Hovedinnhold

Tintins forlegger saksøkes

- RASISTISK: Bienvenu Mbutu mener serieheftet «Tintin i Kongo» gir et rasistisk bilde av Afrika. Foto:
- RASISTISK: Bienvenu Mbutu mener serieheftet «Tintin i Kongo» gir et rasistisk bilde av Afrika. Foto:
Forlaget bak tegneserien Tintin trekkes mandag for retten i Belgia. Serieheftet «Tintin i Kongo» beskyldes for å gi en uakseptabel og rasistisk framstilling av Afrika.


Bienvenu Mbutu saksøker det belgiske forlaget Moulinsart som har rettighetene til Tintin-heftet og som nå beskyldes for rasisme.

Kongoleseren Mbutu, som har bodd i Belgia i 20 år, mener at albumet framstiller svarte mennesker som «dumme og kullsvarte afrikanere». Når han nå trekker forlaget for retten, henviser Mbutu blant annet til belgisk lov som forbyr rasistiske bilder i kunstneriske produkter.

Dersom Mbutu når fram, kan det medføre at salget av heftet «Tintin i Kongo» forbys i Belgia. Alternativt krever saksøker at kongolesere bes om unnskyldning for de krenkende bildene som finnes i albumet.

I tillegg vil Mbutu at det i framtidige utgaver av heftet skal følge med et informasjonsskrift som opplyser om de overgrepene som den belgiske kolonimakten i Kongo begikk mot lokalbefolkningen for 100 år siden.

Serietegner Georges Remi - kjent under pseudonymet Hergé - har tidligere forsvart anklager mot albumet med at det «avspeilet 1930-tallets naive forestillinger om Afrika».

Belgia styrte kolonien Kongo i 75 år og mange millioner mennesker mistet livet under det brutale belgiske regimet der blant annet slaveri var utbredt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks