Hovedinnhold

- Norsk FN-offiser drept i Afghanistan

**Over tusen demonstranter stormet FN-kontor
**Forsvaret: - Vi prøver å få oversikt

(VG Nett) Flere utlendinger ble drept da en rasende folkemengde angrep FN-kontoret i Mazar-e Sharif i ettermiddag. En av de drepte skal være norsk.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Kontoret vårt i Mazar-e Sharif ble angrepet i ettermiddag. Vi har flere som er drept, men jeg kan ikke si noe om detaljene i dette på dette tidspunktet, sier Dan McNorton, pressetalsmann for United Nations Mission to Afghanistan (UNAMA) til VG Nett.

Han bekrefter at det også var nordmenn til stede da angrepet skjedde.

- Vi har norske ansatte her, men jeg kan ikke si noe om deres tilstand nå, sier McNorton.

En norsk kvinne jobber ved FN-kontoret, opplyser Forsvaret til VG Nett. En anonym politikilde sier til nyhetsbyrået Reuters at de som ble drept i angrepet er fra Norge, Romania og Sverige.

VET DU NOE?TA KONTAKT MED VG NETTS JOURNALISTER ELLER RING 22 00 00 00 

Trakk av

Det var i etterkant av fredagsbønnen at en stadig større folkemengde samlet i den ellers fredelige, nord-afghanske byen.

- PLANLAGT ANGREP: Demonstrasjonene startet fredelig, men skal ha utartet seg til et planlagt angrep, ifølge FN i Nord-Afghanistan. Foto: AP
- PLANLAGT ANGREP: Demonstrasjonene startet fredelig, men skal ha utartet seg til et planlagt angrep, ifølge FN i Nord-Afghanistan. Foto: AP

Ifølge AP skal demonstrantene ha revet våpnene ut av hendene fra vaktene rundt FN-kontoret, før de rettet våpnene mot de FN-ansatte og trakk av.

Hvor mange som ble drept i det voldsomme angrepet, har i timene etter angrepet vært usikkert. Ved 18-tiden melder flere nyhetsbyråer at åtte utenlandske stsatsborgere ble drept. Fem av dem skal være sikkerhetsvakter fra Nepal, tre andre skal være FN-ansatte av ukjent nasjonalitet.

Det er også bare den ene, anonyme kilden som foreløpig melder at en norsk statsborger skal være blant de drepte.

- De opplysningene er ubekreftet, men det er de samme opplysningene vi også har fått, sier Mikael Wallentin Åström, pressetalsmann for de svenske styrkene i Afghanistan til Aftonbladet.

Tror angrepet var planlagt

FNs pressekontakt I Nord-Afghanistan sier til VG Nett at de tror en gruppe ekstremister hisset opp stemningen og trengte seg inn i FN-hovedkvarteret.

- Situasjonen utviklet seg til et voldelig angrep. Det var en organisert plan for å gjøre en fredelig demonstrasjon til et voldelig angrep, sier FN-representanten Sayed Barez til VG Nett.

Sverige har flere hundre soldater stasjonert i Mazar-e Sharif. Det er også i overkant av hundre norske soldater som holder til i den norske leiren Camp Nidaros, som ligger i tilknytning til flyplassen i den nord-afghanske byen.

Ifølge innenriksministerns talsmann, Zemeri Bashary, sier til AP at fire demonstranter også ble drept i angrepet.

- Åtte utlendinger ble drept. To av dem ble halshugget, sier Lal Mohammad Ahmadzai, en talsmann for politiet i Nord-Afghanistan til Reuters.

Atta Mohammad Noor, guvernør i Balkh-provinsen, avvviser imidlertid at noen ble halshugget og sier alle de drepte ble skutt, ifølge New York Times.

Utenriksdepartementet kan ikke bekrefte eller avkrefte om nordmenn er involvert.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS VG NETT HER! 

- Vi kan ikke bekrefte noe foreløpig, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Åpnet ild

De siste årene har det vært få angrep og voldelige hendelser i Mazar-e Sharif, som er den største byen nord i Afghanistan.

- FLERE DREPT: Flere utenlandske statsborgere skal ha blitt drept da en demonstrasjon utartet seg i Mazar-e Sharif i det nordlige Afghanistan. Her stiger røyk opp fra bygningen. Foto: Ap
- FLERE DREPT: Flere utenlandske statsborgere skal ha blitt drept da en demonstrasjon utartet seg i Mazar-e Sharif i det nordlige Afghanistan. Her stiger røyk opp fra bygningen. Foto: Ap


Demonstrasjonen fredag ettermiddag startet ifølge med at mellom 200 og 300 personer demonstrerte fredelig mot en amerikansk pastors brenning av Koranen. Etter hvert skal demonstrasjonen ha vokst, og mellom 2000 og 3000 personer skal ha deltatt.

Flere av dem tok seg inn i FN-kontoret og åpnet ild mot vaktene. Fem vakter og to andre personer som jobbet ved kontoret skal ha blitt drept, ifølge AP. Nyhetsbyrået AFP skriver at ti personer skal ha blitt drept.

Ytterligere en person skal ha blitt skadet, ifølge general Daud Daud i det afghanske politiet.

Flere nordmenn i området

- Vi er nå i en situasjon hvor vi prøver å skaffe oss oversikt og vi har ingen flere opplysninger per nå enn at det har vært en demonstrasjon som har hatt en uheldig utvikling. Dette har også ført til kamphandlinger ved FN-hovedkvarteret som ligger like ved, sier John Espen Lien, senior talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter til VG Nett fredag ettermiddag.

Han kan foreløpig ikke si om noen nordmenn var i nærheten da angrepet skjedde.

Også størstedelen av den svenske Afghanistan-styrken holder til i byen, ifølge TT. Det finnes også svensker ved FN-kontorene som er blitt angrepet, opplyser pressesjefen ved svensk UD til TT.

Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om nasjonaliteten til de drepte.

Demonstrantene protesterte mot at pastor Wayne Sapp i Florida i USA brente en kopi av Koranen 20. mars. De protesterte mot brenningen ved å rope «død over USA» og «død over Israel», ifølge BBC.

Demonstrasjonen skal ha begynt å utarte seg i 11.30-tiden, norsk tid. Forsvaret fikk melding om hendelsen klokken fire, norsk tid.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks