Hovedinnhold

Tysk sosialdemokrat med kontroversbok om muslimer og integrering

- Ønsker ikke at tyskere skal bli fremmede i eget land

PROVOSERER: Thilo Sarrazin tilhører det tyske sosialdemokratiske partiet og er styremedlem i landets mektige sentralbank. Hans nye bok om integrering av muslimske innvandrere skaper kontrovers i Tyskland. Foto: AFP
PROVOSERER: Thilo Sarrazin tilhører det tyske sosialdemokratiske partiet og er styremedlem i landets mektige sentralbank. Hans nye bok om integrering av muslimske innvandrere skaper kontrovers i Tyskland. Foto: AFP
(VG Nett) Den tyske sosialdemokraten Thilo Sarrazin provoserer. I sin nye bok hevder han at Tyskland setter fremtiden sin på spill og at tyskerne kan bli fremmede i eget land.

Denne saken handler om:

65-åringen er politiker i Arbeiderpartiets søsterparti i Tyskland (SPD) og er i tillegg styremedlem i den tyske sentralbanken. Hans ferske bok «Deutschland schafft sich ab» - direkte oversatt: Tyskland avskaffer seg - slaktes av kritikere. Den forhåndsbestilles imidlertid i nettbokhandlene, og ligger an til å bli en bestselger allerede før den kommer i bokhandlene mandag, ifølge tyske medier.

I boken hevder sosialdemokraten at Tyskland setter fremtiden sin på spill, og trekker fram en rekke utfordringer som eldrebølgen, trygdesystem og barnehager. Det som for alvor provoserer mange i den tyske offentligheten nå, er imidlertid hans massive kritikk mot muslimske innvandrergrupper og integreringen av disse. Han begir seg dermed ut på ting man kunne ha ventet å høre fra en Frp-politiker i Norge.

- Jeg ønsker ikke at tyskere skal bli fremmede i eget land, skriver den 65 år gamle sosialdemokraten, som nå sables ned av politikerkolleger og kommentatorer i en rekke tyske medier.

Ien kronikk i Aftenpostentorsdagkritiserte Frp-politikerChristian Tybring-Gjedde det norske Arbeiderpartiets integreringspolitikk.
Diskutér utspillene på VG Debatt!

Integrasjonsproblem

- Det holder at muslimer følger våre lover, ikke undertrykker kvinnene sine, avskaffer tvangsekteskap, hindrer ungdommene sine fra å begå vold og livnærer seg selv. Det handler om det, skriver Thilo Sarrazin ifølge avisen Bild, som denne uken har publisert utdrag fra boken.

- Den som kritiserer disse kravene som tvangsassimilering, har i handling et integrasjonsproblem. Kanskje burde man tenke på hvorfor det i hele Europa finnes skepsis mot muslimer - med gode grunner, hevder den tyske sosialdemokraten og påstår videre:

**Ingen andre religioner i Europa stikker seg så utfordrende fram.
**Ingen annen innvandring er så sterkt forbundet med utnyttelse av sosialstaten og kriminalitet.
**Ingen grupper betoner sin annerledeshet i offentligheten, spesielt gjennom kvinnenes klær.
**Ingen annen religion har så flytende overgang til vold, diktatur og terrorisme.

RELIGIØSE HODEPLAGG: En muslimsk kvinne fotografert under åpningen av en ny moské Kreuzberg-distriktet i Berlin. Foto: AFP
RELIGIØSE HODEPLAGG: En muslimsk kvinne fotografert under åpningen av en ny moské Kreuzberg-distriktet i Berlin. Foto: AFP

Skoletapere og seksuelle frustrasjoner

I utdraget fra boken presenterer han en rekke forklaringer på hvorfor mange muslimske gutter faller utenfor.

- De mannlige familieoverhodene, som oftest er arbeidsløse, bestemmer i hjemmet, men overfor sønnene sine kan de ikke glimre med prestisjen som forsørger. Desto mer ivrig formidler de overdrevne forestillinger om en tapper manndom som til enhver tid er villig til å begå vold for «æren», skriver Sarrazin.

I tillegg til dårlige rollemodeller, er hans forklaring på mange innvandrergutters lave voldsterskel mangel på suksess i skolen og seksuelle frustrasjoner:

- De muslimske jentene er ikke tilgjengelige før ekteskapet, og de «bedre» tyske jentene lar seg ikke innynde av «tapere» i utdanningssystemet, skriver 65-åringen, som hevder at miksen av disse faktorene fører til at frustrasjon hoper seg opp og får utløp i vold.

Han beskylder også den tyske regjeringen, som i dag er en koalisjon av kristenkonservative og liberale (tilsvarende Høyre/Krf og Venstre i Norge, journ.anm), for å tåkelegge kriminalstatistikk om minoritetsgrupper i sin integrasjonsrapport.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRITISERES: Den tyske regjeringen, her representert ved forbundskansler Angela Merkel, kritiseres for å tåkelegge problemer knyttet til folk med muslimsk innvandrerbakgrunn i Tyskland. Her er CDU-politikeren fotografert sammen med ektefellen til Tyrkias statsminister under et statsbesøk i mars. Foto: AFP
KRITISERES: Den tyske regjeringen, her representert ved forbundskansler Angela Merkel, kritiseres for å tåkelegge problemer knyttet til folk med muslimsk innvandrerbakgrunn i Tyskland. Her er CDU-politikeren fotografert sammen med ektefellen til Tyrkias statsminister under et statsbesøk i mars. Foto: AFP

- Muslimer gifter seg innad

- En målestokk for integrering er ekteskapsforholdene. Det styrer hastigheten på oppløsningen av parallellsamfunn og forhindrer at de i det hele tatt oppstår, skriver den tyske sosialdemokraten og trekker fram statistikk: tre prosent av unge menn og åtte prosent av kvinner med tyrkisk innvandrerbakgrunn gifter seg med en tysk partner. Når det gjelder de med russisk bakgrunn dreier det seg om 67 prosent, skriver SPD-politikeren.

- 90 prosent av tyrkiske innvandrere gifter seg med tyrkere. Ofte skjer det mellom fettere og kusiner. Hele klaner har lange tradisjoner med innavl og derav mange utviklingshemninger. Dette er også et tema som blir fortiet, hevder Sarrazin.

Mot slutten av utdraget går han til angrep på det muslimske hodeplagg på kvinner og de som støtter bruken av det, ved å sitere samfunnsforskeren Necla Kelek: «Hodetørklet er den blaffrende fanen til en hel ideologi, et kollektivistisk og patriarkalsk samfunnsbilde.»

- Trekk deg!

Ifølge den anerkjente avisen Süddeutsche Zeitung ønsker partisjef Sigmar Gabriel at partikollegaen trekker seg.

SPDs delstatsleder i Berlin har allerede vært ute og bedt Sarrazin trekke seg fra partiet, og mener han har tatt avskjed med sosialdemokratisk integrasjonspolitikk og «sosialdemokratisk politikk i det hele».

- Da du åpenbart vil gå den veien videre, oppfordrer jeg deg til å gå uten SPD og forlater partiet, heter det i et brev fra partikollegaen som er trykket avisen Ruhr Nachrichten.

Også topper i det kristenkonservative regjeringspartiet CDU har gått ut og tatt avstand fra det han skriver i boken.

- Han skader Tysklands anseelse, sier CDU-politiker Ruprecht Polenz (CDU) ifølge avisen Die Welt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks