Hovedinnhold

Siri Skare (52) drept i Afghanistan

DREPT: Siri Skare (52) ble drept i et angrep på FNs hovedkvarter i Mazar-e Sharif fredag kveld, norsk tid. Foto: Bård Flor Gimnes
DREPT: Siri Skare (52) ble drept i et angrep på FNs hovedkvarter i Mazar-e Sharif fredag kveld, norsk tid. Foto: Bård Flor Gimnes
(VG Nett) Den kvinnelige norske offiseren ble drept da en rasende mobb stormet FN-hovedkvarteret i Nord-Afghanistan.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!

DREPTE NORSKE SOLDATER I AFGHANISTAN

  • 1. april 2011: Oberstløytnant Siri Skare (53) ble drept da demonstranter angrep FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif.
  • 27. juni 2010: Fire norske soldater ble drept da bilen de satt i, ble rammet av en veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan. De fire var del av stabiliseringslaget ved basen utenfor Maimana i det nordlige Afghanistan.
  • 25. januar 2010: Den 22 år gamle soldaten Claes Joachim Olsson ble drept da kjøretøyet han satt i, kjørte på en veibombe i Ghormach-distriktet.
  • 17. april 2009: Den 30 år gamle norske etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset fra Steinkjer ble drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif.
  • A 8. november 2007: Vognfører Kristoffer Sørli Jørgensen (22) ble drept da bilen han satt i ble rammet av en veibombe mens han var på vei til skytetrening i mørket, nord for Maimana i Nord-Afghanistan.
  • 23. juli 2007: Den norske spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen ble drept da han var på patrulje sør for Kabul.
  • 23. mai 2004: Soldaten Tommy Rødningsby ble drept da kolonnen han var i ble angrepet med raketter i Kabul.
  • I tillegg er 25 norske soldater såret under oppdrag i Afghanistan siden mai 2003. I det siste angrepet 2. mai 2010 ble ni norske soldater såret under et oppdrag i Ghormach-distriktet i Nord-Afghanistan i det som er beskrevet som den til da mest krevende trefningen norske styrker hadde vært i siden andre verdenskrig.
Kilde: NTB

Angrepet fant sted under en demonstrasjon utenfor FNs hovedkvarter i den afghanske byen Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan.

Det er første gang en norsk kvinnelig norsk offiser er drept i tjeneste i utlandet.

Send din siste hilsen til Siri Skare her. 

- Hun var en høyt respektert offiser, sier Morten Haga Lunde, generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Skare var Norges første kvinnelige militærpilot.

Les også: Slik skjedde blodbadet i Afghanistan

Kom for å hjelpe

Den erfarne offiseren kom til Afghanistan for å støtte FNs arbeid med å bygge opp landet.

- FN er i Afghanistan for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet. Det er fullstendig meningsløst at FN-ansatte skal bli drept under utførelse av sitt humanitære oppdrag. Dette er et fryktelig angrep på grunnleggende humanitære og medmenneskelige prinsipper, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Rasende mobb

Fredag ble hun offer for en rasende mobb som protesterte mot Koran-brenning i USA.

De pårørende fikk i kveld fått det triste budskapet om at det er Skare som ble drept.

- Hun arbeidet som militærrådgiver i UNAMA. De er ubevæpnet og har som oppdrag å bidra med militære råd til bistand og utviklingsarbeidet i Afghanistan, sier Haga Lunde.

Beredskap skjerpes

En folkemengde stormet FN-kontoret i Mazar-e Sharif i 11.30-tiden norsk tid og drepte flere personer. En av dem var trolig norsk, bekreftet Forsvaret tidligere fredag kveld.

VAR FN-OFFISER: Siri Skare (52) bidro til å hjelpe til med å bygge opp sivilsamfunnet i Afghanistan. Foto: FORSVARET
VAR FN-OFFISER: Siri Skare (52) bidro til å hjelpe til med å bygge opp sivilsamfunnet i Afghanistan. Foto: FORSVARET

Forsvaret frykter at det kan komme flere voldelige demonstrasjoner, opplyser oberst og pressetalsmann Petter Lindqvist til NTB.

Også i Meymaneh der de norske stridende styrkene er utstasjonert, er det varslet demonstrasjoner lørdag.

Se VGTV: Her angriper mobben

Fordømmer

I en pressemelding bekrefter Utenriksdepartementet (UD) at en norsk offiser ble drept i angrepet mot FNs hovedkvarter i den nord-afghanske byen.

- Våre tanker og medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier forsvarsminister Grete Faremo i en pressemelding.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer i sterke ordelag angrepet på FN i Afghanistan.

- Dette er et fryktelig angrep på grunnleggende humanitære og medmenneskelige prinsipper, sier utenriksminister Støre.

- Kontoret vårt angrepet

- Kontoret vårt i Mazar-e Sharif ble angrepet i ettermiddag. Vi har flere som er drept, men jeg kan ikke si noe om detaljene i dette på dette tidspunktet, sier Dan McNorton, pressetalsmann for United Nations Mission to Afghanistan (UNAMA) til VG Nett tidligere i dag.

En FN-talsmann bekrefter overfor Reuters at 3 FN-ansatte og fire væpnede vakter ble drept i angrepet.

- Voldelig angrep

Det var i etterkant av fredagsbønnen at en stadig større folkemengde samlet i den ellers fredelige, nord-afghanske byen.

Demonstrasjonen fredag ettermiddag startet ifølge med at mellom 200 og 300 personer demonstrerte fredelig mot en amerikansk pastors brenning av Koranen. Etter hvert skal demonstrasjonen ha vokst, og mellom 2000 og 3000 personer skal ha deltatt.

- PLANLAGT ANGREP: Demonstrasjonene startet fredelig, men skal ha utartet seg til et planlagt angrep, ifølge FN i Nord-Afghanistan. Foto: AP Foto:
- PLANLAGT ANGREP: Demonstrasjonene startet fredelig, men skal ha utartet seg til et planlagt angrep, ifølge FN i Nord-Afghanistan. Foto: AP Foto:

Ifølge AP skal demonstrantene ha revet våpnene ut av hendene fra vaktene rundt FN-kontoret, før de rettet våpnene mot de FN-ansatte og trakk av.

VGTV: Forsvaret: - En av våre offiserer drept i Afghanistan 

FNs pressekontakt I Nord-Afghanistan sier til VG Nett at de tror en gruppe ekstremister hisset opp stemningen og trengte seg inn i FN-hovedkvarteret.

- Situasjonen utviklet seg. Det var en organisert plan for å gjøre en fredelig demonstrasjon til et voldelig angrep, sier FN-representanten Sayed Barez til VG Nett.

De siste årene har det vært få angrep og voldelige hendelser i Mazar-e Sharif, som er den største byen nord i Afghanistan.

Afghanere roper slagord mot USA under demonstrasjonen mot koran-brenningen som førte til at en nordmann ble drept i Mazaar-e Sharif. Foto: FOTO: REUTERS
Afghanere roper slagord mot USA under demonstrasjonen mot koran-brenningen som førte til at en nordmann ble drept i Mazaar-e Sharif. Foto: FOTO: REUTERS

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks