Hovedinnhold

13 islamister terrorsiktet i Frankrike

SLÅR TIL: Fransk politi gjorde en runde med arrestasjoner mot rundt 20 militante islamister for kun få dager siden. Foto: Reuters
SLÅR TIL: Fransk politi gjorde en runde med arrestasjoner mot rundt 20 militante islamister for kun få dager siden. Foto: Reuters
Franske myndigheter sikter 13 islamister for å ha planlagt terrorhandlinger og har samtidig pågrepet nye antatte ekstremister.

Denne saken handler om:

De 13 er del av en gruppe på 19 personer som ble pågrepet fredag.

Noen av dem skal være medlemmer av ekstremistgruppen Forsane Alizza, som ble forbudt tidligere i år.

Nye pågripelser

Også onsdag pågrep franske politi en rekke antatt radikale islamister i flere byer. Minst ti personer ble arrestert i politiaksjonene i de sørfranske byene Marseille, Pau og Valence, samt i Roubaix nord i Frankrike, opplyser en politikilde.

Ifølge Reuters vil politiet gjennomføre flere aksjoner utover dagen.

Franske myndigheter har sagt at de vil slå ned på islamistisk ekstremisme i kjølvannet av skyteepisodene i Toulouse i mars, hvor sju personer ble skutt og drept.

Også fredag i forrige uke gjennomførte politiet aksjoner, og i alt 19 personer ble arrestert.

I slutten av måneden ble fem militante islamister og muslimske imamer er deportert fra Frankrike etter at sju mennesker ble drept av en væpnet mann i Toulouse i mars.

President Nicolas Sarkozy har gjort kampen mot ekstremisme til en sentral del av sin valgkamp.

- De arresterte har en profil som ligner Mohammed Merah. De er isolerte individer som er selvradikaliserte, sier en kilde nær etterforskningen av saken.

Merah sto bak drapene på tre soldater og tre barn og en lærer ved en jødisk skole i Toulouse. Den 23 år gamle drapsmannen kalte seg islamist og skal ha vært inspirert av terrornettverket al-Qaida.

Valgkamp

Det franske innenriksdepartementet kunngjorde samtidig onsdag at fem militante islamister og muslimske imamer er blitt utvist fra landet.

President Nicolas Sarkozy har gjort kampen mot ekstremisme til en sentral del av sin valgkamp.

Sarkozy haler innpå sosialistenes François Hollande og leder på mange meningsmålinger om første valgomgang. Men Hollande har fortsatt et klart forsprang på målingene for andre og avgjørende runde 6. mai.

- Gjort mer

Sarkozy kaller Hollande ubrukelig og mener han er for myk i sikkerhetspolitikken. Hollande avviste onsdag å spekulere på om pågripelsene av islamister i kjølvannet av Toulouse-aksjonen er politisk motivert, men kommenterte de nye pågripelsene slik overfor RTL radio:

- Dersom det er mistanker og en risiko, må det handles. Men hvorfor skjer dette etter en terrorhandling? Jeg setter ikke spørsmålstegn ved det som skjer, men vi kunne ha gjort mer tidligere.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks