Hovedinnhold

Nordmenn i gang med Libya-overvåking

Her er Norges «hemmelige» Libya-bidrag

PÅ LIBYA-TOKT: Døgnet rundt de siste ukene har Awacs overvåkningsfly holdt oppsikt med luftrommet over Libya. Flere av besetningsmedlemmene har vært norske. Arkivfoto: AP
PÅ LIBYA-TOKT: Døgnet rundt de siste ukene har Awacs overvåkningsfly holdt oppsikt med luftrommet over Libya. Flere av besetningsmedlemmene har vært norske. Arkivfoto: AP
(VG Nett) Overvåkingsfly med norske offiserer har i flere uker overvåket luftrommet over Libya.

Denne saken handler om:

Mens regjeringen fortsatt diskuterer hvilken type fly Norge skal sende til den planlagte militæraksjonen mot Gaddafi-regimet, er flere nordmenn allerede i gang med jobben.

De 21 norske offiserene er en del av NATO-styrken Airborne Early Warning & Control Force.

VG Nett får bekreftet at norske piloter har sittet bak spakene på de enorme E3A Awacs-flyene som de siste ukene har tatt av fra NATOs operasjonsbaser i Trapani i Italia og Aktion i Hellas.

Fra stor høyde har flyene sirklet like utenfor kysten av Libya i opptil ti timer i strekk. Oppdrag: Å få med seg troppeforflytninger, flybevegelser og annet som skjer i det borgerkrigsrammede landet.

- Ja, jeg kan bekrefte at norske offiserer har deltatt i NATO-ledede tokt for å overvåke Libya, sier major Eystein Kvarving, informasjonssjef i Luftforsvaret til VG Nett.

Norge er ett av 16 land som bidrar med offiserer til den NATO-ledede overvåkingsfly-styrken. Styrken har hovedkvarter i Geilenkirkchen i Tyskland, og Norge har bidratt med offiserer helt siden styrken fløy sitt første tokt i 1982.

- Vi bidrar med piloter, navigatører, administrasjon, teknisk vedlikehold og andre arbeidsoppgaver, sier Kvarving til VG Nett.

VGTV:  Innbyggerne i Benghazi jubler over FN-vedtak

De gråmålte flyene med den karakteristiske, tre meter høye kjemperadaren montert oppå skroget, har etter det VG Nett kjenner til drevet med døgnkontinuerlig overvåking av Libya de siste ukene.

- Avgjørelsen ble tatt om å øke overvåkningen til å gå 24 timer om dagen, syv dager i uken. Vi vil få et bedre bilde av hva som faktisk skjer i denne delen av verden, sa Ivo Daalder som er USAs ambassadør til NATO, den gang.

Få siste nytt om norske styrker i utenlandsoperasjoner -  bli medlem av VGs Facebook-gruppe Norge i krig! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks