Hovedinnhold

Mohamed Geele: - Jeg oppfatter ikke en øks som truende

Tiltalt for drapsforsøk på Muhammed-tegneren - forklarer seg i retten

SKUTT OG PÅGREPET: Her blir Mohamed Geele fraktet vekk etter at han ble skutt under arrestasjonen 1. januar i fjor. Kurt Westergaard innfelt. Foto: AP / AFP.
SKUTT OG PÅGREPET: Her blir Mohamed Geele fraktet vekk etter at han ble skutt under arrestasjonen 1. januar i fjor. Kurt Westergaard innfelt. Foto: AP / AFP.
(VG Nett) Terrortiltalte Mohamed Geele (29) forklarer i retten at han ikke ville drepe Kurt Westergaard.

Denne saken handler om:

Dansk-somalieren sitter på tiltalebenken etter at han oppsøkte Westergaard, tiltalt for terror- og drapsforsøk på karikaturtegneren.

Han har ikke erkjent straffskyld for noe annet enn å bane seg vei til Westergaards bolig, samt trusler mot karikaturtegneren.

Geele har nå forklart seg om da han slo til mot huset til Westergaard.

- Jeg ville ikke gjøre Kurt Westergaard noe. Bare true ham, og han skulle merke trusselen. Hvis jeg hadde kommet gjennom døren ville jeg ikke gått inn. Jeg oppfatter ikke en øks som et truende redskap, forklarte han.

I retten forklarer han at det var et intervju med Westergaard som fikk ham til å oppsøke den omstridte dansken.

Les også: Westergaards samtale med alarmsentralen: - Kom fort, ellers er jeg ferdig 

Ble sur

- Jeg ble sur over at at han ikke respekterte mennesker. Jeg ble rasende av at han sa at han ville gjøre det igjen, hvis han måtte, forklarte Geele i retten i Aarhus, ifølge danske Ekstra Bladet.

Han forklarte også at han ikke reagerte spesielt da tegningene ble publisert i 2005.

- Jeg forsvarte Danmark når jeg var på reiser, og forklarte at aviser har rett til å publisere slike tegninger i Danmark, sa han.

Bestemte seg samme dag

Han har også gitt uttrykk for at han fikk ideen om å besøke og true tegneren et par dager før angrepet første nyttårsdag i fjor.

Bakgrunn: Øksemann i Danmark avviser terroranklager 

Først samme dag bestemte han seg for å gjennomføre tanken.

- Jeg besluttet hjemmefra at jeg ville skremme han. Jeg valgte kvelden, for ikke å skremme andre, forklarte Geele rolig.

Han innrømmer også at han tenkte at han ville bli arrestert for ugjerningen.

- Jeg hadde sett i mediene at det var mye politi da han fikk en pakke uten avsender, så jeg tenkte at han ikke ville lukke opp for meg. Derfor tok jeg med øksen for å komme gjennom døren, forklarte han.

Han utelukker at den skulle brukes mot tegneren, men sier han hadde kniv for å skremme Westergaard.

Mohamed Geele er tiltalt for terrorforsøk, drapsforsøk, angrep på offentlig tjenestemann og ulovlig våpenbesittelse.

Arrestert i Kenya

29-åringen kom til Danmark i 1997, og han har vært i PETs søkelys i flere år. Han skal ha besøkt Somalia i 2005 og 2008, og spesielt under det siste oppholdet skal han ha blitt påvirket av ekstremister.

Sommeren 2009 ble han pågrepet i Kenya, mistenkt for sammen med fire andre personer å ha planlagt flere samtidige terrorangrep i hovedstaden Nairobi, blant annet mot hotellet hvor USAs utenriksminister Hillary Clinton på det tidspunktet oppholdt seg, skriver Berlingske Tidende.

Den 1. januar 2010 ble han altså igjen pågrepet utenfor Westergaards hus, etter at politiet hadde skutt ham i foten og hånden.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks