Hovedinnhold

Gaddafi til Obama: - Du vil alltid være en sønn for meg

- EN SØNN: Muammar Gaddafi omtaler Barack Obama som en sønn. Her er de to statslederne sammen under et G8/G5-møte i Italia i 2009. Foto: AP
- EN SØNN: Muammar Gaddafi omtaler Barack Obama som en sønn. Her er de to statslederne sammen under et G8/G5-møte i Italia i 2009. Foto: AP
(VG Nett) I et brev skrevet til USAs president Barack Obama ber Muammar Gaddafi om råd til å hanskes med al-Qaida.

Denne saken handler om:

- Vi kjemper mot al-Qaida. Hva ville du gjort, Obama, om al-Qaida kriget i deres byer? Fortell meg, så jeg kan få råd om hva jeg bør gjøre, skriver Gaddafi i et brev som ble lest opp av talsperson Ibrahim Musa.

Gaddafi begynte brevet med å si følgende:

«Til vår sønn, hans eksellense, president Barack Hussein Obama. Jeg har sagt før at hvis Libya og USA skulle gå til krig mot hverandre, må Gud forby, vil du alltid være en sønn for meg».

Da talsmannen leste opp brevet på engelsk, kalte han Barack Obama Baraka, som er et arabisk verb som betyr «å velsigne».

Brevet fortsetter med å forklare at Gaddafi kjemper mot al-Qaida, og han ber Obama om råd for hvordan han ville ha løst situasjonen.

Følg situasjonen i Libya fra minutt til minutt i CoverItLive nederst i artikkelen eller her om de leser fra mobil.

- Mitt folk støtter meg

- Hele mitt folk støtter meg. Jeg er klar for å dø. Folket er klar for å dø, til og med kvinner og barn, sa Musa da han leste opp brevet fra Gaddafi.

Et annet brev som ble lest opp, var rettet mot Frankrikes president Nicolas Sarkozy, statsminister David Cameron i Storbritannia og FNs generalsekretær Ban ki-Moon. Dette brevet er langt krassere enn brevet til Obama.

«Libya er ikke deres land. Libya tilhører libyerne. Resolusjonene deres er ikke gyldige, dere har ikke rett til å gripe inn i et lands egne anliggender», sto det i brevet, der landene ble advart mot konsekvensene ved å angripe Libya.

Jagerfly skutt ned

Tross våpenhvilen og verdenssamfunnets advarsler raser kampene videre lørdag. Gaddafis styrker angriper ifølge Al Jazeera opprørshovedstaden Benghazi fra flere sider, og flere vitner melder om kraftig beskytning fra stridsvogner og artilleri. Benghazi ligger øst i Libya og er landets nest største by. De libyske opprørernes nasjonalråd har sitt hovedsete i byen.

Lørdag morgen ble et jagerfly skutt ned over byen.

VGTV: Her styrter flyet 

Opprørsleder Mustafa Abdul Jalil forteller at det strømmer inn skadede til det lokale sykehuset, og at kapasiteten er sprengt. Han frykter at opprørerne kjemper en tapt kamp dersom de ikke får hjelp.

- Vi har kun lette våpen - Gaddafi ser ut til å ha nye og mer kraftige våpen. Det vil skje en katastrofe i Benghazi i dag dersom det internasjonale samfunnet ikke gjennomfører punktene i resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd, sier Jalil.

Representanter for blant annet Storbritannia, USA, Frankrike og arabiske land og organisasjoner skal klokken 13.00 lørdag møtes i Paris for å drøfte situasjonen i Libya. Jens Stoltenberg deltar på møtet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks