Hovedinnhold

- Verdens største pedofiliring avslørt

**70.000 medlemmer **184 arrestert **230 misbrukte barn

PEDOFILRING AVSLØRT: På en pressekonferanse i Haag i dag opplyste Europol-sjef Rob Wainwright om den omfattende operasjonen som har ledet til 184 arrestasjoner verden over. Foto: AP
PEDOFILRING AVSLØRT: På en pressekonferanse i Haag i dag opplyste Europol-sjef Rob Wainwright om den omfattende operasjonen som har ledet til 184 arrestasjoner verden over. Foto: AP
(VG Nett) Europol har rullet opp «verdens største pedofiliring». Nettverket har koblinger til Norge.

VET DU NOE? TIPS OSS!

Avsløringen av pedofiliringen skjer etter tre år lang etterforskning kalt «Operasjon redning», opplyser Europol-sjef Rob Wainwright på en pressekonferanse i Haag.

Pedofiliringen er knyttet til et lovlig internettforum som ble kontrollert fra Nederland. Medlemmene på forumet kommer fra hele verden. 70.000 personer er knyttet til pedofiliringen.

Ifølge BBC har 184 personer blitt pågrepet. Arrestasjonene har skjedd i en rekke land, og 230 barn skal ha blitt tatt hånd om slik at de ikke skal bli utsatt for nye overgrep.

I tillegg til de pågrepne har flere hundre personer status som mistenkt. Totalt er 670 mistenkte identifisert.

- Jeg er stolt over det fantastiske arbeidet våre eksperter har lagt ned for å hjelpe politimyndigheter verden over. Å trygge tilværelsen til så mange sårbare barn er givende, og det demonstrerer engasjement om å gjøre Europa til et tryggere sted for de som bor her, sier Wainwright.

VET DU NOE OM SAKEN?
KONTAKT VG NETTS JOURNALIST HER. 

- Politimenn og lærere mistenkt

I Storbritannia er 121 personer pågrepet, 33 av dem skal allerede være domfelt.

240 briter er mistenkte i saken. Blant dem er det politimenn, lærere og ungdomsarbeidere. En av de mistenkte er en kvinne.

Om lag 60 barn skal ha blitt reddet i Storbritannia.

- Mens disse overgriperne trodde de var anonyme fordi de brukte internett til å kommunisere med hverandre, så jobbet teknologien faktisk mot dem.

- Alt de gjorde på internett, alle de snakket med og alt de delte kunne bli sporet ved å følge de digitale fotsporene, sier leder av det britiske sedelighetspolitiet, Peter Davies.

Mistenkte er også blitt identifisert i Australia, New Zealand, Thailand, Italia og Canada.

Koblinger til Norge

Pedofiliringen har også koblinger til Norge, men ingen har blitt pågrepet.

- Norge ble kontaktet og fikk oversendt 34 norske IP-adresser. Men adressene lot seg ikke spore fordi dataene var blitt slettet på det tidspunktet. Det har sammenheng med at data skal slettes innen 21 dager i Norge. Dermed kunne ikke norsk politi gjøre noe med denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kirkegaard i Kripos til NTB

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks