Hovedinnhold

Varsler økte priser, men ingen kriser

TØKE: Ødelagte maisavlinger har blitt et stort problem for USA, som i sommer har opplevd sin verste tørkeperiode på 50 år. Foto: Reuters
TØKE: Ødelagte maisavlinger har blitt et stort problem for USA, som i sommer har opplevd sin verste tørkeperiode på 50 år. Foto: Reuters
Prisene på korn og andre matvarer kommer til å øke. Likevel er det lite som tyder på at en matkrise lik den verden ble rammet av for fem år siden, er i emning, skal man tro Verdensbanken og IMF.

USA har opplevd sin verste tørke på et halvt århundre. Samtidig har årets avlinger i de vanligvis så fruktbare områdene rundt Svartehavet vært elendige. Det har ført til at prisene på blant annet mais, soya og hvete har økt markant på det globale markedet.

Men tall fra Verdensbanken viser at til tross for prisoppgangen er det likevel ennå et stykke igjen til prisnivået fra 2007/2008. Prisoppgangen, som sammenfalt med en skyhøy oljepris, førte til at millioner av mennesker verken hadde råd til mat eller drivstoff.

Redningen ble den globale finanskrisen, som førte til prisfall på både olje og mat og som dermed reddet hverdagen for mange fattige, spesielt i den tredje verden.

Forberedt

Men de globale matvarelagrene er små, og Verdensbanken anbefaler derfor land om å forberede seg tidlig på at en krise fort kan komme.

Den siste økningen i kornprisene kommer samtidig som verdensøkonomien stagnerer, eurosonen trues av kollaps og arbeidsledigheten stiger omtrent over alt unntatt i Norge.

Det største faremomentet for fattige land er at økonomien deres er tæret bort som følge av den globale økonomiske krisen. Dermed blir det vanskeligere å importere mer mat.

Indeksen til FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) viser at matprisene økte med 6 prosent i juli i år og nå er høyere enn i kriseåret 2008. Organisasjonen advarer sterkt mot hamstring og innføring av nye eksportforbud slik verden opplevde for fire år siden. Det medførte ytterligere prisstigning.

Verdensbanken advarer om at en økning i oljeprisene fort kan starte en kjedereaksjon som ender med en ny matkrise.

Lærepenge

På den andre siden er det mye som taler for at verden klarer å unngå en ny matkrise. Bekymringene for økt inflasjon er lavere nå enn i 2007/2008 og oljeprisen ser enn så lenge ut til å være ganske stabile, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

Dessuten fikk verdenssamfunnet seg en lærepenge under forrige krise og er langt mer forberedt nå. I løpet av de fire-fem årene som har gått har det blitt investert mye i landbruket både i den tredje verden og mange i-land.

Krav om åpenhet om internasjonale landbruksdata har også gjort det lettere å forutse og håndtere prissjokk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks