Hovedinnhold

Taliban vil angripe medier som omtaler Malala (14)

Statsministeren: - De er redde for kraften av visjonen hennes

BLE FORSØKT DREPT: Malala Yousufzai, den 14 år gamle pakistanske skolejenta som ble forsøkt drept da hun protesterte mot Taliban. Foto: Privat / Reuters
BLE FORSØKT DREPT: Malala Yousufzai, den 14 år gamle pakistanske skolejenta som ble forsøkt drept da hun protesterte mot Taliban. Foto: Privat / Reuters
(VG Nett) Drapsforsøket på den 14 år gamle pakistanske bloggeren Malala Yousufzai møtes med fordømmelse verden over. Nå sier Taliban at de vil gå til angrep på media.

Denne saken handler om:

Organisasjonen Tehreek-e-Taliban Pakistan tok på seg ansvaret for drapsforsøket på 14-åringen som blogget om Talibans overgrep i landet. Drapsforsøket har fått massiv dekning i medier i hele verden.

I en telefonsamtale pakistansk etterretning overvåket, forteller en leder for det pakistanske Taliban at de vil angripe både pakistanske og internasjonale medier som omtaler saken. Ifølge India Today skal medier som er kritiske til Taliban bli angrepet.

Malala overlevde drapsforsøket og får behandling på sykehus. Episoden har vekket sterke reaksjoner, både blant folk i Pakistan, og internasjonalt.

- Redde for henne

Pakistans statsminister Raja Pervez Ashraf besøkte sykehuset i Rawalpindi hvor 14 år gamle Malala blir behandlet for skuddskadene fredag, skriver Dawn.com.

Ashraf sier regjeringen nå vil gå inn for å bekjempe ekstremismen i Pakistan, og sørge for at barn ikke blir satt i fare på grunn av militante tankeganger og fundamentalistiske grupper.

- Ekstremistene angrep henne fordi de er redde for kraften av visjonen hennes, sa Ashraf til pressen etter at han hadde besøkt henne på sykehuset.

Artikkelen fortsetter under bildet

STATSMINISTEREN: Pakistans statsminister Eaja Pervez Ashraf (i midten) under pressekonferansen etter besøket hos Malala (14). Foto: AP
STATSMINISTEREN: Pakistans statsminister Eaja Pervez Ashraf (i midten) under pressekonferansen etter besøket hos Malala (14). Foto: AP


- Har skapt nasjonal bevegelse

Som en måte å vise respekt for Malala Yousufzai, fortalte Ashraf til pressen fredag at han mener hun har skapt landsomfattende bevegelse og er blitt et fyrtårn for jenter som ønsker å følge i hennes fotspor.

- Jeg ønsker en enhet som jobber mot trusselen av radikaliserte tankesett, som vil ta fra oss de elskede verdiene våre - fred, fellesskap, forsiktighet, toleranse og lidenskap for kunnskap, sa presidenten.

- Vi lover at fiender av Pakistan aldri skal få lykkes. Vi lover at vi vil dra opp denne trusselen fra ekstremisme og militante med roten, lovte statsministeren på vegne av regjeringen.

På vei hjem fra skolen

Jenta var på vei hjem fra skolen sammen med to klassekamerater tirsdag denne uken da hun ble skutt. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner både i Pakistan og internasjonalt.

Taliban tok raskt på seg skylden for angrepene, og har sagt at grunnen for drapsforsøket var at Malala promoterte «vestlig tankegang», melder AP.

Har arrestert mistenkte bakmenn

Politiet har fredag gjort en rekke avhør av mennesker i byen Mingora, der skytingen fant sted, melder nyhetsbyrået AP.

Politisjef Afzal Khan Afridi kan bekrefte at poltiet har gjort arrestasjoner, men nektet å gå ut med detaljer rundt antallet mistenkte som nå skal være anholdt av politiet, eller hvilken tilknytning de skal ha hatt til skyteepisoden.

Khan Afridi begrunnet det hele med at det kunne skade etterforskningen.

Skytterne ikke arrestert

Pakistans innenriksminister Rehman Malik fortalte pressen fredag at de to skytterne som utførte angrepet mot Malala ikke er blant de arresterte.

Han røper imidlertid at hjernene bak aksjonen er identifiserte og at styrker er på vei for å kunne anholde alle de involverte.

Bestemte seg i august

Torsdag denne uken sa en talsperson for Taliban-gruppen at det er to måneder siden de bestemte seg for å skyte og drepe Malala etter at familien hennes ignorerte gjentatte advarsler.

Sirajuddin Ahmad, talsmannen som skal ha advart familien, sier at de fikk siste advarsel om angrepene denne uken, før avgjørelsen om å drepe henne ble tatt.

Den lokale Taliban-lederen Maulana Fazlullah og de andre medvirkende skal ha sendt tre menn, av dem var to skarpskyttere, for å drepe Malala.

Artikkelen fortsetter under bildet

TENNER LYS: Pakistanske barn tenner lys for Malala Yousufzai (på plakaten), som ble skutt i hodet og forsøkt drept av islamske ekstremister fordi hun oppfordret til utdanning for jenter og advarte mot den fundamentalistiske gruppen Taliban. Foto: Athar Hussain / Reuters
TENNER LYS: Pakistanske barn tenner lys for Malala Yousufzai (på plakaten), som ble skutt i hodet og forsøkt drept av islamske ekstremister fordi hun oppfordret til utdanning for jenter og advarte mot den fundamentalistiske gruppen Taliban. Foto: Athar Hussain / Reuters


Ligger i respirator

Malala ble skutt i hodet og har vært bevisstløs etter hendelsen.

Lørdag melder Dawn.com at hun fortsatt ligger i respirator, men at tilstanden hennes skal være tilfredsstillende og stabil.

Har skapt frykt lenge

Taliban har hatt tilhold i Swat-dalen i Pakistan siden 2007, men allerede før det spredte leder Fazlullah frykt blant beboerne ved hjelp av readiosendinger.

Taliban-gruppen har i en periode presset innbyggerne i området. Blant annet skal menn ha blitt tvunget til å gro skjegg, kvinner har blitt hindret i å gå på markedet, og har bombet en rekke skoler - hovedsaklig jenteskoler i området.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks