Hovedinnhold

Flertall for omstridt utlendingslov i Sveits

Amnesty: - En mørk dag for menneskerettighetene

VEDTATT: Debatten raser i Sveits etter at flertallet av befolkningen gikk inn for en ny, svært streng utlendingslov søndag. Bildet viser plakater utsendt av partiet som står bak forslaget, Sveitsisk folkeparti. Foto: AFP
VEDTATT: Debatten raser i Sveits etter at flertallet av befolkningen gikk inn for en ny, svært streng utlendingslov søndag. Bildet viser plakater utsendt av partiet som står bak forslaget, Sveitsisk folkeparti. Foto: AFP
Et klart flertall sa ja til den omstridte utlendingsloven i Sveits i søndagens folkeavstemning. Loven innebærer automatisk utvisning av utlendinger som begår visse forbrytelser.

Resultatet fra alle 26 kantoner viser at loven fikk flertall i søndagens folkeavstemningen med 52,9 mot 47,1 prosent. Kun seks av kantonene avviste lovforslaget.

Les også:  Omstridt forslag i sveitsisk folkeavstemning

Loven innebærer at utlendinger som blir funnet skyldige i voldtekt, alvorlige seksuelle overgrep, alvorlige voldshandlinger, narkotikasmugling og misbruk av sosialhjelp, uten unntak skal måtte forlate landet.

- Må respektere loven

Bak forslaget står det høyrepopulistiske Sveitsisk folkeparti (SVP).

- Det er veldig enkelt. Vi mener folk vi ønsker velkommen til Sveits, må respektere landets lover og regler. Dersom de ikke respekterer disse reglene, burde de dra og bli utvist fra dette landet, sier SVP-representanten Fabrice Moscheni til nyhetsbyrået AFP.

- Hvis du inviterer noen til ditt eget hjem, og han kommer og ødelegger alt, så tror jeg ikke du vil at han skal komme tilbake, tilføyer han.

Kritikk

Forslaget er blitt kritisert av regjeringen, sosialistpartiet og Amnesty International fordi det ikke åpner for en individuell behandling av hver enkelt person, og fordi det betyr at folk kan bli sendt tilbake til land der både tortur og dødsstraff venter.

Amnesty kaller folkeavstemningen en mørk dag for menneskerettighetene i Sveits, og organisasjonen viser til forbudet mot all diskriminering som står nedfelt i den sveitsiske grunnloven.

Flere utvisninger

Sveitsiske dommere kan i dag utstede utvisningsordrer, men SVPs forslag innbærere at det innføres en automatikk i utsendelse for grove forbrytelser.

Dagens tall på årlige utvisninger ligger på inntil 400, mens det med den nye loven kan bli rundt 1.500.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks