Hovedinnhold

Britisk utenriksminister: Malala (14) er en inspirasjonskilde

FREMME I STORBRITANNIA: Nå får 14 år gamle Malala legehjelp - og støtte fra den britiske utenriksministeren. Bildet er fra et sykehus i Rawalpindi i Pakistan. Foto: Reuters
FREMME I STORBRITANNIA: Nå får 14 år gamle Malala legehjelp - og støtte fra den britiske utenriksministeren. Bildet er fra et sykehus i Rawalpindi i Pakistan. Foto: Reuters
Storbritannias utenriksminister sier Malala Yousafzai, jenteaktivisten som ble skutt i hodet av Taliban, skal få den beste legebehandlingen som finnes i landet.

Denne saken handler om:

De pakistanske militære sier at Yousafzai ble fløyet ut av Pakistan i et spesialutstyrt ambulansefly fra De forente arabiske emirater mandag. Flyet landet senere i Storbritannia.

Den 14 år gamle skolejenta er blitt bedre siden hun ble skutt på en skolebuss i forrige uke i Swat-dalen, selv om framgangen går sakte. Direktør Dave Rosser ved Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, som skal behandle jenta, er positiv.

- Legene mener hun har gode sjanser til å komme seg godt på alle nivåer, sier han.

- Inspirerende

Utenriksministeren i Storbritannia, William Hague, understreker at 14-åringen er hjertelig velkommen i landet.

- Hun er et inspirerende eksempel for unge mennesker. Det var et forferdelig angrep på henne og hennes venner, der de prøvde å stoppe henne og hennes meninger, sier Hague.

Angrepet mot Malala har vakt avsky i Pakistan og mange andre land. Drapsforsøket på henne ble trolig begått fordi hun har vært en aktiv forkjemper for jenters rett til utdanning og har forsvart en ikke-religiøs holdning til livet.

- Storbritannia står skulder til skulder med det pakistanske folket i kampen mot terrorisme, sier Hague.

Kjemper for livet

Etter først å ha blitt behandlet i Peshawar, ble Malala flyttet til de militæres hovedsykehus i Rawalpindi. Hun har vist livstegn ved å bevege hender og føtter, opplyser forsvarets talsmann, Asim Saleem Bajwa.

- Legene har sjekket Malalas tilstand, og de er fornøyd, sa Bajwa, som er generalmajor i den pakistanske hæren.

- Det går sakte, men sikkert framover med henne, slik legene har forventet, tilføyde han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nå skal jenta motta spesialbehandling i Storbritannia.

- Hun skal få den beste behandlingen vi har i landet, sier Hague.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks