Hovedinnhold

Muhammed-tegning trykkes i Westergaard-bok

Sikkerhetskilder tror ikke trusselen mot Danmark vil øke selv om den omstridte Muhammed-tegningen trykkes på ny.

Denne saken handler om:

OMSTRIDT: Tegneren Kurt Westergaard. Foto: Reuters
OMSTRIDT: Tegneren Kurt Westergaard. Foto: Reuters

Tegneren Kurt Westergaard (75) vil gjengi karikaturen i sin selvbiografi. For Westergaard selv er situasjonen allerede så alvorlig som den kan bli. Han er for lengst sikret med livvakt 24 timer i døgnet, 365 dager i året. sier tidligere operativ leder i det danske etterretningspolitiet PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- I forhold til Kurt Westergaard kan ikke trusselnivået bli høyere enn det allerede er, det er fullstendig umulig, sa Bonnichsen ifølge nyhetsbyrået Ritzau tirsdag.
- Westergaard er blitt selve symbolet på ytringsfriheten, tilføyde han.

Selvbiografi

Terrorforskeren Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier tror heller ikke umiddelbart at en ny gjengivelse vil endre noe. Kurt Westergaard ønsker å gjengi den omstridte tegningen i sin selvbiografi som skal utgis i november.

- Muhammed-tegningene har etter hvert vært trykt i mange bøker, uten at det har fått noen oppmerksomhet. Nå er det Kurt Westergaards bok som kommer, men det er vanskelig å si hvor mye oppstuss det vil vekke, mener Erslev Andersen.

Den nye offentliggjøringen har ikke som mål å provosere, men er et slag for ytringsfriheten, sier avisen Jyllands-Postens tidligere tegner, som pensjonerte seg da han fylte 75 år i sommer. Men boken vil signalisere skuffelsen han føler over manglende støtte fra egne rekker, ifølge Westergaard.

«Tullinger»

Det konservative partis utenrikspolitiske talsmann Naser Khader tror at noen få personer kan komme til å reagere.

- Et par tullinger vil nok hisse seg opp, og et par latterlige menn med lange skjegg vil sette fyr på ett eller annet i Islamabad, men jeg tror ikke det vil ende på samme nivå som sist, sier Khader.

Kurt Westergaard ble verdenskjent da hans tegning av Muhammed med en bombe i turbanen først ble offentliggjort i november 2005. I Norge ble karikaturen av profeten trykket i den kristelige avisen Magazinet, avisens redaktør ble drapstruet og i februar 2006 ble Danmarks og Norges ambassader i Syria satt i brann.

Westergaards bok «Mannen bag stregen» utgis i et samarbeid med journalist og forlagsredaktør John Lykkegaard på forlaget Mine Erindringer. Boka skal etter planen presenteres på bokmessen Forum 13. november.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks