Hovedinnhold

- De forsøker å skape hat med koranbrenningen

DEMONSTRERTE: Afghanere brenner en dukke som skal forestille Terry Jones - presten som vil brenne Koranen for å markere 11. september. Dette bildet er IKKE fra demonstrasjonen der en person fredag skal ha blitt skutt og drept, men fra en tidligere demonstrasjon. Foto: Ap Foto:
DEMONSTRERTE: Afghanere brenner en dukke som skal forestille Terry Jones - presten som vil brenne Koranen for å markere 11. september. Dette bildet er IKKE fra demonstrasjonen der en person fredag skal ha blitt skutt og drept, men fra en tidligere demonstrasjon. Foto: Ap Foto:
(VG Nett) Den planlagte koranbrenningen i Florida kan føre til en ond sirkel av hat.

Denne saken handler om:

Det frykter norske muslimer VG Nett har snakket med.

Basim Ghozlan, som er ansvarlig for nettstedet islam.no, mener koranbrenningen er helt uakseptabel. Han presiserer likevel at han ikke bekymrer seg for at selve Koranen blir satt fyr på.

- Det skader ingen muslim at de brenner den. Vi har den uansett i våre hjerter. Det som bekymrer meg er at de forsøker å skape hat. Dette skader brobyggingen mellom religioner, kulturer og etnisiteter, sier Ghozlan.

Han viser til at det finnes uromomenter som ønsker å skape bråk, skille og konfrontasjon i alle religioner.

MUSLIM: Basim Ghozlan driver nettstedet islam.no. Foto: Aftenposten Foto:
MUSLIM: Basim Ghozlan driver nettstedet islam.no. Foto: Aftenposten Foto:

- Slike elementer er det i den muslimske verden også. Og de vil bruke dette som at «Vesten» er imot muslimer. Det kan de klare å lure flere med seg til å tro. Da er vi i gang med en ond sirkel, sier han og minner om at det flere steder i den muslimske verden er stor utbredelse av analfabetismen.

- Reaksjoner der bygger på følelser og ikke opplysninger. Da blir stemningen hissig, frykter Ghozlan.

LES OGSÅ: - Koranbrenning kan sette amerikanske liv i fare

- Når bestemmer vi oss for å stå opp?

Det er den evangelisk-kristne menigheten «The Dove World Outreach Center» i Gainesville i Florida som truer med å brenne Koranen i sin markering av niårsdagen for terrorangrepene mot USA, 11. september.

Menigheten ledes av pastor Terry Jones, som tidligere har markert seg med sine sterkt antiislamske holdninger. I et intervju på programmet AC360 på CNN sier Jones at de tar bekymringene, som har kommet fra flere hold, blant disse er utenriksminister Hillary Clinton og USAs toppgeneral i Afghanistan, David Petraeus, mot å gjennomføre koranbrenningen seriøst. Samtidig sier han at de også har andre bekymringer.

- Hvor langt går vi som amerikanere? Når trekker vi oss? Når bestemmer vi oss for å stå opp? Hvor lenge bøyer vi av for frykt og trusler? Eller når kommer det faktisk til et punkt der vi snakker til radikale islamister og forteller dem at vi ikke lenger vil bli bøllet med, og ikke lenger vil gi etter for deres trusler? spør Jones.

Kirken hans sier at demonstrasjonen er ment som en advarsel mot det de kaller «islams trusler».

ANDERS GIÆVER BLOGGER FRA USA: - Bare d-sekker ytrer seg slik

Fordømmer

Samfunnsdebattanten Mohammad Usman Rana, som tidligere var leder for Muslimsk Studentsamfunn, mener det er trist at hellige bøker brennes, uansett om det er Bibelen, Koranen, Toraen eller en annen hellig bok.

- Dette representerer en handling som er etisk og moralsk gal og polariserende.

SAMFUNSDEBATANT: Mohammad Usman Rana. Foto: Kjetil Ree
SAMFUNSDEBATANT: Mohammad Usman Rana. Foto: Kjetil Ree

Han er fullt klar over at den overveldende majoriteten av kristne tar avstand fra dette, likevel frykter han at det i enkelte muslimske land kan bli oppfattet som en provokasjon og vil kunne brukes i propaganda mot USA og Vesten.

- På den annen side tror jeg at de aller fleste muslimer vil forstå og se at denne handlingen ikke er representativ. Det er viktig at muslimer ikke aksepterer, men fordømmer eventuelle drapstrusler og voldelige demonstrasjoner.

- Man bør bare reagere med et skuldertrekk.

Grunnlovsrett

Trolig kan ingen lov stoppe Terry Jones og hans menighet fra å komme med denne ytringen. USAs grunnlov vil ifølge Washington Post beskytte ham på samme måte som Ku Klux Klan har hatt rett til å brenne kors.

En rekke avgjørelser i amerikansk høyesterett har gjort det klart at ytringer i form av ord eller handlinger, selv når de fornærmer et stort flertall, ikke kan hindres av myndighetene så lenge de ikke klart og tydelig blir fremmet for å true noen, eller for å fremprovosere vold.

- Sier du bare noe, eller forsøker du å egge til strid. Det er på mange måter der grensen går, forklarer grunnlovsprofessor Ruthann Robson ved West Virginia University.

LES OGSÅ: Clinton fordømmer Koran-brenningen

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLAR: Presten Terry Jones er klar for å brenne Koranen 11. september. Foto: Ap Foto:
KLAR: Presten Terry Jones er klar for å brenne Koranen 11. september. Foto: Ap Foto:

Bot

Det finnes likevel én måte lokale myndigheter kan forsøke å stanse koranbålet på. Den måten er sågar tatt i bruk. Florida-menigheten har nemlig fått avslag på søknaden om å tenne bål. Dette avslaget blir gitt uavhengig av bakgrunnen for bålet, og begrunnes med sikkerhetshensyn.

- Å nekte ham tillatelse til å tenne opp bålet har ingenting med ytringene å gjøre. Jeg ville trolig fått samme svar dersom jeg hadde søkt om å tenne et stort bål i min hage, sier jusprofessor Lyrissa Lidsky ved University of Florida.

Terry Jones har forklart at han uansett tillatelse eller ikke kommer til å sette fyr på Koranen. I så fall slipper han trolig unna med en bot.

- Det vi håper nå er at det ikke blir noen motdemonstrasjoner, og at folk vil unngå området der dette skal skje. Dette er en veldig liten menighet, sier borgermesteren i Gainesville, Craig Lowe.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks