Hovedinnhold

Frankrike: - Angriper Libya om få timer

(VG Nett) Militære angrep mot Libya kan være i gang i løpet av «få timer», varsler franske myndigheter.

Denne saken handler om:

Ifølge en talsmann vil Frankrike delta i angrepene.

- Angrepene vil komme raskt og i løpet av noen timer, sa talsmann François Baroin fredag morgen til radiostasjonen RTL.

LES OGSÅ: Norge skal bidra til Libya-aksjon

FNs sikkerhetsråd vedtok sent torsdag kveld en resolusjon som åpner for utenlandsk militær intervensjon i Libya. Ti av de femten medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen. De fem siste var avholdende.

Frankrike og Storbritannia har begge presset på for å få en resolusjon. De har vært blant de fremste pådriverne for dette, og kan ventes å ville lede en operasjon mot libyske styrker.

- Komplisert prosess

Oberstløytnant Harald Høiback ved Forsvarets stabsskole sier det er vanskelig å legge altfor mye vekt på uttalelsene fra Frankrike.

VGTV: Jonas Gahr Støre: - Dette er et historisk vedtak 

- Det er flere mottakere av den meldingen. Den går både til Gaddafi og opprørerne i Benghazi. Det er et element av «hold ut, vi kommer». Om det faktisk skjer i dag, eller om det tar litt lengre tid, er vanskelig å si, sier Høiback til VG Nett.

VGTV: Libyske innbyggere jubler over FN-innrykk

Han peker på at britene ikke har satt en like klar timeplan som franskmennene, og at det er en komplisert prosess å starte en operasjon for å følge opp sikkerhetsrådets vedtak.

- Det er en jobb å sy sammen en koalisjon som skal gjennomføre dette. USA vil neppe ønske å ta en lederrolle, og jeg tror man er opptatt av å få et afrikansk eller arabisk element i gjennomføringen av denne resolusjonen, sier Høiback.

Saken fortsetter under bildet!

JUBEL: Befolkningen i den libyske byen Benghazi jublet da det ble kjent at FNs sikkerhetsråd går inn for en militær intervensjon i Libya. Foto: AFP
JUBEL: Befolkningen i den libyske byen Benghazi jublet da det ble kjent at FNs sikkerhetsråd går inn for en militær intervensjon i Libya. Foto: AFP

Flyforbud

Resolusjonen betyr først og fremst at FN vil opprette en flyforbudssone over Libya. Det betyr at internasjonale styrker vil kontrollere luftrommet over Libya. Kilder i Det hvite hus opplyser til CNN at en flyforbudsone innebærer at man vil gå til angrep mot luftvernstillingene til Muammar Gaddafis styrker i Libya.

Oberstløytnanten peker videre på at det har vært nødvendig for FN å gå lengre enn å bare innføre en flyforbudssone.

- Jeg tror signalet man har lest opp mot dette vedtaket er at lite av operasjonene fra Gaddafis side har skjedd gjennom luften. Det ville dermed være bare å hoppe halvveis over elva, hvis man begrenset vedtaket til å gjelde luftrommet, sier Høiback.

Han legger til at det er to forskjellige ting å gripe inn på kort sikt, hvis Gaddafis styrker angriper Benghazi nå, og det å innføre en effektiv flyforbudssone.

- Det er klart at hvis man ser tankstyrker bevege seg mot Benghazi, så vil man gripe inn på veldig kort tid. Det å planlegge og gjennomføre en effektiv flyforbudssone trenger man mer planlegging til, sier Høiback.

Ber om våpenhvile

Etter vedtaket var Libya raskt ute med å mane til våpenhvile med opprørerne, som har vært under sterkt press de siste dagene.

Det er trolig med god grunn. Muammar Gaddafis aldrende flåte av Mirage jagerfly og utdatert antiluftskyts står nå overfor verdens mest avanserte militærmakt.

Det finnes allerede store militærstyrker i Middelhavet, blant annet på kjeden av NATO-flybaser som strekker seg fra Spania i vest til Kypros i øst.

I tillegg kommer USAs middelhavsflåte, som blant annet inkluderer hangarskip og fartøy som har muligheter til å skyte ned fly som bryter flyforbudet, eller sende raketter mot anlegg på land.

Vil ikke sette tidsfrist

I motsetning til Frankrike, ønsker ikke Storbritannias utenriksminister William Hague å offentliggjøre en timeplan for hva man skal gjøre i Libya.

- Dette er et positivt svar på innspillet fra Den arabiske liga. Det er også slutten på hard jobbing fra Frankrike, Libanon, USA og Storbritannia, sier Hague til BBC News.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks