Hovedinnhold

Fabrikkbrann tok livet av over 100 i Bangladesh

(VG Nett) Mange av ofrene døde da de hoppet fra den ni etasjer høye bygningen for å slippe unna flammene.

Denne saken handler om:

Av:Håvard Rønning ogMaria Mikkelsen 

Brannmannskaper kjempet i flere timer med å få slukket brannen, som startet i første etasje på en tekstilfabrikk utenfor Dhaka.

Det var over 1000 arbeidere i bygget da brannen startet, og mange av dem ble sperret inne, skriver NTB.

Kort tid etter brannen ble dødstallet oppgitt å være minst elleve. I morgentimene søndag lokal tid ble det kraftig oppjustert til 112, før brannsjefen i Dhaka noen timer senere opplyste at 109 var bekreftet omkommet.

VGTV: Mukta overlevde storbrann ved å hoppe fra vindu

Hoppet i døden

- Vi gjenopptok letingen i morges og fant de døde i forskjellige etasjer, sier brannsjef Abu Nayeem Mohammad Shahidullah.

Brannen spredte seg raskt i den ni etasjer høye bygningen. Mange av ofrene døde da de hoppet fra bygningen for å slippe unna flammene. Flere falt ut av vinduet og døde, ifølge fabrikkarbeidere.

- Jeg skjønte ikke umiddelbart at det brant. Da jeg så mange kolleger løpe ut, skjønte jeg hva som hadde skjedd. Jeg knuste en rute og hoppet ut av vinduet sammen med en mannlig kollega, sier fabrikkarbeider Mukta Begum.

- Jeg hoppet fra et vindu i fjerde etasje og landet på taket av en annen bygning. Flere falt ut av vinduet og døde, sier en annen.

Døde av kvelning

Direktør for brannvesenet, major Mahbub, opplyser at de fleste døde av kvelning i fabrikkens andre etasje.

Han forteller at brannen startet i lageret i første etasje og deretter spredde seg oppover. Arbeiderne som jobbet i de øvrige etasjene, kom seg ikke ut.

- De som ikke klarte å hoppe ut av vinduene, døde av kvelning. Fabrikken hadde tre utganger, men siden brannen startet i første etasje, kunne ikke arbeiderne bruke dem, sier Mahbud, som bare bruker ett navn.

Brannmannskaper brukte mer enn fire timer på å slukke brannen. Mangel på vann i området førte til at det tok lang tid.

Bildespesial: Over 100 døde i fabrikkbrann i Bangladesh

Vanlig

Årsaken til brannen er ukjent, opplyser eieren av fabrikken Tazreen, Delwar Hossain, som avviser at fabrikken var utrygg.

- Dette er et enormt tap for mine ansatte og min fabrikk. Det er første gang det brenner på noen av mine sju fabrikker, sier Hossain.

Branner forårsaket av kortslutninger er vanlig i tekstilfabrikker i Bangladesh. Brannen skjedde i industribeltet rundt den bangladeshiske hovedstaden Dhaka.

Det er rundt 4500 tekstilfabrikker i landet, og de lager klær til mange av de store kleskjedene i Vesten, deriblant H&M, Marks&Spencer, Carrefour og Wal-Mart.

VG Nett har vært i kontakt med H&M Norge som sier at kjeden ikke kjøper tjenester fra fabrikken.

Arbeidsforholdene i klesfabrikkene blir hyppig kritisert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks