Hovedinnhold

CARE: - Katastrofen kunne fått mye mindre omfang

FLOM: Mangfoldige millioner er rammet etter at enorme vannmasser har oversvømmet store områder rundt elven Indus i Pakistan. Foto: AP
FLOM: Mangfoldige millioner er rammet etter at enorme vannmasser har oversvømmet store områder rundt elven Indus i Pakistan. Foto: AP
(VG Nett) Hjelpeorganisasjonen mener utnyttelse av kunnskap om klimaendringer kunne redusert død og lidelse i flomrammede Pakistan.

Denne saken handler om:

En rapport CARE og FN utarbeidet i 2008 avdekket at området rundt elven Indus er særlig utsatt for flom. Nå har kraftig monsunregn gjort at elven har gått over sine bredder. Rundt seks millioner mennesker har behov for nødhjelp etter at deres hjem og livsgrunnlag ble revet bort av flom.

Så mange som 20 millioner mennesker er rammet av flommen, som til nå har kostet drøyt 2000 menneskeliv.

CARE mener at mye lidelse og død kunne vært unngått dersom forebyggende arbeid ble satt inn allerede i 2008.

- Flomkatastrofen kunne ha fått et mye mindre omfang. Man har visst at området er sårbart, men det har nesten ikke blitt gjort forebyggende arbeid, sier generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE.

- Viktig ansvar

Hjelpeorganisasjonen mener at nye trær, nye demninger, bedre varslingssystemer og endret bebyggelse kunne ha spart menneskeliv i Pakistan. Nå mener organisasjonen at forebygging av naturkatastrofer må heves på den politiske dagsordenen.

- Det er nesten umulig å søke penger til katastrofer som ikke har skjedd enda, både gjennom innsamlingsaksjoner og gjennom å søke Utenriksdepartementet og Norad, hevder Gerhardsen.

CARE kaller lokal tilpasning «den oversette halvdelen av klimaarbeidet»

- Det har vært veldig mye fokus på en framtidig forpliktende klimaavtale. Det er kjempeviktig, men det må ikke overskygge det faktum at verden allerede er i ferd med å endre seg. Det å sørge for at dem som blir rammet tilpasser seg når deres livsgrunnlag endrer seg er et viktig ansvar vi i den rike delen av verden har, sier Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HJELPEARBEIDER: Generalsekretær i CARE Marte Gerhardsen etterlyser tiltak. Foto: Scanpix
HJELPEARBEIDER: Generalsekretær i CARE Marte Gerhardsen etterlyser tiltak. Foto: Scanpix

God samfunnsøkonomi

Hun mener at Norge bør være en pådriver for å løfte forebyggende arbeid på klimadagsordenen.

- Norge kan gjøre si del ved å løfte saken i internasjonale fora og vektlegge det under klimaforhandlinger, sier Gerhardsen.

Ifølge CARE kan det å satse på forebyggende arbeid også være god samfunnsøkonomi.

- En rapport fra i fjor viser at det er syv ganger dyrere å gi nødhjelp enn om man hadde klart å unngå katastrofer før de er et faktum. I Pakistan må de nå frakte folk i helikoptere. Hadde du klart å redusere antallet mennesker som nå er uten hus hadde du spart mye penger og mye menneskelig lidelse.

Allerede i 2008 ble områdene rundt elven Indus utpekt av CARE og FN som særlig utsatte for flom. Flomkatastrofen i Pakistan var derfor forutsett, mener CARE.

- Må utnytte kjent kunnskap

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt Hans Olav Hygen bekrefter at kraftigere monsunregn i Pakistan og India er helt i tråd med hva forskere har forventet ville skje som følge av global oppvarming.

- Jeg er ikke kjent akkurat rundt Indus, men at det er forventet markant økning i nedbør i dette området er kjent. Da blir det jo logisk at også den elven blir utsatt for flom, sier Hygen.

Han støtter hjelpeorganisasjonen i at det er viktig å tilpasse seg klimaendringer for å forebygge skadene fra naturkatastrofer. Men enda viktigere, mener Hygen, er å tilpasse seg det klimaet vi allerede kjenner.

- Der gjøres det ofte en for dårlig jobb i å utnytte den kunnskapen vi faktisk har om dagens klima. Dersom man tar forholdsregler for det, og legger seg litt på sikker side av det som er kjent i dag, så tar man samtidig også høyde for ganske mye av de forventede klimaendringene, sier Hygen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ FLYKT: Flomofre forlater noen av de hardest rammede områdene. Foto: AFP
PÅ FLYKT: Flomofre forlater noen av de hardest rammede områdene. Foto: AFP

Ikke gode nok i Norge

Klimaforskeren bruker flommen i Pakistan som eksempel, og sier man allerede allerede vet mye om flommer i området.

- I Pakistan bør jo det første være å få oversikt over hvor flom historisk har rammet. Det er et veldig viktig førstesteg. Deretter blir det å prøve å se hva som elles må gjøres ut fra dette, og hvilke lokale tiltak som må treffes. Kanskje er det områder som er lite gunstig å ha folk boende i.

Men det er ikke bare i Pakistan, eller den fattige delen av verden, man ikke er flink nok til å utnytte eksisterende kunnskap ifølge Hygen.

- Vi er ikke gode nok her i Norge heller. Det er ikke mange dager siden det i Drammens-området var et kraftig regnvær, som ga mange skader i kjellere. Det er kjent at det er slikt vær der om lag rundt hvert femte år. Jeg ville for eksempel ikke hadde en ubeskyttet kjeller i et slikt område, avslutter klimaforskeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks