Hovedinnhold

Norge sender trolig kamp- og overvåkningsfly

TIL LIBYA?: En norsk F-16 tar av fra Keflavik-basen på Island. Nå kan Libya bli neste stopp. Foto: FORSVARET Foto:
TIL LIBYA?: En norsk F-16 tar av fra Keflavik-basen på Island. Nå kan Libya bli neste stopp. Foto: FORSVARET Foto:
(VG Nett) Til tross for Gaddafis lovnader om våpenhvile fortsetter forberedelsene til et angrep på Libya for fullt.

Denne saken handler om:

Fakta F16

F-16 er et kompakt multi-rolle kampfly. Flyene fløy sin jomfrutur for Luftforsvaret i Norge i 1980. Norge har i dag 57 F-16, som har deltatt i flere internasjonale operasjoner. Sist var i Afghanistan i 2006.

Motorer: 1 stk Pratt and Whitney F100-220E
Lengde: 15,10 m
Høyde: 5,10 m
Vingespenn: 10 m
Maksfart: 2400 km/t/Mach 2,05
Rekkevidde: Over 3000 km
Bevæpning: En M-61A1 20 mm kanon
Opptil 6 luft-til-luft missiler
Konvensjonelle luft-til-luft og luft-til-bakke våpen (AIM 9 L «Sidewinder», AIM 120 «AMRAAM», Penguin Mk 3, GBU-12, Mark 82).

Fakta P3 Orion

Luftforsvaret har fire P-3 C Orion som brukes til maritim overvåkning og antiubåt-operasjoner. Flyene ble innfaset i 1989, og er utstyrt med våpen og avanserte overvåkningssystemer. Flyene har svært stor rekkevidde.

Kystvakten har to maritime overvåkningsfly av typen P-3 N Orion som brukes til overvåkning og kontroll av fiskerisonenene utenfor Norskekysten – et område på syv ganger Norges landareal.

Motorer: 4 x Allison T56-A-14 Turboprop
Lengde: 35,6 m
Høyde: 10,5 m
Vingespenn: 10,4 m
Maksfart: 405 knop
Rekkevidde: ca. 8000 km
Maks flytid: 15 timer

Kilde: Forsvaret

- Det er likevel lite trolig at et angrep kommer allerede fredag kveld, opplyser en kilde tett på det pågående internasjonale spillet til VG Nett.

Landene som har stilt seg i spissen for et eventuelt angrep vil holde flere samtaler gjennom helgen. Samtidig flytter man den militære tilstedeværelsen nærmere Libya. Blant annet har Italia tilbudt verdenssamfunnet å bruke italienske flybaser i en eventuell operasjon.

At Natos møter med de allierte ikke har ledet frem til en angrepsplan mot Libya bekrefter Forsvarsdepartementet (FD) overfor VG Nett.

- Det har ikke blitt tatt noen beslutning om en iverksettelsesordre, og planleggingen fortsetter videre i morgen, sier pressevakt Eskil Grendahl Sivertsen i FD til VG Nett.

Blant annet vil statsminsiter Jens Stoltenberg reise til Paris lørdag for å delta på toppmøte om situasjonen.

Ifølge Al-Arabiya er det forventet at en militæroperasjon starter lørdag kveld.

LES OGSÅ: Slik vil et angrep bli 

Nato-rolle avgjørende for Norge

Ifølge VG Netts kilde tyder mye på at Frankrike vil ta en lederrolle, men at det ikke blir en Nato-operasjon. Dette blir heller ikke sett på som nødvendig, ettersom aksjonen har en solid forankring i resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd. Håpet nå er at FN delegerer ansvaret til en gruppe bestående av både arabiske og vestlige land, og at disse gjennomfører et angrep - dersom de finner det nødvendig - som en fellesoperasjon. Tunisia har derimot sagt at de ikke vil delta i en militæroperasjon mot nabolandet.

Natos rolle i en operasjon mot Libya er avgjørende i forhold til bidraget den norske regjeringen vedtar å stille opp med, noe som tidligst skjer etter at angrepsplanen er avklart.

- Forsvaret ser på styrker som vi kan bidra med, men det vil være en politisk beslutning om hvilken kapasitet som settes inn, sier Grendahl Sivertsen i FD.

KOMMENTAR: Støre vingler 

Kamp- og overvåkingsfly

Nato har nå sendt ut en liste over styrkebidrag som er påkrevd for å gjennomføre operasjonen, et arbeid som er en del av planprosessen som pågår og som også gjelder for Norge.

- Det ligger an til at vi sender kamp- og overvåkningsfly, men dersom det blir snakk om humanitære operasjoner, har vi selvsagt transportfly-kapasitet, sier forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant John Inge Øglænd til VG Nett.

Jan Egeland, som er direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), har liten tro på at vi vil få se norske jagerfly over Libya med det første.

- Det ville forundre meg veldig om noe norsk fly er i aksjon på en god stund. Britene og franskmennene har masse fly i området som kan brukes, sier Egeland til NTB.

BAKGRUNN: FN griper inn «med alle midler» 

Fellesoperativt hovedkvarter (FOH) på Reitan i Bodø har fulgt med situasjonen i Nord-Afrika siden opprøret startet i Egypt, blant annet for å skaffe seg en oversikt slik at de er kapable til å gi Nato et raskt svar dersom norske styrkebidrag tildeles et oppdrag.

- Om det blir Nato eller en koalisjon vet man ikke, men det pågår en planprosess som skal finne en løsning i løpet av helgen, sier kommunikasjonssjef John Espen Lien ved FOH til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FEIRING: En kvinne skyter i luften med et maskingevær mens folkemassene i Benghazi feirer FN-resolusjonen. Foto: AFP
FEIRING: En kvinne skyter i luften med et maskingevær mens folkemassene i Benghazi feirer FN-resolusjonen. Foto: AFP

Melding om kamper

Fredag ettermiddag kom meldingen fra Libyas utenriksminister om at Gaddafi-regimet vil stanse alle militære operasjoner for å beskytte sivile i tråd med FN-resolusjonen.

Våpenhvilen vil bli innført øyeblikkelig, opplyste Moussa Koussa i Libyas hovedstad Tripoli fredag.

- Vi har besluttet å innføre en øyeblikkelig våpenhvile og en øyeblikkelig stans i alle militære operasjoner, sier han.

NETTMØTE: Ekspert svarte leserne 

Han lover også å respektere menneskerettigheter og beskytte utlendinger og deres verdier i landet.

- Regjeringen er åpen for en seriøs dialog med alle parter, sier Koussa, som samtidig retter krass kritikk mot landene som nå truer med en militær intervensjon i Libya, og kaller det et overgrep mot Libyas suverenitet.

Fredag ettermiddag kom det imidlertid flere meldinger om at det pågår kamper i byen Misurata. En opprørsleder opplyser til Al Jazeera at byen blir angrepet av Gaddafi-styrker med både artilleri og stridsvogner. Dette benektes av libyske myndigheter.

- Vi har ikke gjennomført noen militæroperasjoner i dag, verken mot Misurata eller andre steder i landet, sier talsmannen Mussa Ibrahim.

VGTV: Erklærte våpenhvile 

Artikkelen fortsetter under bildet.

LIBYAS LEDER: Muammar Gaddafi, her fra en nylig holdt TV-tale. Foto: AFP
LIBYAS LEDER: Muammar Gaddafi, her fra en nylig holdt TV-tale. Foto: AFP

Tror ikke på våpenhvileløfte

Vestlige ledere fester ikke lit til løftene om våpenhvile, og fortsetter derfor forberedelsene til et angrep på Libya for fullt.

Franske myndigheter sier at de foreløpig stiller seg avventende til våpenhvilen, melder NTB.

- Trusselen på bakken har ikke forandret seg, heter det fra fransk hold fredag.

VGTV: Jubel i Libya 

Heller ikke USAs utenriksminister Hillary Clinton lar seg imponere av ord og sier at Libya må vise at landet mener alvor med sin våpenhvile.

- Ord og fagre løfter er ikke nok til å imponere oss. Vi vil se konkrete handlinger på bakken, og det har vi ikke gjort ennå, sa Clinton på en pressekonferanse fredag.

Opposisjonen i Libya uttrykker likevel håp om at FN-resolusjonen vil snu situasjonen i deres favør etter at opprørerne i flere dager har blitt drevet på flukt flere steder i landet, melder AP.

- Vi tror ikke Gaddafis styrker vil angripe oss. Moralen vår er veldig høy nå, sier den tidligere obersten i den libyske hæren, Salah Osman, en av de mange militære som har sluttet seg til opprørshæren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks