Hovedinnhold

Vurderer å stanse Koran-brenning

KONTROVERSIELL: Paster Terry Jones vekker oppsikt verden over. Foto: AFP
KONTROVERSIELL: Paster Terry Jones vekker oppsikt verden over. Foto: AFP
Pastor Terry Jones sier han vil avlyse planen om å brenne Koranen på årsdagen for 11. september-angrepene dersom Det hvite hus ber ham om det.

Men mens verden fordømmer planene, og alle fra president Obama, via paven til muslimer verden over advarer mot konsekvensene, sier pastor Jones selv at han ennå ikke er blitt kontaktet direkte av Det hvite hus, Pentagon eller USAs forsvarsdepartement.

- Men jeg vil absolutt tenke over saken dersom de tar kontakt med meg, sier han til avisen USA Today.

- Jeg tror ikke vi ville ignorere en henvendelse fra dem.

- Voldelig religion

Jones, som leder den evangelisk kristne menigheten The Dove World Outreach Center i Florida, har varslet at han og menighetens 50 medlemmer vil brenne 200 eksemplarer av Koranen utenfor menighetens kirke i Gainsville lørdag. Dagen er ikke tilfeldig valgt - lørdag er det ni år siden terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon.

At planene har vakt raseri og fordømmelse over store deler av verden, også i kristne miljøer, virker ikke å ha hatt noen innvirkning på Jones. Han har tidligere markert seg med sterkt antiislamske holdninger og fremholder at aksjonen skal symbolisere at islam er en voldelig religion.

Obama advarer

De siste dagene har verdensledere stått i kø for å fordømme den planlagte aksjonen. Torsdag advarte også USAs president Barack Obama mot hvilke konsekvenser handlingen kan få.

- Dette er en rekrutteringsfest for al-Qaida, sa Obama til TV-kanalen ABC, og oppfordret pastor Jones til å revurdere planene.

- Det kan føre til alvorlig vold og sette amerikanske soldaters liv i fare på steder som Pakistan og Afghanistan. Det kan også føre til økt rekruttering av folk som kunne være villig til å sprenge seg i lufta i amerikanske eller europeiske byer, sa han videre.

Demonstrerer

India, som selv har en stor muslimsk minoritet, ber USA om å gå hardt til verks for å «hindre en slik krenkelse». Indias innenriksminister P. Chidambaram oppfordrer også pressen til å utebli fra seansen.

- Mens vi venter på at amerikanske myndigheter skal gripe inn, ber vi mediene, både trykte og visuelle, om å avstå fra å vise film og bilder fra denne forferdelige handlingen, sier han.

Og mens ledere i Midtøsten og Asia advarer om at koranbrenningen kan føre til en katastrofe, og flere amerikanske kulturpersonligheter har sluttet seg til fordømmelsen, har demonstrasjonene allerede begynt i Afghanistan.

Torsdag marsjerte tusenvis av mennesker gjennom en liten by nordøst for Kabul mens de ropte slagord mot USA og kristendommen.

Demonstrantene brente også et amerikansk flagg, ifølge en afghansk guvernør.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks