Hovedinnhold

VG Netts journalist angrepet med planker, stein og slag

- Jeg rakk ikke tenke før jeg kjente knyttneveslagene

KAIRO/ OSLO (VG NETT) VG Nett-journalist Erlend Skevik havnet midt i den blodige gatekampen i Kairo. Les Skeviks egne øyenvitnebeskrivelser fra dramaet.

Tips oss

VG Nett i Kairo


VG Nett følger opprøret i Egypt.

Demonstrasjonen mot president Hosni Mubarak tok en ny og dramatisk vending da presidentens støttespillere tok seg inn på Tahrir-torget ved 13-tiden norsk tid.
Umiddelbart ble Tahrir-torget åsted for de hardeste kampene siden demonstrasjonene mot den sittende presidenten startet.

**SISTE: Skyting og harde kamper i Kairo
**VG Nett følger opprøret i Egypt direkte minutt for minutt. Følg utviklingen og chat med reportere i Oslo og Egypt nederst i saken!
**Leser du VG Nett på mobil, klikk her for å følge direkteoppdateringene. 

Minst 600 mennesker skal ha blitt såret i sammenstøtene. Flere medier melder også at minst én person skal ha blitt drept i dag.

VGTV: Se live-bildene fra Kairo her

VG Netts journalist Erlend Skevik var på vei tilbake til hotellet sitt i sentrum av byen da han plutselig befant seg midt blant tusenvis av Mubaraks tilhengere - som marsjerte målrettet mot demonstrantene som de siste dagene har kontrollert Tahrir-torget i Kairo sentrum.

VGTV: Hør VG Netts beskrivelser av dramaet

Her forteller Skevik med egne ord hvordan han opplevde dramaet:

- Jeg var på vei tilbake til hotellet vårt i en drosje da jeg fikk beskjed om at det var brutt ut bråk på Tahrir-torget. Vi ble sittende fast i trafikken, og jeg ble nødt til å fortsette til fots. Idet jeg forlot taxien, kom det flere tusen Mubarak-tilhengere marsjerende bak meg. Det var også tusenvis av mennesker foran meg. Jeg forsøkte å ta meg ned en sidegate, men alle veier var sperret. Jeg var på dette tidspunktet i utkanten av torget, midt blant en stor gjeng Mubarak-tilhengere. Jeg så kvinner og barn der, hele familier som forsøkte å komme seg vekk, og stemningen var veldig aggressiv. Sårede menn fikk førstehjelp i gatene, mens andre ble båret ut av sine venner. Det ble kastet steiner fra alle retninger. Jeg klarte til slutt å søke dekning under en lastebil, hvor jeg ble liggende og se tusenvis av mennesker marsjere forbi. Steinene haglet mot lasteplanet. Mens jeg lå der, hørte jeg at motoren ble startet. Idet jeg var i ferd med å reise meg, kom det en bakfra og slo meg i armen og i siden med en planke. Jeg falt, og han sparket meg et par ganger i siden og i ryggen før han løp videre. Det var en ekstremt aggressiv stemning. Folk hadde revet opp brostein som de kastet rundt seg.

Artikkelen fortsetter under bildet

MØRBANKET: VG Netts Erlend Skevik er en av mange journalister som er blitt angrepet under dagens kamper i Kairo. Minst 500 mennesker skal ha blitt skadet hittil i dag. Foto: VG Nett
MØRBANKET: VG Netts Erlend Skevik er en av mange journalister som er blitt angrepet under dagens kamper i Kairo. Minst 500 mennesker skal ha blitt skadet hittil i dag. Foto: VG Nett

- Jeg klarte til slutt å finne en åpning i mengden og komme meg opp på en bro som førte vekk fra torget. Jeg trodde på dette tidspunktet at alt var greit, og at jeg var trygg. Så så jeg en gruppe menn komme mot meg. Jeg har ikke klart for meg hvor mange de var og hvem de var. De snakket til meg på arabisk og spurte om jeg var utlending. Da jeg forsøkte å avvise dem, ble jeg slått to eller tre ganger i hodet og sparket noen ganger i beinet. Det hele gikk veldig fort, og jeg rakk ikke tenke før jeg kjente knyttneveslagene i ansiktet. Jeg klarte å komme meg unna da noen gikk imellom og forsøkte å roe dem ned. Jeg fikk kastet meg i en drosje og kjørt til et hotell, hvor kollegaen min befant seg».

Artikkelen fortsetter under bildet

KASTER STEINER: Støttedemonstranter for president Hosni Mubarak kaster alt de kan finne rundt seg, og kaster inn i folkemengden hvor demonstrantene som krever at Mubarak går av har samlet seg. Foto: AFP
KASTER STEINER: Støttedemonstranter for president Hosni Mubarak kaster alt de kan finne rundt seg, og kaster inn i folkemengden hvor demonstrantene som krever at Mubarak går av har samlet seg. Foto: AFP

Flere journalister angrepet

Ved 20-tiden norsk tid pågår det fortsatt kamper i Kairo sentrum. Ifølge Al-Jazeera skal demonstranter ha bygget barrikader for å beskytte seg mot angrep fra Mubarak-tilhengere.

VG Netts journalister i Kairo, Erlend Skevik og Lars Akerhaug, er nå i trygghet på et av hotellene i sentrum av Kairo.

- Jeg er ikke skadet, men har fått noen kutt og er litt mørbanket. Bortsett fra det har jeg sluppet veldig lett unna. Vi kan fortsatt høre kampene nede på torget, og en sky av tåregass ligger over byen, forteller Skevik på telefon.

Medier verden over melder at journalistene deres i Kairo er blitt angrepet. NRKs Sidsel Wold er en av dem.

Svenske journalister truet på livet

Også Aftonbladets journalister i Kairo kan melde om dramatiske opplevelser i Kairo i dag. Ifølge Aftonbladet skal de to journalistene ha blitt holdt tilbake av egyptisk militære da de var i sentrum for å lage en reportasje.

- Soldaten sa at dersom han drepte oss, vill ingen klare å finne oss, forteller journalist Karin Östman til Aftonbladet.

CNN-reporter Anderson Cooper forteller hvordan han og hans team ble angrepet av president Hosni Mubaraks tilhengere da de forsøkte å ta seg gjennom sentrum av byen onsdag.

- De slo løs på oss og nektet oss å filme, forteller han på CNNs hjemmesider.

LES OGSÅ: TV 2-journalister forsøkt pågrepet i Egypt

Den belgiske journalisten Serge Dumont, som egentlig heter Maurice Sarfatti, ble også banket opp av ikke identifiserbare egyptere som beskyldte ham for å støtte den egyptiske opposisjonspolitikeren Mohamed ElBaradei, ifølge NTB.

- Det var svært aggressivt og voldelig. Jeg fikk flere slag i ansiktet. De påsto at jeg støttet ElBaradei. De tok meg med til militærstyrker utenfor byen. Der ga de meg et glass vann fra Nilen, slik at jeg skulle få diaré, sa han.

..

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks