Hovedinnhold

Tre arrestert for drapsforsøk på pakistansk blogger

Taliban: - Besluttet for to måneder siden å drepe henne

FLYTTET: Tidligere denne uken ble Malala Yousafzar (14) flyttet til et militært sykehus etter at hun ble skutt på tirsdag. Foto: AFP PHOTO
FLYTTET: Tidligere denne uken ble Malala Yousafzar (14) flyttet til et militært sykehus etter at hun ble skutt på tirsdag. Foto: AFP PHOTO
(VG Nett) Tre personer er arrestert etter skytingen mot 14 år gamle Malala Yousafzai på tirsdag.

Denne saken handler om:

Ifølge pakistansk politi er de mistenkte i alderen 17 til 22. Alle de tre mennene hevder at hovedmannen bak angrepet fortsatt er på frifot.

- Under et raid i Swat torsdag kveld fanget vi tre gjerningsmenn som var involvert angrepet på 14-åringen, sier politisjef Gul Afzal Afridi til NBCNews.

Malala ble angrepet på tirsdag da hun var på vei hjem fra skolen i Mingora nordvest i Swat.

- Malala skulle akkurat gå på bussen for å reise hjem fra skolen, da to menn åpnet ild mot henne. Hun og en av hennes venninner ble begge skadd, sa polititalsmannen Rasool Shah like etter hendelsen.

- Advarte

En talsmann for Swat Taliban, som er basert i Kunar-provinsen, sier at de besluttet for allerede to måneder siden å drepe den 14 år gamle jenta. Han opplyser også at de denne uken sendte ut en tropp for å utføre jobben etter at de nøye hadde undersøkt jentas rute til og fra skolen.

- Hun ble advart tre ganger om å stoppe hennes fremming av «vestlig tenkning», men det gjorde hun ikke, sier Sirajuddin Ahmad til nyhetsbyrået AP.

Den siste advarselen skal ha blitt formidlet for en uke siden.

Tilfredsstillende tilstand

Legene til Malala beskriver tilstanden hennes som «tilfredsstillende».

- Blodtrykket og hjerterytmen hennes er normal. For øyeblikket blir hun holdt bevisstløs og på en ventilator, men tilstanden er tilfredsstillende, sier Generalmajor Asim Saleem Bajwa til NBC.

Kulen som traff Malala gikk inn i hodet hennes, og fortsatte ned i halsen mot ryggraden. Ifølge legene er det for tidlig å si noe om hun har fått betydelig hodeskade.

Torsdag ble hun flyttet til et større sykehus i Rawalpindi. Det har også vært vurdert å sende henne til behandling i utlandet, men legene mener hun fortastt ikke er i stand til å reise så langt.

I 2011 ble 14-åringen nominert til den internasjonale Barnas fredspris for artikler hun skrev under pseudonym for BBC, og hun vant den nasjonale fredsprisen i Pakistan.

- Vi har åpnet skolen etter to dager for å overvinne frykten blant våre studenter. Antall studenter er lavt i dag, og vi har ikke gjenopptatt den vanlige undervisningen. Det vi gjør nå er å holde forsamling og be for Malala og de to andre jentene som ble skadet i angrepet, sier en lærer på skolen hvor jentene går til lokale medier.

Skytingen av den unge aktivisten har forferdet mange i Pakistan og utlandet.

DEMONSTRERTE: Pakistanske aktiviser viste sin avsky mot attentatet på Malala Yousafzai tirsdag. Foto: AFP PHOTO / Aamir Quresh
DEMONSTRERTE: Pakistanske aktiviser viste sin avsky mot attentatet på Malala Yousafzai tirsdag. Foto: AFP PHOTO / Aamir Quresh

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks