Hovedinnhold

Jens Stoltenberg: - I kveld er vi alle egyptere

(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og Egypt-eksperter er enige: Det er nå den virkelige kampen for demokrati i Egypt begynner.

Denne saken handler om:


Stoltenberg gleder seg over å se at folkeviljen er en mektig kraft, som ikke kan stoppes. Han understreker at endringene som kommer, kommer som følge av fredelige demonstrasjoner i landet.

- På Facebook tidligere i dag sendte jeg ut noen meldinger om det historiske som skjedde i Egypt og landets fremtid. Det fikk jeg mange tilbakemeldinger på, og en av den var at «i kveld er vi alle egyptere». Og det stiller jeg meg bak, sier Stoltenberg til VG Nett.

Se Egypt-demonstrasjonene dag for dag 

Det var da visepresident Omar Suleiman kunngjorde Mubaraks avgang klokken 17.00 fredag ettermiddag, at demonstasjonene i hovedstaden kulminerte i en følelsesmessig eksplosjon.

Gatene ble fylt opp av folk som ropte om seier og danset av glede.

Les også: Folk synger og danser

- Jeg håper dette er begynnelsen på demokratisk utvikling der egypterne selv bestemmer hvem som skal styre landet og dets fremtid. Men jeg føler også et stort ansvar for at vi skal støtte opp under det arbeidet for demokrati. Det er fortsatt stor usikkerhet om hvor dette vil lede hen, sier Stoltenberg.

- Folket bestemmer

Han vil være forsiktig med å kreve for mye av det gryende, nye styret i det som karakteriseres som det viktigste landet i den arabiske verden.

VGTV: Slik reagerte folkemengden når Mubarak kunngjorde avgangen

(Saken fortsetter under bildet)

FEIRER: Barn og soldater feirer sammen Mubaraks avgang på en panservogn i Kairo sentrum fredag. Foreldrene tar mobilbilder av barna sammen med soldatene. Foto: AP
FEIRER: Barn og soldater feirer sammen Mubaraks avgang på en panservogn i Kairo sentrum fredag. Foreldrene tar mobilbilder av barna sammen med soldatene. Foto: AP

- Det er folket som bestemmer. Vi som støtter skal være påpasselige med at det gjøres på måter som viser respekt for det egyptiske folk. Hvis man fra Oslo og andre steder i verden begynner å ha for sterke meninger om hvem som skal styre, så kan det være en alvorlig feil, sier statsministeren til VG Nett.

- Kan dette ha ringvirkninger i den arabiske verden?

- Jeg tror det kan inspirere andre, for Egypt er en stor nasjon og det som skjer der er viktig, sier Stoltenberg uten å gå i detaljer.

Utenriksministeren på twitret

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaster seg også på historisk-bølgen, via sin Twitter-konto.

- Historisk i Kairo. En bred folkevilje vant frem. Viktig skritt mot demokrati, skriver Støre.

- Men det vanskeligste gjenstår. Hvem skal ta ansvar og hvordan, skriver utenriksministeren.

Bondevik: - Gledelig

- Mubaraks avgang er svært gledelig. Det er et bevis på at folkeviljen har seiret i det aller viktigste av de arabiske landene, sier leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, til VG Nett.

Han er fornøyd med det som nå har skjedd - at hæren foreløpig tar kontrollen i landet.

- Jeg regner med dette blir en midlertidig løsning, og at det blir et sivilt overgangsstyre frem mot et demokratisk valg, sier Bondevik.

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD: Innbyggere i Kairo feirer gjennom natten etter at president Hosni Mubarak gikk av fredag. Foto: AP
FORNØYD: Innbyggere i Kairo feirer gjennom natten etter at president Hosni Mubarak gikk av fredag. Foto: AP

Den tidligere statsministeren mener det blir svært spennende å se hvilken retning situasjonen i Egypt tar fremover.

- Men det viktigste er å få satt i gang reformer. Egypt har svært udemokratiske valgordninger som favoriserer Mubaraks gamle parti. Skal det komme noe godt ut av revolusjonen, må det reformer til. Hvis ikke styret mykes opp, vil det komme nye opprør.

Som mange andre, tror Bondevik at opprøret kan spre seg.

-Jeg tror at folket i andre land i regionen har sett at det er mulig å vinne frem om de står sammen. Da kan vi fort se verdenshistorie i løpet av de neste månedene, med en demokratiseringsbølge over hele den arabiske verden, sier Bondevik.

- Følelsesmessig eksplosjon

Støyen fra menneskemengden var så enorm at nyhetskanalen Al-Jazeera ikke kunne høre reporterne som er tilstede på Tahrir-plassen.

- Du kan ikke tenke deg. Dette var en følelsesmessig eksplosjon. Folk veivet med flaggene, sang og danset. Dette er et stort øyeblikk for den egyptiske nasjonen, forteller Moustafa Salah Aldin.

FYRVERKERI: En ekplosjon av følelser og fyrverkeri fredag kveld i Kairo. Foto: AP
FYRVERKERI: En ekplosjon av følelser og fyrverkeri fredag kveld i Kairo. Foto: AP


Han arbeider for en avis i Kario og har samarbeidet med VG som journalist og tolk. Fredag befant han seg på Tahrir-plassen og fulgte kunngjøringen på storskjem.

Selv om Mubarak i kveld valgte å gå av, kan demonstrasjonene fortsette i Egypt.

- For demokratiets del får vi i alle fall håpe at de fortsetter, sier Egypt-ekspert og FAFO-forsker Kjetil Selvik til VG Nett.

- Selv om Mubarak og regimet har lovet frie valg i september?

- Ja, har de egentlig lovet det? Lovnadene som har kommet har vært ganske vage. Det må konkrete løfter til, og de må vise at de legger alvor bak løftene. Det er først nå den virkelige jobben for å innføre demokrati i Egypt begynner, sier Selvik.

Gledesscener

Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket fredag ettermiddag med Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei, ifølge NTB. Begge understreket at demokratibevegelsen har bred folkelig deltakelse, og at tydelige reformer er avgjørende for at folk kan uttrykke sin demokratiske vilje, heter det i uttalelsen fra statsministeren.

I kveld fortsetter gledesscenene på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo.

- Men en ting er det i alle fall ikke tvil om. Det blir fest i Egypt i kveld, sier Selvik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks