Hovedinnhold

- Gaddafi erklærer umiddelbar våpenhvile

Men kampene fortsetter i Misurata

(VG Nett) Libyas utenriksminister erklærer at regimet stopper alle militære operasjoner, og innfører en umiddelbar våpenhvile.

Denne saken handler om:

Det melder nyhetsbyrået AP.

Planleggingen av et militært angrep på Libya er i full gang etter at FNs sikkerhetsråd i natt vedtok å gå inn for en flyforbudssone i Libya. Samtidig åpner Sikkerhetsrådet for å ta i bruk «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefolkningen i landet.

LES OGSÅ: Følg situasjonen i Libya direkte her

I et møte som fremdeles pågår diskuterer Nato og de allierte hvordan de militære operasjonene skal styres og hvem som skal ha hovedansvaret.

Stanser alle operasjoner

Fredag ettermiddag kom meldingen fra Libyas utenriksminister om at Gaddafi-regimet vil stanse alle militære operasjoner for å beskytte sivile i tråd med FN-resolusjonen.

VIDEO: Se Støres redegjørelse om Libya her

Våpenhvilen vil bli innført øyeblikkelig, opplyste Moussa Koussa i Libyas hovedstad Tripoli fredag.

- Vi har besluttet å innføre en øyeblikkelig våpenhvile og en øyeblikkelig stans i alle militære operasjoner, sier han.

Han lover også å respektere menneskerettigheter og beskytte utlendinger og deres verdier i landet.

- Regjeringen er åpen for en seriøs dialog med alle parter, sier Koussa.

Fredag ettermiddag kom det imidlertid flere meldinger om at det pågår kamper i byen Misurata. En opprørsleder opplyser til Al Jazeera at byen blir angrepet av Gaddafi-styrker med både artilleri og stridsvogner.

Angrep by

Utenriksministeren retter samtidig krass kritikk mot landene som nå truer med en militær intervensjon i Libya, og kaller det et overgrep mot Libyas suverenitet.

VIDEO: Libyske innbyggere jubler over FN-innrykk

Det er fortsatt uklart hva erklæringen fra den libyske utenriksministeren innebærer i praksis. Fredag formiddag, flere timer etter vedtaket i Sikkerhetsrådet, kom meldinger om at Gaddafis styrker angrep byen Misrata vest i landet. Minst fire mennesker skal være drept, og flere titall såret i angrepet.

Franske myndigheter sier at de foreløpig stiller seg avventende til våpenhvilen, melder NTB.

- Trusselen på bakken har ikke forandret seg, heter det fra fransk hold fredag.

Heller ikke USAs utenriksminister Hillary Clinton lar seg imponere av ord og sier at Libya må vise at landet mener alvor med sin våpenhvile.

- Ord og fagre løfter er ikke nok til å imponere oss. Vi vil se konkrete handlinger på bakken, og det har vi ikke gjort ennå, sa Clinton på en pressekonferanse fredag.

Opposisjonen i Libya uttrykker likevel håp om at FN-resolusjonen vil snu situasjonen i deres favør etter at opprørerne i flere dager har blitt drevet på flukt flere steder i landet, melder AP.

- Vi tror ikke Gaddafis styrker vil angripe oss. Moralen vår er veldig høy nå, sier den tidligere obersten i den libyske hæren, Salah Osman, en av de mange militære som har sluttet seg til opprørshæren.

Sender jagerfly

USA, Frankrike og Storbritannia har allerede sagt at de vil bidra til en militæraksjon i Libya. I natt ble det også klart at Canada vil sende seks F-18 jagerfly til en av NATO-basene i Middelhavet.Etter møtet i FNs sikkerhetsråd i går, ringte USAs president Barack Obama til Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron, skriver NTB.

Frankrike: - Angriper Libya om få timer

De tre lederne var enige om at Libya måtte overholde alle krav i resolusjonen og stanse volden mot sivile, ifølge en pressemelding fra Det hvite hus.

Obama, Sarkozy og Cameron skal også ha blitt enige om å samordne sine neste skritt overfor Libya og fortsette å samarbeide tett med Den arabiske liga og andre internasjonale partnere i saken, ifølge NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks