Hovedinnhold

Frankrike nærmere burkaforbud

MOT FORBUD: Senatet og nasjonalforsamlingen i Frankrike har vedtatt forbud mot niqab og burka. Foto: AFP
MOT FORBUD: Senatet og nasjonalforsamlingen i Frankrike har vedtatt forbud mot niqab og burka. Foto: AFP
Loven som forbyr ansiktsdekkende hodeplagg på offentlige steder, ble vedtatt i det franske senatet tirsdag.

Denne saken handler om:

Loven kan likevel ikke tre i kraft før Frankrikes konstitusjonelle råd har gransket den.
Forbudet mot plagg som niqab og burka ble godkjent med 335 mot én stemme i nasjonalforsamlingen i juli, og tirsdag ble den også vedtatt i senatet. Også denne gangen var flertallet overveldende; 246 mot én stemme.

Vedtaket vil imidlertid ikke være siste hinder for det omstridte lovforslaget. Før loven blir til virkelighet for franske muslimer, skal den nemlig granskes av Frankrikes konstitusjonelle råd. Dommerne i rådet har fullmakt til å forkaste forslaget, men det er usannsynlig at dette kommer til å skje, skriver nyhetsbyrået AP.

Norsk splittelse

De norske regjeringspartiene er splittet i synet på et eventuelt norsk forbud mot burka.

Flere Ap-topper er for et forbud, mens regjeringspartiene SV og Senterpartiet sier klart nei til et forbud.

Likestillingsminister Audun Lysbakken har tidligere uttalt at han mener et forbud kan føre til at muslimske kvinner blir tvunget innendørs.

Les også:- Norge vil følge etter Frankrike med burka-forbud

Forbudet mot ansiktsdekkende hodeplagg viser ikke til islam, men begrunnes med sikkerhetshensyn og behovet for å beskytte kvinner som tvinges til å bære de omstridte plaggene.

Kritiske røster har imidlertid hevdet at forbudet er stigmatiserende.

I april konkluderte Justisdepartementet med at et burka-forbud sannsynligvis vil være i strid med artikkel 9 om religionsfrihet i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Les også:Ap splittet om burka-forbud

- Bør behandles

Det norske Arbeiderpartiets talsperson Lise Christoffersen sier hun jobber for å få landsmøtet til å behandle burka-saken

- Dette øker sjansen for at saken bringes inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Det er bra om den kan ta stilling til om et slikt forbud er religiøst diskriminerende, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Lise Christoffersen til VG Nett.

- Jeg mener at burkaen ikke er et religiøst hodeplagg, men et undertrykkingsmiddel for å begrense kvinners rettigheter. At enda et land innfører et slikt forbud er interessant, sier Christoffersen til VG Nett.

Få dekker ansiktet

Frankrike har omkring 5 millioner muslimer, og kun 2.000 av dem dekker ansiktet, ifølge innenriksdepartement i landet.

Mange har derfor hevdet at forbudet innføres for å tilfredsstille konservative velgere, på bekostning av de religiøse og individuelle rettighetene til en ørliten minoritet.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks