Hovedinnhold

Lufftrykk tvinger svenske jagerfly på bakken

JAGERTABBE: Her er et av JAS Gripen-flyene fotografert under et treningsoppdrag over Sverige. Nå er alle flyene satt på bakken. Foto: SAAB
JAGERTABBE: Her er et av JAS Gripen-flyene fotografert under et treningsoppdrag over Sverige. Nå er alle flyene satt på bakken. Foto: SAAB
(VG Nett) Det svenske luftforsvaret har satt sine JAS Gripen på bakken inntil videre. Årsak: Lufttrykket ved Luleå er for høyt.

Denne saken handler om:

Gripen, som var kampflyet svenskene stilte med i konkurransen mot F-35 Lightning II i Norge, skulle deltatt i den ukentlige Cross Border Traning-øvelsen med norske F-16 fra Bodø og og finske F-18 fra Rovaniemi.

- Den flyøvelsen som denne uken skulle gjennomføres over Norr- og Västerbotten er innstilt. Ved F21 i Luleå er lufttrykket nå for høyt for de verdiene JAS er innstilt på. Det høye lufttrykket gjør at piloten får feilmeldinger, skriver de svenske forsvaret på sin hjemmeside.

Flygesjef på avdelingen F 21, Mats Hakkarainen, sier at flyene fungerer som de skal, men at det interne sikkerhetssystemet varsler for et høyt nivå.

Libya-trøbbel

I påvente av at lufttrykket blir normalt foretar fabrikanten SAAB et ettersyn for å se om det høye lufttrykket kan påvirke andre systemer i JAS Gripen-flyet.

De svenske jagerflyene ble brukt under NATOs operasjon over Libya. Men de første dagene fikk flyene ikke en gang flydd testturer. Årsaken var at drivstoffblandingen alle de andre NATO-tilpassede jagerflyene brukte ikke passet til de svenskbygde jagerflyene.

Uenige om fremtiden

I Sverige er det uenighet om JAS Gripens fremtid i det svenske Luftforsvaret. Forsvarsminister Sten Tolgfors ønsker å satse på en videreutvikling av flyet og går inn for at det svenske forsvaret skal bestille en ny generasjon. Prislappen for dette vil trolig bli på mellom 26 og 53 milliarder kroner.

Regjeringspartiene er imidlertid splittet i synet på jagerflyets framtid, og heller ikke forsvarsledelsen deler Tolgfors' syn, skriver NTB.

JAS Gripen var en av kandidatene som arvataker når Norge skal bytte ut sine F-16-fly. Valget falt i stedet på amerikanske Joint Strike Fighter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks