Hovedinnhold

Tre siktet for å ha låst dørene under fabrikkbrann i Bangladesh

BRANNER: To dager etter lørdagens brann, som kostet minst 110 mennesker livet, brant det på ny på mandag. Her jobber brannvesenet med å få kontroll på brannen. Det er ikke registrert noen drepte etter mandagens brann. Foto: AP
BRANNER: To dager etter lørdagens brann, som kostet minst 110 mennesker livet, brant det på ny på mandag. Her jobber brannvesenet med å få kontroll på brannen. Det er ikke registrert noen drepte etter mandagens brann. Foto: AP
(VG Nett) Fabrikkbrannen i Bangladesh lørdag kostet minst 110 personer livet. Nå er tre tjenestemenn siktet for å ha låst dørene under brannen.

Denne saken handler om:

Tre tjenestemenn er mistenkt for å ha låst dørene på fabrikken som brant ned til grunnen i Bangladesh lørdag, melder nyhetsbyrået AP. Brannen kostet minst 110 fabrikkarbeidere livet, og mange av ofrene døde som følge av desperate forsøk på å hoppe ut av vinduene for å unnslippe flammene.

Minister: - Det er sabotasje

Brannen i Bangladeshs hovedstad Dhaka brøt ut på fabrikken til selskapet Tazreen Fashion lørdag. I tillegg til de omkomne ble over 150 skadet. Fabrikken produserer klær for minst én europeisk kjede, til svært lav lønn. Enkelte arbeidere tjener bare rundt 300 kroner i måneden.

Myndighetene i landet mener at det var brannstiftere som sto bak fabrikkbrannen.

- Vår konklusjon er at dette var sabotasje. Vi er i ferd med å finne ut hvem sabotørene var, og alle skyldige vil bli stilt til ansvar, sa innenriksminister Mohiuddin Khan Alamgir tirsdag, ifølge Reuters.

På mandag fant en ny fabrikkbrann sted i Bangladesh, og flere arbeidere klatret opp på taket for komme seg unna flammene. Ingen er rapportert omkommet etter den brannen.

Dårlige arbeidsforhold

Siden 2006 har flere enn 600 ansatte i Bangladesh mistet livet som følge av branner i overfylte klesfabrikker, flere av dem uten nødutganger. Lørdagens brann var tidenes kanskje mest alvorlige.

Over 1000 fabrikkarbeidere demonstrerte tirsdag med krav om at de som har ansvaret for tragedien, må straffes.

Bangladesh er verdens nest største tekstileksportør etter Kina, og har verdenskjente merker som H&M, Tommy Hilfiger og Wal-Mart på kundelisten, ifølge Bangladeshs største internettavis, bdnews24.

Brannene har fått mye internasjonalt oppmerksomhet, og klesfirma som benytter seg av fabrikkarbeidere i Bangladesh er bedt om å sikre arbeidsforholdene for sine ansatte.

I mange år har hundrevis av arbeidere, hovedsakelig kvinner, omkommet i branner som branneksperter sier lett kunne vært unngått hvis eierne hadde tatt tilstrekkelige sikkerhetshensyn.

Overlevende etter brannen på lørdag har for eksempel fortalt at de fikk beskjed av ledelsen om å bli værende på fabrikken da brannalarmen gikk.

Sørgedag

Tirsdag ble nasjonal sørgedag i Bangladesh, og alle klesfabrikker i landet ble holdt stengt.

Myndighetene jobber hardt med å forsøke å finne de skyldige bak brannen, og med å roe demonstrantene.

Eieren av Tazreen Fashion er avhørt av politiet, men ønsker ikke å kommentere saken til media. Firmaets kontaktperson har ikke svart på VGs henvendelser etter dødsbrannen.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks