Hovedinnhold

Lege i Libya: - Gaddafi bomber ambulanser og barn

** Opposisjonen: - Minst 28 personer drept
** Obama: - Godtar ikke angrep på sivile
** Gaddafi-styrkene nærmer seg Bengahzi

KAIRO/OSLO (VG Nett) Muammar Gaddafis styrker skal ha bombet flere mål i byene Zintan og Misrata fredag kveld. Minst 28 personer skal være drept, blant dem flere små jenter.

Denne saken handler om:

Tips oss


VG Nett følger uroen i Midtøsten.

Utenlandske medier melder at Gaddafis styrker fortsetter å bombe mål i flere byer, selv om diktatoren tidligere i dag sa at han ønsket å inngå en våpenhvile på bakgrunn av FNs sikkerhetsråds beslutning om å gripe inn i krigen.

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Jazeera tyder rapporter om ferske kamper på at våpenhvilen ikke blir overholdt. Fredag kveld kommer det melding fra samme kanal om at Gaddafi-styrkene rykker hurtig frem mot Benghazi, og utkjemper harde kamper mot opprørere i byene al-Magroun og Slouq, bare 50 kilometer fra byen. Benghazi er hovedsete for opprørsbevegelsen. Ifølge AFP skal det også være hørt kraftige eksplosjoner i byen.

VGTV: Obama advarer Gaddafi 

Sky News opplyser at Storbritannia, USA, Frankrike og flere araberstater har sendt ut en beskjed om at de forlanger at Gaddafis menn stanser fremrykkingen.

En lege, som uttaler seg til Reuters via satellitt-telefon, sier han har vært vitne til at flere sivile har blitt drept.

- Gaddafis styrker bomber byen med artilleriild og panservogner. Vi har 25 døde personer på sykehuset nå, blant dem flere små jenter, sier legen Khaled Abou Selha, som befinner seg i Misrata.

Les også: Slik vil et FN-styrt angrep foregå 

Les også: Nordmenn i gang med Libya-overvåkning

Bombet ambulanser

- De har til og med bombet ambulanser. Jeg så en liten jente som hadde fått halve hodet blåst bort, forteller legen mens han gråter, ifølge Al Arabia News Channel, som siterer Reuters.
Det er uklart om rakettene ble avfyrt før eller etter regjeringen sa de ønsket en våpenhvile, skriver Al Arabia.

CNN melder at en talsmann for opposisjonen sier minst 28 er personer er drept og flere hundre skadet i kamper fredag.

NETTMØTE: Ekspert svarte leserne 

Vitnebeskrivelsene fra området er vanskelig å verifisere, ifølge CNN. Deres reporter, Arwa Damon, som befinner seg i Ajdabiya i Øst-Libya, forteller at hun har hørt eksplosjoner, og at hun har fått rapporter om mange døde. Damon sier også at hun har sett flere ambulanser.

STORE PROTESTER: medlemmer av den libiske opposisjonen protesterer i byen Tobruk tidligere fredag. Selv om Gaddafi har gitt løfter om våpenhvile kommer det nye meldinger om kamper i kveld. Foto: AFP
STORE PROTESTER: medlemmer av den libiske opposisjonen protesterer i byen Tobruk tidligere fredag. Selv om Gaddafi har gitt løfter om våpenhvile kommer det nye meldinger om kamper i kveld. Foto: AFP

Obama: - Resulosjonen er krystallklar

USAs president Barack Obama sier fredag at FN-resolusjonen fra torsdag inneholder klare betingelser. Blant annet at en våpenhvile må tre i kraft umiddelbart.

- Det betyr blant annet at vi ikke godtar noen angrep på sivile. Dette er ikke noe som er oppe til forhandling, sa en klar og tydelig Obama i en tale fredag kveld, norsk tid.

KOMMENTAR: Støre vingler 

Han fortalte at Gaddafi gjentatte ganger har blitt advart av det internasjonale samfunn, men at han hver gang har slått ned på de som ønsker endringer i landet med jernhånd.

Frykter tusenvis kan dø

- I stedet for å respektere ønskene ble Gaddafi brutal. Folk ble banket opp og drept. Sykehus ble angrepet, og pasientene forsvant. Hans mål må ikke betviles. Gjennom tiår har han vist at han er villig til å bruke vold. Senest i går kom han med direkte trusler om at han ikke ville vise nåde mot sine egne innbyggere, sier Obama.

BAKGRUNN: FN griper inn «med alle midler» 

Presidenten frykter at mange tusen kan dø, og en hel region miste stabiliteten dersom ikke det internasjonale samfunnet handler.

- FN-resolusjonen gir muligheten til å ta i bruk nødvendige midler for å stoppe det brutale regimet, sa Obama, som også fortalte at USA ikke planlegger å sende bakkestyrker inn i Libya.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks