Hovedinnhold

Opposisjonsledere arrestert etter Putin-demonstrasjoner

BBC: 550 arrestert etter anti-Putin-demonstrasjoner

MOSKVA/OSLO (VG Nett) Den kanskje fremst lederen for opposisjonen, Aleksej Navalnyj, er nå løslatt etter å ha blitt pågrepet under en fredelig demonstrasjon.

Denne saken handler om:

Den kjente bloggeren skal ha vært en av 20.000 russere som demonstrerte fredelig på Pusjkinplassen mot det forutsigbare valgresultatet i landet.

Da politiet ba demonstrantene om å flytte seg, og de nektet, ble 50 personer pågrepet. Store styrker fra opprørspolitiet OMON rykket inn i folkemassene på plassen, og tok med seg flere av demonstrantene. Ifølge nettavisen Lenta ble til sammen 250 arrestert i Moskva, mens BBC melder at 550 ble arrestert totalt.
Navalnyj var en av dem som ble pågrepet mandag. Noen timer senere ble han løslatt, melder nettavisen Gazeta.

Takket for støtten

- Takk for all støtte, men husk at det var hundrevis som ble pågrepet, sa Navalnyj da han slapp ut av politistasjonen.

- Nå drar min advokat og jeg for å hjelpe de som fortsatt ikke er løslatt.

Da VG Nett forlot plassen etter selve protestmøtet, var Navalnyj fortsatt på frifot, men han skal bli arrestert etterpå for "brudd på offentlig ro og orden". Samme Navalnyj satt i desember 15 dager i fengsel etter å blitt pågrepet under en demonstrasjon. Mandag kveld twitrer han at han er flyttet fra en «fengselsbil» til en vanlig bil.

- Det var interessant, men kaldt der, skriver han om den store fengselsbilen hvor han satt sammen med flere andre demonstranter.

Mangemillionær deltok

Opposisjonen hadde i kveld et stort protestmøte på Pusjkinplassen der kjente opposisjonelle som Navalnyj, sjakklegende Garri Kasparov, eks-statsminister Mikhail Kasianov, miljøverneren Jevgenija Tjirikova og reality-kjendisen Ksenija Sobtjak deltok.

- Vi krever en slutt på politisk undertrykkelse, en etterforskning av det omfattende jukset og nye valg, sa opposisjonsleder Vladimir Ryzjkov til demonstrantene ifølge AFP.

Det mest oppsiktsvekkende var at også presidentkandidaten - og mangemilliardæren - Mikhail Prokhorov deltok. Han fikk bare åtte prosent av stemmene i valget.

KASTET INN: Flere personer skal være kastet inn i biler etter demonstrasjonen i Moskva. Foto: Reuters
KASTET INN: Flere personer skal være kastet inn i biler etter demonstrasjonen i Moskva. Foto: Reuters


Det skal også ha blitt arrestert et titalls personer i en liten, ulovlig demonstrasjon på Lubjanka-plassen. Blant dem var opposisjonslederen Eduard Limonov, som er leder for et parti som er ulovlig i Russland. Han skal også ha blitt løslatt mandag kveld.

- Mest korrekte noensinne

De Putin-kritiske krever nytt valg - både til president og parlament. De mener at det var masse fusk under søndagens valg som endte med en brakseier til Vladimir Putin.

- Putin vil ikke få styre slik som han er vant til, sa kommunistlederen Gennady Zyuganov.

Han fikk over 63 prosent av stemmene, men uavhengige observatører mener resultatet er juks. Putin selv var ikke enig.

- Dette er det mest korrekte valget i hele Russlands historie, sa Stanislav Govorukhin, Putins kampanjesjef, ifølge Sky News.

Det samme sa Putin etter helgens klare valgresultat.

- Vi vant i et åpent og ærlig slag, sa han søndag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks