Hovedinnhold

Norsk-iransk politiker etter ny henging i Iran:

- Dialogfrelste Støre må kalle hjem sin Iran-ambassadør

- GJØR NOE, STØRE: Mazyar Keshvari, nestleder av Oslo Frps bystyregruppe i Oslo, ønsker sterke tiltak mot Iran etter hengingen av Shahla Jahed. Foto: TORE KRISTIANSEN
- GJØR NOE, STØRE: Mazyar Keshvari, nestleder av Oslo Frps bystyregruppe i Oslo, ønsker sterke tiltak mot Iran etter hengingen av Shahla Jahed. Foto: TORE KRISTIANSEN
(VG Nett) Etter at nok en dødsstraff er gjennomført i Iran, mener Mazyar Keshvari (Frp) at nok får være nok.

Denne saken handler om:

- Norske myndigheter må komme seg ut av dialogdvalen, la ord følges av handling og kalle hjem sin Iran-ambassadør, sier nestleder i Oslo Frps bystyregruppe, Mazyar Keshvari.

Keshvari fordømmer hengingen av Shahla Jahed (40). Kvinnen ble henrettet onsdag morgen etter at hun ble dømt for drapet på kona til den tidligere iranske landslagsspilleren i fotball, Nasser Mohammad Khani. Også Jahed hadde et forhold til Khani, og de to var såkalt midlertidig gift.

Jahed innrømte først drapet, men sa senere at hun var blitt presset til å tilstå et drap hun ikke hadde begått. Opprinnelig skulle hun henrettes i 2004, men takket være internasjonalt press ble saken tatt opp til revurdering. Jahed har sittet åtte år på dødscelle.

HENGT: Shahla Jahed fra Iran. Foto: AFP
HENGT: Shahla Jahed fra Iran. Foto: AFP

-

Hyklersk

Mazyar Keshvari kom selv til Norge fra Iran som politisk flyktning i 1986, fem år gammel. Han mener at resultatene de siste 30 årene viser at dialog og diplomati ikke nytter overfor ledelsen i Teheran, og etterlyser sterkere krutt.

- Dialogfrelste Støre må snart innse at handling sier mer enn ord, regimet i Iran vil fortsette sine brutale ugjerninger så lenge land som Norge ikke foretar seg noe annet enn å ha dialog. Vi kan kalle hjem ambassadøren. I tillegg bør de jobbe overfor EU og andre land for å få innført reiserestriksjoner for de iranske lederne i Europa, tilsvarende restriksjonene som er innført for ledere i Zimbabwe.

Keshvari er rystet over sitt fødeland som flere ganger har brutt FNs barnekonvensjon ved å henrette mindreårige. Også den barbariske henrettelsesmetoden steining brukes fortsatt i moralsaker.

- Den vanlige rutinen til norske myndigheter, der iranerne blir innkalt til et rutinemøte i UD, begynner å bli en parodi, der de skal fortelle at de ikke liker henrettelser. Som om iranske myndigheter ikke visste det, etter alle de henrettelsene de har på samvittigheten. Det blir hyklersk at man på den ene siden fordømmer Iran samtidig som Norge fortsatt handler med, omgås med og snakker med regimet som om ingen ting har skjedd, tordner Frp-politikeren.

Varierer fra sak til sak

Han får i stor grad støtte fra Mahmood Amiry-Moghaddam, som er talsperson for Iran Human Rights i Norge.

Også han ser for seg at man kan innføre reiserestriksjoner, for eksempel ved at navngitte personer som er involverte i menneskerettighetsbrudd, ikke får visum.

Amiray-Moghaddam er likevel mest bekymret over at norske myndigheters reaksjoner varierer fra sak til sak.

- Det er viktig å spørre om Norge har tenkt å ha en ny strategi i forbindelse med dødsstraff. Man må ha vedvarende press på iranske myndigheter. Verdenssamfunnets reaksjoner må ikke variere så mye som det gjør nå. Dette er en prinsipiell sak, og vi må handle deretter. Sier man fra i noen saker, men ikke i andre, så kan Iran oppfatte det som en aksept når man ikke sier fra, mener han.

Menneskerettighetsaktivisten mener Norge bør ta på seg en lederrolle i den internasjonale kampen.

- Det viktigste er at man er tydelig og åpen både overfor iranske myndigheter og også ut mot verdenssamfunnet. Det inspirerer andre. Det var det som skjedde i saken til småbarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani, som var dømt til døden ved steining. Og det er derfor hun fortsatt er i live, mener Mahmood Amiry-Moghaddam.

Ingen ekstra UD-reaksjon

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, sier dette om hengingen av Jahed:

- Norge er motstander av alle former for dødsstraff, og tar jevnlig opp bruk av dødsstraff på prinsipielt grunnlag med land der dette praktiseres. I tillegg fokuserer Norge på enkeltsaker når vi er kjent med at dødsstraffen planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte, eller at mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige blir henrettet. I slike tilfeller anser Norge dødsstraff som et brudd på folkeretten.

Men UD anser ikke Jahed-saken slik.

- Vi er ikke kjent med at det er slik i denne saken. Men vi følger nøye med på situasjonen i Iran, og har gjentatte ganger uttrykt sterk bekymring over menneskerettssituasjonen i landet.

Ifølge Elsebutangen tar Norge jevnlig opp dødsstraff med iranske myndigheter, både med Irans ambassade i Oslo og iransk UD.

- Hva sier iranerne når dere tar opp saken?

- De svarer at det er et internt anliggende, sier Elsebutangen.

- Har Utenriksdepartementet vurdert å kalle hjem ambassadøren eller gi reiserestriksjoner?

- Nei.

LES OGSÅ: Shahla Jahed satt på dødscella si i åtte år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks