Hovedinnhold

Norge skal bidra til Libya-aksjon

(VG Nett) Norge kommer til å delta i den internasjonale militæraksjonen mot Gaddafis styrker i Libya.

Denne saken handler om:

Det bekrefter forsvarsminister Grete Faremo overfor VG Nett.

- Vi er innstilt på å bidra til operasjonen. Men det er for tidlig å si nøyaktig på hvilken måte, sier forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett.

- Det er nærliggende å sende luftressurser, sier Faremo til VG Nett.

NETTMØTE 11.00 I DAG: Still spørsmål til Libya-ekspert Cecilie Hellestveit

- Som F-16 jagerfly?

- Det er én mulighet. Her skal det også bli satt i gang en stor humanitær operasjon som også kan gjøre transportfly aktuelt, sier Faremo.

SAMLESIDE: Les alt om situasjonen i Libya 

Det var sent torsdag kveld at FNs sikkerhetsråd gjorde vedtaket som åpner for en internasjonal, militær aksjon mot Gadaffis styrker i Libya.

Vil ha våpenhvile

NORSK BIDRAG: Det er foreløpig ikke klart hva Norge skal bidra med. Hercules-, F-16- eller Orion-fly er alle alternativer. Foto: Scanpix og VG
NORSK BIDRAG: Det er foreløpig ikke klart hva Norge skal bidra med. Hercules-, F-16- eller Orion-fly er alle alternativer. Foto: Scanpix og VG

Etter vedtaket var Libya raskt ute med å mane til våpenhvile med opprørerne, som har vært under sterkt press de siste dagene.

Det er trolig med god grunn. Moammar Gadaffis aldrende flåte av Mirage jagerfly og utdatert antiluftskyts står nå overfor verdens mest avanserte militærmakt.

Det finnes allerede store militærstyrker i Middelhavet, blant annet på kjeden av NATO-flybaser som strekker seg fra Spania i vest til Kypros i øst.

I tillegg kommer USAs middelhavsflåte, som blant annet inkluderer hangarskip og fartøy som har muligheter til å skyte ned fly som bryter flyforbudet, eller sende raketter mot anlegg på land.

Flere muligheter

I realiteten har det norske Forsvaret fire muligheter til å bidra til den internasjonale militæraksjonen som nå er under oppseiling:

*F-16 jagerfly - som kan brukes både til bombetokt, avskjæring av fly og eventuelle luft til luft-kamper.
*Orion overvåkningsfly - som kan brukes til overvåking flyforbudssonen over LIbya.
*DA 20 Falcon Jet - som kan brukes til elektronisk krigføring, blant annet til å lamme sambandsutstyr og radarsamband på bakken.
*Hercules transportfly - som kan brukes til å frakte nødhjelp til den planlagte humanitære operasjonen i landet.

VIL FORHANDLE: Muammar Gaddafi kan vurdere våpenhvile 

Norske kampfly har ikke deltatt i internasjonale operasjoner siden Afghanistan i 2006. De nye, norske Hercules-flyene har aldri vært stasjonert i utlandet.

- Inngripen haster

Hvor raskt norske militærfly kan være på plass på en av NATO-basene langs Middelhavet, vil Faremo ikke si noe om.

Les også: FN griper inn i Libya med «alle midler» 

- Det kan skje ganske raskt. Det viktigste akkurat nå er å konsultere med våre allierte om hvordan vi best kan bidra til aksjonen, sier Faremo.

- Er det snakk om timer eller dager?

- Det vil jeg ikke si noe om akkurat nå. Men alle ser at det haster. Det er det ingen tvil om, sier Faremo.

Obama ringte Sarkozy

USA, Frankrike og Storbritannia har allerede sagt at de vil bidra til en militæraksjon i Libya. I natt ble det også klart at Canada vil sende seks F-18 jagerfly til en av NATO-basene i Middelhavet.

OPPOSISJONEN KRITISK: Liker ikke Libya-nøling fra Støre 

Etter møtet i FNs sikkerhetsråd i går, ringte USAs president Barack Obama til Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron, skriver NTB.

De tre lederne var enige om at Libya måtte overholde alle krav i resolusjonen og stanse volden mot sivile, ifølge en pressemelding fra Det hvite hus.

Obama, Sarkozy og Cameron skal også ha blitt enige om å samordne sine neste skritt overfor Libya og fortsette å samarbeide tett med Den arabiske liga og andre internasjonale partnere i saken, ifølge NTB.

Også flere arabiske land har sagt seg villige til å delta i en operasjon. Blant dem er Qatar, Jordan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

- Det er et svært viktig signal at flere av aktørene i regionen ønsker dette vedtaket velkommen, sier forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett.

Gaddafi nærmer seg Benghazi: Opposisjonen trygler om hjelp 

I etterkant av møtet i Sikkerhetsrådet i går kveld, var tonen fra Gadaffis regime en ganske annen enn timene før. I en tale på Libyas statlige TV, gikk landets forsvarsminister langt i å antyde en full krig i Middelhavet om utenlandske styrker grep inn mot Libya.

- En utenlandsk, militær handling mot Libya vil sette trafikken både i luften og til havs i fare, han.

Tyskland nekter

I tillegg til USA, Frankrike, Storbritannia, Canada og Norge, har EU sagt unionen støtter opp om en militæraksjon.

- EU er beredt til å håndheve Sikkerhetsrådets resolusjon om Libya, heter det i en uttalelse fra EUs president Herman Van Rompuy og EUs utenrikssjef Catherine Ashton, skriver NTB.

Unntaket er Tyskland, som var ett av fem land som unnlot å stemme da FNs sikkerhetsråd torsdag kveld gikk inn for resolusjonen.

Landet vil verken delta med fartøy, fly eller soldater til en militæraksjon.

- Vi stiller oss fortsatt sterkt tvilende til muligheten for militær intervensjon som denne resolusjonen foregriper. Vi ser betydelig risiko i det. Det er derfor vi ikke kunne godta denne delen av teksten, sier utenriksminister Guido Westerwelle, ifølge NTB.

- Løpende dialog

Til VG Nett sier forsvarsministeren at Norge har "en løpende dialog" med allierte om militæraksjonen mot Libya.

- Det har vi hatt siden forsvarsministermøtet i Brussel forrige uke. Det som skjer i Libya nå er forferdelig. Vedtaket fra sikkerhetsrådet er historisk, og kommer til å ha stor betydning for den makten Gadaffi har brukt mot sivilbefolkningen i Libya, sier Faremo til VG Nett.

Få siste nytt om norske styrker i utenlandsoperasjoner - bli medlem av VGs Facebook-gruppe Norge i krig! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks