Hovedinnhold

Pakistan gir fattige skolepenger på «Malala-dagen»

FORBILDE: Pakistanerne markerer «Malala-dagen» med stipendprogram og tog. Her fra en markering i Karachi, lørdag. Foto: Rizwan Tabassum, AFP Photo / NTB Scanpix
FORBILDE: Pakistanerne markerer «Malala-dagen» med stipendprogram og tog. Her fra en markering i Karachi, lørdag. Foto: Rizwan Tabassum, AFP Photo / NTB Scanpix
(VG Nett) Pakistanske myndigheter hyller Malala Yousufzai (15) ved å dele ut skolestipender til fattige barn.

Denne saken handler om:

Malala er blitt verdenskjent etter at Taliban skjøt henne i hodet da hun var på vei til skolen i oktober. På mirakuløst vis overlevde jenta skadene, og kan nå gå og snakke igjen etter å ha vært i kunstig koma.

Utsatt for drapsforsøk

BLIR FRISK: Malala Yousufzai har våknet opp fra koma og får behandling på Queen Elizabeths sykehus i Birmingham. Her leser hun et av de mange kortene hun har fått. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BLIR FRISK: Malala Yousufzai har våknet opp fra koma og får behandling på Queen Elizabeths sykehus i Birmingham. Her leser hun et av de mange kortene hun har fått. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Den nyopprettede FN-dagen som har fått navn etter 15-åringen, markeres over hele verden lørdag. En av hennes hjertesaker var å kjempe for at jenter skulle få gå på skole, og kanskje nettopp derfor har pakistanske myndigheter valgt å sette fokus på dette på denne spesifikke dagen.

Taliban ønsker å drepe Malala fordi hun har blogget om Talibans overgrep mot den pakistanske befolkningen for den britiske rikskringkastingen BBC. Regjeringen i Islamabad tidelte henne i fjor den første nasjonale fredsprisen i Pakistans historie.

Elleve kroner i måneden

Stipendprogrammet, som Pakistans president Asif Zardari undertegnet fredag, innebærer at fattige familier får utbetalt elleve kroner hver måned for hvert barn de har som får gå på skole. Programmet finansieres av Verdensbanken og Storbritannia, og er et viktig tiltak i kampen mot fattigdom. Mange velger å ikke sende barna sine på skole fordi de trenger ekstra arbeidskraft for å kunne tjene mer.

Et tilsvarende stipendprogram har vært testet i Punjab-provinsen tidligere, og da gikk antallet jenter i skolen opp med ni prosent på to år.

Pakistan sliter med omfattende fattigdom, korrupsjon og samtidig opprør fra Taliban. Kun 0,57 prosent av Pakistans 180 millioner innbyggere betaler inntektsskatt, noe som gjør at myndighetene ikke har så mange midler å betale for fattiges skolegang med.

Taliban fortsetter å true

Malala-dagen ble markert mange steder i verden lørdag. Men i Malalas egen hjemby Mingora måtte skolen hennes markere dagen innendørs av frykt for nye trusler fra Taliban.

- Vi ba spesielt for Malala i dag inne på skolen, og vi tente lys for henne, sier rektor Mariam Khalid.

- Vi har ikke arrangert en åpen markering fordi skolen fortsatt mottar trusler, sier hun videre.

Fredag overleverte FNs spesialutsending for utdanningsspørsmål, Gordon Brown, et opprop til støtte for Malala til president Zardari. Oppropet var undertegnet av over 1 million mennesker verden over.

VG Nett/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks