Hovedinnhold

Minister i Bangladesh: Dødsbrannen var påsatt

(VG Nett) Bangladeshiske myndigheter mener det var brannstiftere som sto bak fabrikkbrannen som kostet 111 mennesker livet.

Denne saken handler om:

- Vår konklusjon er at dette var sabotasje. Vi er i ferd med å finne ut hvem sabotørene var, og alle skyldige vil bli stilt til ansvar, sa innenriksminister Mohiuddin Khan Alamgir tirsdag, ifølge Reuters.

Brannen i Bangladeshs hovedstad Dhaka brøt ut på fabrikken til selskapet Tazreen Fashion lørdag. I tillegg til de omkomne ble over 150 skadet. Fabrikken produserer klær for minst én europeisk kjede, til svært lav lønn. Enkelte arbeidere tjener bare rundt 300 kroner i måneden.

I årevis har fabrikkarbeiderne protestert mot arbeidsforholdene på tekstilfabrikkene. Mandag morgen fikk de nok og tusenvis samlet seg i demonstrasjon mot de livsfarlige forholdene.

En ny tekstilfabrikkbrann som brøt ut i samme by mandag har bidratt til å vekke mistanke om at det kunne ligge noe kriminelt bak det som først ble antatt å være en ulykke.

PROTEST: Bangladeshiske tekstilfabrikkarbeidere protesterte mot de dårlige arbeidsforholdene tirsdag. Foto: Strdel / AFP Photo / NTB Scanpix
PROTEST: Bangladeshiske tekstilfabrikkarbeidere protesterte mot de dårlige arbeidsforholdene tirsdag. Foto: Strdel / AFP Photo / NTB Scanpix


Dårlige arbeidsforhold

Siden 2006 har flere enn 600 ansatte i Bangladesh mistet livet som følge av branner i overfylte klesfabrikker, flere av dem uten nødutganger. Lørdagens brann var tidenes kanskje mest alvorlige.

Over 1000 fabrikkarbeidere demonstrerte tirsdag med krav om at de som har ansvaret for tragedien, må straffes.

Bangladesh er verdens nest største tekstileksportør etter Kina, og har verdenskjente merker som H&M, Tommy Hilfiger og Wal-Mart på kundelisten, ifølge Bangladeshs største internettavis, bdnews24.

Brannene har fått mye internasjonalt oppmerksomhet, og klesfirma som benytter seg av fabrikkarbeidere i Bangladesh er bedt om å sikre arbeidsforholdene for sine ansatte.

I mange år har hundrevis av arbeidere, hovedsakelig kvinner, omkommet i branner som branneksperter sier lett kunne vært unngått hvis eierne hadde tatt tilstrekkelige sikkerhetshensyn.

Overlevende etter brannen på lørdag har for eksempel fortalt at de fikk beskjed av ledelsen om å bli værende på fabrikken da brannalarmen gikk.

111 DØDE: Flere av de omkomne i brannen ble begravet tirsdag. Foto: Stringer / AFP Photo / NTB Scanpix
111 DØDE: Flere av de omkomne i brannen ble begravet tirsdag. Foto: Stringer / AFP Photo / NTB Scanpix


Sørgedag

Tirsdag ble nasjonal sørgedag i Bangladesh, og alle klesfabrikker i landet ble holdt stengt.

Myndighetene jobber hardt med å forsøke å finne de skyldige bak brannen, og med å roe demonstrantene.

Eieren av Tazreen Fashion er avhørt av politiet, men ønsker ikke å kommentere saken til media. Firmaets kontaktperson har ikke svart på VGs henvendelser etter dødsbrannen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks