Hovedinnhold

Obama kjemper for å unngå valgnederlag

ADVARER: President Barack Obama mener Republikanerne kan skade USA dersom de vinner mellomvalget til Kongressen. Foto: PA
ADVARER: President Barack Obama mener Republikanerne kan skade USA dersom de vinner mellomvalget til Kongressen. Foto: PA
Barack Obama bønnfaller demokratiske velgere om å troppe opp i stemmelokalene tirsdag. Resultatet av mellomvalget kan prege amerikansk politikk i flere tiår framover, advarer presidenten.

Denne saken handler om:

Han mener Republikanerne vil forsøke å gjeninnføre lover og regler som bidro til finanskrisen, dersom de vinner valget.

- Vi kan ende opp med å få problemer med å bringe dette landet framover, sa Obama i et radiointervju i Pennsylvania mandag.

Les også:  Politisk reklame i USA: Prostitusjon, rasisme og Taliban

Han skrøt av å ha tatt økonomiske grep som han mener reddet USA fra en ny økonomisk depresjon da finanskrisen herjet som verst.

- Det viktigste er at vi gjør framskritt og beveger oss i riktig retning. Har du ikke stemt ennå, så ta deg tid til å gjøre det. Resultatet vil ha betydning i flere tiår framover, oppfordret presidenten.

Presidenten på tråden

I et siste forsøk på å få potensielle demokratiske velgere opp av sofaen, planlegger Obama personlig å ringe frivillige som deltar i valgkampen.

Det er særlig i delstatene Florida, Minnesota, Ohio, Pennsylvania og Hawaii at presidenten vil forsøke å lokke støttespillere inn i stemmelokalene, opplyser Det hvite hus.

Les også:  Demokratene tror fortsatt på flertall

I Nevada, hvor Demokratenes leder i Senatet Harry Reid kjemper for sitt politiske liv, har Obamas populære kone Michelle kastet seg inn i valgkampen.

- Kan vi gjøre dette? Ja, det kan vi! Ja, det må vi! fastslo presidentfruen da hun møtte tilhengere av regjeringspartiet på en videregående skole i Las Vegas mandag.

Stort forsprang

Men selv om Michelle Obama forsøker å gjenoppvekke slagordet fra presidentvalgkampen for to år siden - Yes, we can - så er det tvilsomt om noen nå kan redde Demokratene fra et ydmykende nederlag.

En ny meningsmåling viser at Republikanerne har et forsprang på hele 15 prosentpoeng.

Les også:  - President Obama mister «Huset»

Forrige gang et av de to store amerikanske partiene hadde en ledelse som kan sammenlignes med dette, var i 1974. Den gang surfet Demokratene inn til en overlegen seier i kjølvannet av Watergate-skandalen og president Richard Nixons avgang.

Vil kutte utgifter

Analytikere spår at Republikanerne tirsdag vil sikre seg flertall i Representantens hus med god margin. De vil imidlertid neppe klare å overta kontrollen i Senatet.

Opposisjonspartiet, som har fått drahjelp fra den ultrakonservative Tea Party-bevegelsen, har lovet å prøve å oppheve Obamas historiske helsereform. Republikanerne vil kutte i offentlige utgifter og senke skattene, noe de mener vil redusere det gigantiske underskuddet på USAs statsbudsjett.

VG Nett-leser:
Det eneste sted jeg har sett glød og engasjement som monner det siste året, er i Teapartybevegelsen.
Diskuter mellomvalget her!

Republikansk flertall i Representantenes hus vil dessuten gjøre det enda vanskeligere for Obama å redusere USAs utslipp av klimagasser og reformere den amerikanske innvandringspolitikken.

I tillegg risikerer presidenten at Republikanerne bruker flertallet til å sette i gang granskinger av regjeringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks