Hovedinnhold

Skandinavisk islamistgruppe hyller drap på norske soldater

Talsmann til VG Nett: Norske soldater begår motbydelige overgrep

SJOKKERER: Bildet av en kiste drapert med et norsk flagg er av samme type som al-Qaida og Taliban bruker i sin propagandakrig. Foto: Faksimile: Hizb ut-Tahrir / Khilafah.dk Foto:
SJOKKERER: Bildet av en kiste drapert med et norsk flagg er av samme type som al-Qaida og Taliban bruker i sin propagandakrig. Foto: Faksimile: Hizb ut-Tahrir / Khilafah.dk Foto:
(VG Nett) Slik hetser radikale islamister soldater som faller i strid i Afghanistan.

Denne saken handler om:

Hizb ut-Tahrir

  • Radikalt islamistparti med forgreninger over hele verden.
  • Forbudt i en rekke land, bl.a. Tyskland.
  • Stiftet i Jerusalem i 1953. Kjemper for å gjenopprette et verdensomspennende islamsk kalifat.
  • Erklærte motstandere av demokrati og vestlig styresett.
  • Anklages for å fremme hat og å oppfordre til terror.
  • Har flest tilhengere i Sentral-Asia, men finnes også i Danmark, Storbritannia og andre vestlige land.
  • I Usbekistan er tilhengere ved flere anledninger blitt gjenstand for forfølgelse og tortur, ifølge Amnesty.

Med bilder av kister drapert med norske, svenske og danske flagg mobiliserer den radikale og verdensomspennende islamistgruppen Hizb-ut Tahrir til en debatt om skandinaviske regjeringers støtte til den Nato-ledede innsatsen i Afghanistan.

- Vi mener at det er viktig at de pårørende og venner av de drepte soldatene spør sine politikere om det virkelig kan være riktig å betale denne prisen for et amerikansk geopolitisk eventyr. De bør tre frem og holde regjeringen ansvarlig for dette forfeilede krigsprosjektet, sier mediereprsentant for Hizb-ut Tahrir i Skandinavia, Chadi Freigeh, til VG Nett.

Gruppen han representerer er forbudt i store deler av verden, blant annet Tyskland.

Bildene som figurer på møteinnkallingen, viser gardesoldater som bærer en kiste drapert i norsk flagg. Det er uklart hvor bildet er tatt, men de minner om de offisielle seremoniene på Gardermoen når falne i strid i Afghanistan blir tatt i mot og hedret av det offisielle Norge.

Vet du noe om dette? Ta kontakt med VG Netts journalist!

Avsky

Møtet skal finne sted i København og har allerede ført til sterke reaksjoner og avsky i Danmark. Gruppens representant hevder å representere det islamistiske partiet i hele Skandinavia.

Den radikale islamistgruppen er klare på at de støtter drap på norske, danske og svenske soldater i Afghanistan.

«Debattmøtet vil også sette fokus på plikten til væpnet motstand for muslimene i Afghanistan og omegn. Vi anser denne motstanden som fullt ut legitim», heter det i teksten som har sjokkert Danmark.

Les også: Taliban viser frem amerikansk soldat-fange

Sjokk

FORSVARER: Hizb-ut Tahrirs medierepresentant, Chadi Freigeh, har møtt sterke reaksjoner i Danmark. Foto: Hizb ut-Tahrir / Khilafah.dk
FORSVARER: Hizb-ut Tahrirs medierepresentant, Chadi Freigeh, har møtt sterke reaksjoner i Danmark. Foto: Hizb ut-Tahrir / Khilafah.dk

I Danmark har teksten på løpeseddelen blitt tolket som en oppfordring til terror også i skandinaviske land, ifølge Ekstra Bladet.

«Vi har alle sammen et ansvar! Det er islamsk uakseptabelt å være passiv og det er ikke tilstrekkelig å være mot krigen bare på det moralske plan», står det på teksten som har sjokkert Danmark.

Hizb-ut Tahrirs skandinaviske medierepresentant Chadi Freigeh har avvist at løpeseddelen kan tolkes som en oppfordring til ulovlige handlinger.

Forsvarer

Overfor VG Nett forsvarer talsmannen den oppsiktvekkende bildebruken. Han viser blant annet til at Wikileaks-dokumenter har avslørt at EU bare er i Afghanistan ut fra «ærbødighet til USA».

- Bildet viser etter min oppfatning en side av problemet. Nemlig prisen de hjerteløse skandinaviske regjeringene er villige til å betale for å innfri amerikanske strategiske
ambisjoner, sier Freigeh.

- Hva tenker dere om hvordan de etterlatte og soldatenes venner vil reagere på bildene av kistene?

- Vi mener man ikke bør ofre sine familier eller venners liv ut fra ærbødighet til USA. Og derfor burde disse pårørende og venner legge press på deres regjering for å få trukket sine kjære ut av den dødelige kvikksanden.

- Betyr dette en støtte til Talibans kamp mot skandinaviske soldater i Afghanistan?

- Vi mener folket er i full rett ti å forsvare seg, sett i lys av at okkupasjonsmakten, med tidenes mest høyteknologiske militærutstyr, begår drap på sivile kvinner og barn. Hvem ville ikke forsvare seg mot slike motbydelige overgrep?
Han sier at det ikke bare er Taliban, men «hele det afghanske folket» som kjemper mot norske, svenske, danske og vestlige soldater i Afghanistan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks