Hovedinnhold

Norske eksperter advarer mot Humlegaarden-behandling

HUMLEGAARDEN: Innenfor denne porten på Nordskjælland i Danmark driver Humlegaarden sin alternative kreftbehandling. Foto: EKSTRA BLADET
HUMLEGAARDEN: Innenfor denne porten på Nordskjælland i Danmark driver Humlegaarden sin alternative kreftbehandling. Foto: EKSTRA BLADET
(VG Nett) Dårlige dokumenterte medikamenter som urter og homeopatiprodukter, kombinert med lovnader om helbredelse faller ikke i god jord hos norske eksperter.

Denne saken handler om:


I de siste dagene har VG Nett og den danske avisen Ekstra Bladet kunnet fortelle om kreftpasienter som har blitt alvorlig syke etter opphold på det omstridte danske kreftbehandlingssenteret Humlegaarden.

- Vi er rystet over å ta imot pasienter som er i en så dårlig tilstand som de er når de kommer fra Humlegaarden. Vi tar imot unge mennesker som nærmest er døden nær, har ledende overlege ved Hillerød Hospital, Svend Erik Nielsen, fortalt til Ekstra Bladet.

Les også: - Jeg kommer aldri til å glemme de smerteskrikene

Ekstra Bladet skrev mandag om en norsk kvinne som døde etter et behandlingsopphold på Humlegaarden. Hun ble ikke fortalt av sjeflege Finn Skøtt Andersen at hun hadde en svulst i underlivet. Dette har Skøtt Andersen bekreftet overfor VG Nett, og argumenterte med at det ikke var medisinsk relevant.

Har du erfaring med alternativ kreftbehandling?Gode eller dårlige - ta kontakt med VG Netts journalister!

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket advarer pasienter mot å stole på steder som Humlegaarden i Danmark.

- Denne behandlingen er ofte dyr. Mennesker i en vanskelig situasjon kan bli offer for folk som spekulerer i deres livssituasjon, sier Madsen.

- Kan være skadelig

Madsen understreker at leger som driver med alternativ behandling har en helt særlig forpliktelse til å gi pasienter korrekt informasjon om hva denne typen behandling kan medføre.

(Saken fortsetter under bildet)

ADVARER: Medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, Steinar Madsen, er skeptisk til Humlegaarden. Foto: JAN PETTER LYNAU
ADVARER: Medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, Steinar Madsen, er skeptisk til Humlegaarden. Foto: JAN PETTER LYNAU

- Det virker som denne legen på Humlegaarden ikke har ivaretatt de pliktene han har som lege ved å ikke gi fullstendig informasjon, sier overlegen.

Han forteller at en del alternative kreftbehandlingssteder driver med det de kaller «styrkende behandling», for eksempel kosttilskudd i høye doser for å styrke imunforsvaret.

- Det som er problemet er at det er ingen alternativ behandling som har noen dokumentert virkning mot kreft, sier Madsen til VG Nett.

Han peker på to ting som kan være svært skadelig for pasienten.

- Det ene er når pasienter bruker alternativ behandling istedenfor den som har dokumentert effekt. Det er det farligste. Det andre er at en del alternativ behandling kan være skadelig, sier han.

For mye vitaminer

Ifølge Madsen så finnes det undersøkelser som viser at vitamintilskudd slik som folsyre kan øke faren for kreft. Han sier at det også finnes eksempler på stoffer som kan være direkte giftige.

- Et legemiddel som ofte kalles vitamin B17 sies å virke mot kreft. Det har ingen dokumentert effekt, men vi fått flere rapporter om tilfeller av blåsyreforgiftning i forbindelse med denne behandlingen, sier Madsen.

Les også: Nordmann syk etter omstridt alternativ kreftbehandling

Heller ikke for store doser av livsviktige vitaminer er bra.

- Hvis du tilfører kroppen store mengder vitaminer, så hevdes det at det vil styrke imunforsvaret og at kroppen vil forsvare seg mot kreftcellene. Men det finnes forskning som tyder på at tilskuddet styrker kreftcellene mer enn imunforsvaret, sier han.

Som lege reagerer han på fremgangsmåten som blant annet benyttes av Humlegaarden, som går for langt i sine lovnader om helbredelse.

- I mange tilfeller blir det som å narre pasienten. Vi har etter hvert mange eksempler på pasienter som blant annet har vært i Kina og fått veldig dyre behandlinger, men som ikke har hatt noen dokumentert effekt, sier han.

- Gikk dårligere

Madsen råder alle som går og vurderer alternativ kreftbehandling om å snakke med sin lege eller spesialist.

- Mange går på medisiner som holder kreften i sjakk eller lindrer plager som følger av kreften, og vi har eksempler på at steder som driver med alternative metoder anbefaler at pasienten slutter med disse medisinene. Det kan ha alvorlige konsekvenser, understreker han.

Humlegaarden bruker blant annet misteltein og homeopatiske behandlinger av kreftsyke pasienter.

Les også: Sjeflege brukte dødssyk kreftpasient som butler

- Noen av disse mistelteinproduktene er testet ut i ordentlige vitenskapelige undersøkelser, og en av dem viste at det gikk dårligere med pasienten, forteller Steinar Madsen.

Overlege og professor ved Universitetet i Tromsø, Terje Risberg, hadde kreftpasienters bruk av alternativ behandling som tema i doktoravhandlingen.

PROFESSOR: Terje Risberg. Foto: SCANPIX
PROFESSOR: Terje Risberg. Foto: SCANPIX


- Det er et kjent problem for oss at pasienter med langtkommet sykdom, og som kanskje ikke har fått noe håp om å bli kurert, har en tendens til å kunne søke steder som Humlegaarden, sier Risberg.

- Triste greier

Ifølge Risberg så er trolig Humlegaarden det stedet i Skandinavia som tar i mot flest av de norske pasientene som reiser utenlands.

VGTV: Her konfronteres dansk lege med bruk av kreftpasienter som tjenere

- Det skaper mange problemer. Det skaper store økonomiske problemer for mange, men det synes nok pasienten bør være opp til dem. Men det kan fortsatt være vondt, og skape en uro i slutten av livet istedenfor å leve den tiden en har igjen med seg selv og sine kjære, sier Risberg.

Han sier at Humlegaarden ikke har noen data som viser at man får verken et lengre liv eller et bedre liv av sin behandling.

- Det er dårlig bemanning og knapt med helsepersonell, og mye er basert på selvhjelpsgrupper. Det er av og til veldig triste greier, sier han.

- Problemet med Humlegaarden er at de markedsfører seg som noe helt annet enn det de er. Jeg har møtt sjeflegen der og jeg har ikke inntrykk av at han er hverken kynisk eller ond. Han ønsker antagelig å gjøre det beste, men uten den faglige bakgrunnen så blir det vanskelig, fortsetter overlegen.

Les også: Koster 3000 om dagen

Han anbefaler alle som vurderer alternative behandlingsmetoder å søke objektive råd før man foretar seg noe.

- Hos Kreftforeningens «kreftlinje» sitter det flinke folk. Det går også an å kontakte Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) for å få objektive råd om dette, sier Risberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks