Hovedinnhold

Nordmenn i Beograd: - De raserer alt de kommer over

(VG Nett) Elleve elektrikere fra Gjøvik har forskanset seg inne på hotellet sitt i Beograd, mens gatekampene raser utenfor.

Tips oss

- Demonstrantene var rett utenfor her i sted. Det var mellom 100 og 200 stykker som gikk rundt med spader og stein. De raserte alt de kom over og smadret en bil rett utenfor hotellet, sier Andreas Elje Lindborg (20) på telefon fra den serbiske hovedstaden.

Er du i Beograd eller kjenner noen som er der?Kontakt VG Nett her

Han og ti andre elektrikere fra Lundby elektriske på Gjøvik er på firmatur i Beograd i helgen. De har havnet midt oppe i voldelige demonstrasjoner mot en homoparade som arrangeres i dag.

Roligere

Ved 18-tiden søndag forteller Lindborg at situasjonen har roet seg.

- Det er mye stein og murstein i gatene, søppelkasser ligger veltet og det er knuste ruter, men trafikken har begynt å gå i gatene, sier elektrikeren.

Politiet holder fortsatt vakt i området, og Lindborg forteller at de ikke er redde for å gå ut.

- Nå skal vi ut og spise etter hvert, sier 20-åringen.

57 skadet

Ifølge serbiske medier skal 57 personer være skadet. Flesteparten av disse skal være politifolk.

- Jeg vet ikke om nordmenn er med, men vi har lagt ut en støtteerklæring for paraden på den norske ambassadens hjemmeside, sier ambassadør Nils Ragnar Kamsvåg, ved den norske ambassaden i Serbia til VG Nett.

- Dette skjer ikke bare i Serbia. Også i andre østeuropeiske land har nasjonalistiske krefter reagert kraftig på slike parader, sier Kamsvåg.

Saken fortsetter under bildet

I BEOGRAD: Elektrikerne Espen Granlund (fra venstre), Andreas Elje Lindborg, Alf Gunnar Stensrud, Jon Myrvang, Knut amundsen, Espen Solberg, Tom lønstad, Freddy Alund, Geir Hagen og Mikki Bulic forskanset seg på hotellrommet. De er på firmatur i Beograd. Foto: Privat
I BEOGRAD: Elektrikerne Espen Granlund (fra venstre), Andreas Elje Lindborg, Alf Gunnar Stensrud, Jon Myrvang, Knut amundsen, Espen Solberg, Tom lønstad, Freddy Alund, Geir Hagen og Mikki Bulic forskanset seg på hotellrommet. De er på firmatur i Beograd. Foto: Privat


BAKGRUNN:Kastet bensinbomber mot homoparade i Serbia

- Det smalt i ett sett

Bevæpnet med mursteiner og molotov-cocktails gikk flere hundre demonstranter til angrep på politiet som murte inne paraden med skjold. For å få kontoll på demonstrantene har politiet sluppet ut mengder med tåregass. Flere tusen politifolk sperret av gater for at marsjen skulle forløpe så fredelig som mulig.

- Vi var ute en tur i sted. Det var politi overalt. De sperrer av gater, så det er litt begrenset hvor man kommer seg frem. Det smalt i ett sett, så vi holder oss inne på hotellet som ligger midt i sentrum nå, sier Lindborg.

De harde gatekampene foregår bare noen hundre meter unna.

Saken fortsetter under bildet

POLITI: 5000 politimenn var satt inn for å holde orden i Beograds gater. Foto: Andreas Elje Lindborg
POLITI: 5000 politimenn var satt inn for å holde orden i Beograds gater. Foto: Andreas Elje Lindborg

VGTV:Homo-hatere gikk til angrep på politiet

BBC meldte tidligere i dag at demonstranter har satt hovedkvarteret til de regjerende demokratene i brann.

Har vært avlyst

De siste dagene har Serbia vært preget av bråk med homoparaden som arrangeres i dag. Lørdag ble det arrangert et protesttog mot å arrangere en slik parade i hovedstaden. Minst 10.000 personer deltok i protestmarsjen.

Paraden ble sist gang arrangert i 2001, da den første homoparaden noen sinne i Serbia ble avbrutt av høyreekstremister. I fjor ble paraden avlyst i frykt for opptøyer.

- Det er sterk vilje fra myndighetene om at paraden skal kunne gjennomføres. 5000 politimenn er satt inn både for å hindre sammenstøt og for å beskytte ytringsfriheten, sier ambassadør Kamsvåg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks