Hovedinnhold

- Piratene har skilt familien fra hverandre

KØBENHAVN/OSLO (VG) Den kaprede familien Quist Johansen skal ha blitt adskilt fra hverandre ombord på et større piratskip.

Denne saken handler om:

Tips oss

DETTE ER SAKEN

  • Den danske seilbåten «Ing» ble kapret av somaliske sjørøvere i Adenbukta utenfor Afrikas horn torsdag 24. februar.
  • Om bord var familien Quist Johansen, bestående av pappa Jan, mamma Birgit, samt barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). To voksne gaster var også om bord.
  • Danskene var på en toårs jordomseiling. De dro fra Danmark i august 2009, og skulle etter planen være hjemme igjen sensommeren i år.
  • Årlig går rundt 20000 fartøy gjennom dette havområdet.

- De er på det samme skipet, men på forskjellige steder, sier Ibrahim Harawo, som hevder overfor VG at han er en del av besetningen ombord i skipet.

Bakgrunn: Dansk seilbåt tatt av pirater

VG vet ikke nøyaktig hvor på skipet de forskjellige familiemedlemmene er plassert.

VET DU NOE? TIPS VG NETTS JOURNALISTER HER! 

Piratenes lov

Den danske trebarnsfamilien Quist Johansen skal i går kveld ha blitt fraktet ombord i et stort piratskip, der en rekke gisler holdes fanget. Det bekrefter flere kilder overfor både VG og nyhetsbyrået AP. Det er ombord i dette skipet familien nå skal være splittet.

Les også: - Piratene vil sette barnefamilien i en fjellhule

Piratene skal først ha ankret opp utenfor byen Hafun i Puntland med den danske familien, som ble kapret av pirater 24. februar. Så skal piratene ha flyttet gislene til en annen havn, 20 kilometer sydover.

Seilerfamilien skal befinne seg i nærheten av havnen Bender Bayla. Her er det piratenes lov som gjelder.

Det bekrefter flere kilder i Puntland uavhengig av hverandre.

Truer med blodbad

Av frykt for at Natos marineskip skal slå til i et forsøk på å få frigitt familien, skal piratene nå være i ferd med å flytte danskene til land.

- Hvis de danske styrkene forsøker en spesialoperasjon kan det ende med at liv går tapt. Jeg ber danske myndigheter om å vurdere forhandlinger, fremfor en militæroperasjon, sier Qodaar Ali-Yare til VG. Han skal også ha opptrådt som talsmann for piratene da de hadde fanget fire amerikanske gisler.

Piratliga

Det endte i et blodbad da to av piratene ble drept i en skuddveksling som oppsto da spesialstyrkene tok kontroll over seilbåten.

Deretter ble de fire gislene drept.

Les også: - Piratene har spioner i Danmark

Uttalelsene fra Ali-Yare og Ibrahim Harawo er gitt til VG via den somaliske frilanseren Abukar Albadri, som befinner seg i Stockholm.

Albadri har lang erfaring i å dekke piratenes virksomhet langs Adenbukten.

Han har jobbet for nyhetsbyrået EPA og solgt bilder til BBC. Han har også tidligere jobbet som frilanser for VG og besøkt pirat-landsbyen Hobyo der han drakk te med sjørøverne.

VG får bekreftet fra flere kilder at det er i dette området familien nå befinner seg.

Der blir de angivelig holdt som fanger av klanen «Osman Mahmoud», som blir betegnet som en profesjonell piratliga.

Får ikke si noe

- Jeg er nesten helt sikker på at det er denne klanen som står bak. Det er en profesjonell piratliga og som opererer under Majiten-klanen, sier Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap.

Den kaprede familiens slektninger i Danmark har fått beskjed om ikke å snakke med utenforstående. Sammen med et profesjonelt sikkerhetsfirma skal de nå forhandle med kaprerne om løsepenger - trolig millionbeløp.

- Beklager. Jeg får ikke si noe, du er nødt til å kontakte utenriksdepartementet, sier en av familiens nærmeste slektninger som VG var i kontakt med i går.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks