Hovedinnhold

Norsk barnevern i retten i Polen

«REDDET JENTE»: Her er foreldrene til den ni år gammel polske jenta hos Krzysztof "Rambo" Rutkowski som hjalp dem med å få jenta ut av Norge. Foto: Gøran Bohlin
«REDDET JENTE»: Her er foreldrene til den ni år gammel polske jenta hos Krzysztof "Rambo" Rutkowski som hjalp dem med å få jenta ut av Norge. Foto: Gøran Bohlin
En ni år gammel jente ble bortført fra en Vestfold-kommune i juni i år. Barnevernet møter nå i retten i Polen for å få jenta utlevert til Norge.

Denne saken handler om:

Privatdetektiven Krzysztof Rutkowski har selv fortalt til flere norske medier om hvordan han bortførte en ni år gammel jente fra barnevernet i juni i år på oppdrag fra jentas egne foreldre. Vestfold-kommunen kjemper for å få jenta utlevert tilbake til Norge.

- Vi har gjennom Justisdepartementet sendt et krav om utlevering av jenta tilbake til Norge etter Haagkonvensjonen. Vi kan ikke akseptere at barn under vår omsorg blir bortført, sier barnevernslederen i kommunen.

Les også:  Polsk kjendisetterforsker kidnappet jente fra norsk barnevernshjem

Vil ikke utlevere

Krzysztof Rutkowski, eller «Rambo» som han også kalles, skal ha bortført minst to barn fra norsk jord. I juli skal han ha bortførte en 13 år gammel gutt fra en fosterfamilie, i tillegg til den ni år gamle jenta.

Foreldrene til jenta har satt seg imot en utlevering, dermed ble kommunen innkalt til flere rettsmøter i Szczecin hvor barnevernslederen har sittet i avhør.

Kommunen ønsket i utgangspunktet at retten skulle vurdere lovligheten av bortføringen. Men polske myndigheter velger å behandle dette som en ordinær barnevernssak, med omfattende bevisføring og vitneavhør.

- Saken har fått litt større proporsjoner enn vi hadde trodd. Men den er prinsipielt viktig, for å unngå flere bortføringer, sier barnevernslederen.

Les også:  Norge maktesløse overfor bortført niåring

- Forskjell på Norge og Polen

Barnevernslederen har fått med seg at mange i Polen har vanskelig for å forstå grunnen til at jenta ble tatt fra foreldrene i utgangspunktet. Rutkowski selv hevder at han har «befridd» barna fra norsk fangenskap.

Tredjesekretær ved Polens ambassade i Oslo skal ha fått avskjed som følge av sine uttalelser om saken, som kunne tolkes som støtte til Rutkowski.

Ifølge det polske foreldreparet, går jenta på skolen og trives.

- Men vi frykter stadig for at noen tar henne fra oss, sa moren til Gazeta Wyborcza.

- Det er rett og slett en forskjell på hva vi i Norge synes er greit å vokse opp med og hva det polske barnevernet mener, sier den norske barnevernslederen.

Les også:  Rettsmøtet utsatt grunnet tolke-trøbbel

Rettsmøte mandag

Neste rettsmøte holdes i Szczecin førstkommende mandag, hvor både Vestfold-kommunen og jentas foreldre skal uttale seg. Den norske konsulen skal også overvære rettssaken.

Justisdepartementet opplyser at det ikke vil kommentere enkeltsaker, og uttaler seg kun på generelt grunnlag.

- Departementets bistand består i å motta søknad om tilbakelevering etter Haagkonvensjonen og videresende den til sentralmyndighet i utlandet eller til den instansen som skal fatte avgjørelse i saken i Norge. Dersom det er nødvendig, vil vi purre på norske eller utenlandske myndigheter for å oppnå en rask avgjørelse i barnebortføringssaken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal, som sier at den norske konsulen kun vil ha en observatørrolle i slike tilfeller.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks