Hovedinnhold

Danmark sender jagerfly til Libya

(VG Nett) Danmark sender seks F-16 jagerfly samt et militært transportfly til Libya, opplyser forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

Denne saken handler om:

Flyene skal bidra til å håndheve flyforbudet mot Libya, som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd i natt.

VIDEO: Libyske innbyggere jubler over FN-innrykk

Sikkerhetsrådet vedtok sent torsdag kveld en resolusjon som åpner for utenlandsk militær intervensjon i Libya. Ti av de femten medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen. De fem siste var avholdende.

- Komplisert situasjon

Frankrike og Storbritannia har begge presset på for å få en resolusjon. De har vært blant de fremste pådriverne for dette, og kan ventes å ville lede en operasjon mot libyske styrker.

LIVE: Følg situasjonen i Libya direkte her

Ifølge franske myndigheter kan et militært angrep mot Libya kan være i gang i løpet av «få timer»

Norge har vært blant landene som har vært svært skeptiske til å innføre en flyforbudssone over Libya. Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker overfor VG Nett at situasjonen er «komplisert».

Han bekrefter likevel at Norge støtter FN-resolusjonen, og at Norge er beredt til å bidra i en militær operasjon i Libya.

LES OGSÅ: Norge skal bidra til Libya-aksjon

Ifølge Faremo står F16-fly på "listen" over mulige norske bidrag, men understreker at det ennå er for tidlig å si hvordan Norge vil bidra i operasjonen.

- Det som skjer i Libya og situasjonen de sivile utsettes for, er helt tragisk. Da er det naturlig at vi nå sammen med våre allierte vurderer eventuelle militære bidrag, sier Faremo.

Saken fortsetter under bildet!

JUBEL: Befolkningen i den libyske byen Benghazi jublet da det ble kjent at FNs sikkerhetsråd går inn for en militær intervensjon i Libya. Foto: AFP
JUBEL: Befolkningen i den libyske byen Benghazi jublet da det ble kjent at FNs sikkerhetsråd går inn for en militær intervensjon i Libya. Foto: AFP

- Gledelig enighet

Ifølge Støre har Norge ennå ikke fått noen henvendelse fra sine allierte om å stille med militære ressurser.

- Vi vil bidra, men det er ikke naturlig at Norge står i spissen for en slik operasjon, sier Støre.

Også SV er positive til resolusjonen som åpner for en full, militær intervensjon i Libya. Utenrikspolitisk talsmann Bård Vegar Solhjell mener det er nødvendig at regjeringen raskt vurderer hva Norge kan stille med.

- Det er svært gledelig at det er oppnådd enighet i FN. Vi som mener at FN skal ta en ledende rolle, må også være villige til å stille opp når FN fatter et slikt vedtak, sier Solhjell.
Ifølge SV-toppen er det avgjørende at både Den arabiske liga, og andre land i regionen, har stilt seg bak vedtaket.

Angriper Misrata

Samtidig som verden forbereder en militær operasjon i Libya, gikk styrkene til Muammar Gaddafi til angrep på byen Misrata vest i landet. Minst fire mennesker skal være drept, og flere titall såret i angrepet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Det har vært bombing siden klokka sju i morges. De bomber alt, hus, sentrum av byen. Det er det verste bombardementet jeg har sett så langt, sier en opprører i byen, Saardoun, på telefon til Reuters.

LES OGSÅ: New York Times-journalister savnet i Libya

Ifølge Saardoun har stridsvogner og soldater omringet Misrata og prøver å ta seg fram til sentrum av byen.

Opprøreren tror soldatene har til hensikt å bruke sivile innbyggere i byen som skjold mot internasjonale militæroperasjoner, skriver Al Jazeera på sine nettsider.

- Vi tror at de prøver å komme seg inn i byen for enhver pris før verdenssamfunnet begynner å iverksette FN-resolusjonen, sier han.

STEMTE FOR: USA, Storbritannia og åtte andre medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for å gripe inn i Libya. Russland og Kina var blant de fem landene som var avventende til resolusjonen. Foto: AP
STEMTE FOR: USA, Storbritannia og åtte andre medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for å gripe inn i Libya. Russland og Kina var blant de fem landene som var avventende til resolusjonen. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks