sannsynlighet er drept i Mazar-e Sharif. De pårørende er i ferd med i å bli varslet, sa Morten Haga Lunde, generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets Operative Hovedkvarter på en pressekonferanse fredag kveld.

VGTV: Her angriper de FN-kontoret i Mazar-e Sharif 

Forsvaret har sagt de vil komme tilbake med mer informasjon senere fredag.

Brant Koranen

De siste årene har det vært få angrep og voldelige hendelser i Mazar-e Sharif, som er den største byen nord i Afghanista

Men 20. mars brente den amerikanske pastoren Wayne Sapp en utgave av Koranen i Florida, noe som førte til at det ble arrangert store demonstrasjoner i Afghanistan i dag. I Mazar-e Sharif skal det til å begynne med bare ha vært mellom 200 og 300 demonstranter, men etter hvert skal mellom 2000 og 3000 ha sluttet seg til dem.

Demonstrasjonene ble stadig mer voldelige, og skal ha endt med at noen av demonstrantene stormet FN-kvarteret og skjøt flere ansatte.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks