Hovedinnhold

FN griper inn i Libya med «alle midler»

**Kampfly kan være på vingene i løpet av kort tid
**Kraftige eksplosjoner hørt i Benghazi
** Tyskland vil ikke delta

(VG Nett) FN vedtar militær intervensjon og flyforbudsone i Libya. I opprørerbyen Benghazi jubler befolkningen.

Denne saken handler om:

I New York vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjonen som gir grønt lys for verdenssamfunnet til å gripe inn i situasjonen i Libya.

NETTMØTE 11.00 FREDAG: Send spørsmål til Libya-ekspert Cecilie Hellestveit

Resolusjonen ble vedtatt av Sikkerhetsrådet klokken 23.30 norsk tid torsdag. Ti av de femten medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen. De fem siste var avholdende.

Like før klokken 04 natt til fredag uttalte Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle at de ikke vil delta i militæroperasjoner i Libya.

VGTV: Libyske innbyggere jubler over FN-innrykk

Tyskland var ett av fem land som avsto fra å stemme da FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjonen som åpner for utenlandsk militær intervensjon i Libya, ifølge NTB. Westerwelle sier det skyldes at det vil være «betydelig risiko» knyttet til eventuelle militæraksjoner i Libya.

- Vi stiller oss fortsatt sterkt tvilende til muligheten for militær intervensjon som denne resolusjonen foregriper. Vi ser betydelig risiko i det. Det er derfor vi ikke kunne godta denne delen av teksten, sier han.

Avgjørelsen gir verdenssamfunnet anledning til å bruke «alle nødvendige midler» for å «beskytte sivile og sivilt befolkede områder som trues av angrep».

Vil ikke okkupere Libya

FN-resulosjonen slår fast at det ikke er aktuelt med noen «okkupasjonsstyrke» i Libya.

- Dette bør være en sterk beskjed til Muammar Gaddafi og hans regime at volden må stoppe, drepingen må stoppe og at Libyas sivilbefolkning må bli beskyttet og ha muligheten til å ytre seg fritt, sier USAs FN-ambassadør Susan Rice.

FN krever at Libya umiddelbart legger ned våpnene og stopper all vold og angrep mot sivilbefolkningen. Resolusjonen krever også at libyiske myndigheter legger til rette for at hjelpeorganisasjoner får komme inn i landet.

- Kampfly klare

Først og fremst betyr resolusjonen at FN vil opprette en flyforbudssone over Libya. Det betyr at internasjonale styrker vil kontrollere luftrommet over Libya.

Kilder i Det hvite hus opplyser til CNN at en flyforbudsone innebærer at man vil gå til angrep mot luftvernstillingene til Muammar Gaddafis styrker i Libya.

Ifølge BBC er det rapporter om at britiske og franske kampfly i løpet av kort tid kan gå til angrep. De britiske og franske styrkene vil trolig få logistisk støtte fra arabiske allierte.

- Når resolusjonen er vedtatt kan en operasjon starte i løpet av noen timer, sa en høytstående anonym fransk kilde til nyhetsbyrået AFP.

STEMTE FOR: USA, Storbritannia og åtte andre medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for å gripe inn i Libya. Russland og Kina var blant de fem landene som var avventende til resolusjonen. Foto: AP
STEMTE FOR: USA, Storbritannia og åtte andre medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for å gripe inn i Libya. Russland og Kina var blant de fem landene som var avventende til resolusjonen. Foto: AP


Det er ikke ventet at amerikanske kampfly vil delta i de første angrepene. Men amerikanske myndighetskilder opplyser til nyhetsbyrået AP at Obama-administrasjonen er i gang med å klargjøre planer for å håndheve flyforbudsonen i Libya.

Ifølge AP betyr trolig det at USA vil sette inn både kampfly, bombefly og overvåkingsfly.

Ifølge CTV har Canada sendt 6 jagerfly for å håndheve flyforbudsonen.

- Folket jubler

CNNs reporter i Benghazi, byen som regnes som opprørernes hovedstad, rapporterer om at folk jubler over FNs beslutning torsdag kveld.

Det rapporteres at folk avfyrer skudd i luften i glede over at det internasjonale samfunnet ikke lenger ville forholde seg passive til det som skjer i Libya.

Samtidig meldes det også om eksplosjoner i byen. Ifølge AFPs korrespondenter i Benghazi har man hørt tre kraftige eksplosjoner. Det er uklart hvor eksplosjonene kommer fra.

Benghazi er Libyas nest største by, med om lag 700.000 innbyggere.

TRUER: Muammar Gaddafi sier han ikke vil akseptere at internasjonale styrker griper inn i Libya. Foto: AP
TRUER: Muammar Gaddafi sier han ikke vil akseptere at internasjonale styrker griper inn i Libya. Foto: AP

Gaddafi: «We will get crazy»

Før FN vedtok resolusjonen sa Gaddafi følgende i et intervju med den portugisiske TV-stasjonen RTP: «If the world gets crazy with us, we will get crazy too».

Gaddafi mener at Sikkerhetsrådet ikke har noe med å blande seg inn i hva som skjer i Libya.

- Dette er galskap og arroganse, og vil være en kolonisering uten juridisk grunnlag, fortsetter den libyiske diktatoren.

Tidligere torsdag kveld varslet Gaddafi at han ville angripe opprørerbyen Benghazi.

- Det er avgjort. Vi kommer i kveld. De som overgir seg og legger ned sine våpnen, vil bli spart. For alle andre vises det ingen nåde, sa Gaddafi i en radiotale torsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks