Hovedinnhold

Ansatte: - De låste porten fra utsiden og ba oss om å gå tilbake til arbeidet

Brannalarmen gikk av, men de ansatte hevder de ble sendt tilbake til arbeidet på fabrikken i Bangladesh. 100 mennesker mistet livet.

Denne saken handler om:

Kvinnene som jobbet nattskiftet på fabrikken Tazreen Fashion, befant seg brått i et inferno av flammer og røyk.
Brannen omtales som den verste som har rammet tekstilindustrien i Bangladesh noensinne. Minst 110 mennesker omkom, og rundt 100 ble skadet.

Flere arbeidere hevder at brannalarmen gikk av, men at ledelsen ved fabrikken nektet dem å gå ut.

- Vi gikk ned av frykt for at en brann hadde brutt ut, men ledelsen sa at ingenting hadde skjedd. De sa alarmen var i ustand, sier Mohammad Ripu, som arbeidet i andre etasje.

- De låste porten fra utsiden og ba de ansatte om å gå tilbake til arbeidet mens alarmen ble reparert, sier han til  Bangladesh News 24 , landets største nettavis.

Da varmen og røyken spredte seg, oppsto det panikk. Folk kastet seg ut fra vinduene for å unnslippe flammene. Mens mange døde av fallet, ble de som ikke kom seg ut, kvalt av røyken.

VGTV: Se fra brannen her

- Vi har lagt likene i skolegården på en skole i nærheten og har begynt å overlevere dem til deres slektninger, opplyste distriktskommissær Yusuf Harun søndag.

Innesperret

Redningsarbeidet var svært vanskelig på grunn av alle ull- og bomullsstoffene i fabrikken, som ligger utenfor hovedstaden Dhaka. Brannmannskaper kjempet i flere timer med å få slukket brannen, og mangel på vann i området forsinket slukningsarbeidet.

Brannen startet i første etasje og spredte seg raskt i den ni etasjer høye bygningen.

- Jeg hoppet fra et vindu i fjerde etasje og landet på taket av en annen bygning. Flere falt ut av vinduet og døde, forteller Romesa, en av arbeiderne på fabrikken, som bare vil oppgi fornavnet sitt.

Kalpona Akter, sjef for Bangladeshs senter for arbeidersolidaritet, sier dette er den verste brannulykken som har rammet landets klesindustri.

Internasjonal industri

Det er rundt 4500 tekstilfabrikker i landet, og de lager klær til mange av de store kleskjedene i Vesten, deriblant H&M, Marks&Spencer, Carrefour og Wal-Mart.

Lørdagens ulykke skjedde i industribeltet rundt Dhaka. Tazreen Fashion produserte klær for den europeiske kjeden C&A og selskapet Li & Fung, som har base i Hongkong. Sistnevnte opplyste at de vil gi økonomisk støtte til de etterlatte.

Thorsten Rolfes, C&As talsmann i Berlin, sier de hadde bestilt 220.000 gensere fra fabrikken. Genserne skulle selges i Brasil.

- Ofrene og deres familier er i våre tanker og bønner, sa han.

- Kriminelt

Menneskerettsgrupper har lenge påpekt dårlige forhold for arbeiderne i Bangladesh.

- Disse kjedene har visst i mange år at mange av fabrikkene de velger, er dødsfeller, sier Ineke Zeldenrust i Clean Clothes Campaign, en organisasjon som jobber for rettighetene til tekstilarbeidere.

- Det er kriminelt uaktsomt at de ikke gjør noe med det, mener hun.

Eieren av fabrikken, Delwar Hossain, avviser imidlertid at fabrikken var utrygg.

- Dette er et enormt tap for mine ansatte og min fabrikk. Det er første gang det brenner på noen av mine sju fabrikker, sier Hossain.

- Jeg kunne ikke gjøre noe for de ansatte, jeg vet ikke hva som gikk galt og jeg kan ikke forstå hvorfor de ansatte ikke kom seg ut av bygget, sier Hossein til the Guardian.

Døde av kvelning

Direktør for brannvesenet, major Mahbub, forteller at brannen startet i lageret i første etasje og deretter spredde seg oppover.

- Fabrikken hadde tre utganger, men siden brannen startet i første etasje, kunne ikke arbeiderne bruke dem, sier Mahbub, som bare bruker ett navn.

Politiet etterforsker hva som har skjedd, men foreløpig er årsaken til brannen ukjent. Det er imidlertid ikke uvanlig at kortslutninger forårsaker branner i tekstilfabrikker i Bangladesh.

Klesproduksjonen sto i fjor for 80 prosent av Bangladeshs eksportinntekter.

Tidligere i år ble hele 300 fabrikker ved hovedstaden stengt i en uke som følge av at de ansatte krevde bedre arbeidsforhold og bedre lønninger, skriver The Guardian.

VG Nett/ NTB

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks